• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/blic

11.01.2017

22:43

KUSTURICA POJASNIO PRIČU O ATOMSKOJ BOMBI: Ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, a njihovi naslednici humanisti!

Politika

KUSTURICA POJASNIO PRIČU O ATOMSKOJ BOMBI: Ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, a njihovi naslednici humanisti!

Podeli vest

Pominjanje male, džepne bombe je metaforički jezik kojim ja želim da kažem kako prošlost malog naroda postoji tek uz ideju o posedovanju ozbiljnog oružja - objašnjava Emir Kusturica deo svog govora na proslavi Dana Republike Srpske

Izjava koja je izazvala salve aplauza na svečanosti u Banjaluci, i u Srbiji i Republici Srpskoj uglavnom je shvaćena kao metafora, a kao atomska bomba odjeknula je i u BIH Federaciji i Hrvatskoj. Tamošnji mediji protumačili su je kao pretnju i provokaciju.

- Naša nevolja je što se danas prošlost uvažava samo kod onih koji imaju atomsku bombu i kod ovih malih čija se elita bogati bezuslovno izvršavajući naredbe, pretvarajući se tako u Luciferove šegrte.

A ja sve češćem gledam u nebo, pošto, kako rekoh, ono zna, i tiho, da me niko ne čuje, govorim: - O, bože, daj i meni jednu onako malu zgodnu bombicu da je strpam u džep i ne da je bacim nikome, ne daj bože, nego treba mi to, da vide dok viri iz džepa, a ja da se pravim lud. Kao, nije važno. Neka je nek stoji. Ne jede hleba" - kazao je Kusturica na centralnoj proslavi Dana RS.

GOVOR EMIRA KUSTURICE KOJI JE POMERIO GRANICE: Evo šta je slavni reditelj TAČNO rekao na svečanosti u Srpskoj!

Dan posle srpski reditelj pojašnjava da nikome nije hteo da preti, samo da ukaže na položaj Srba.

- To je jedna maštarija o skretanju pažnje na našu tešku poziciju i neuvažavanje svega što nam se u poslednjih sto godina desilo, ili tačnije istina da prošlost ne postoji ako je ne pokriva takva bomba. Naravno, atomska bomba u džepnoj verziji ne postoji, a kako napisah njega upotreba ne bi bila za uništenje nego za ukazivanje na nevolje koje nas prate kroz istoriju.

Naravno, sve je to metafora. Čak je napisano kako mi je jasno da onaj koji bi mogao da nam da, da bi nas ispoštovao do minimuma - objašnjava Kusturica.

KUSTURICA: Baviti se danas politikom je kao stati na odron koji će da vas odnese!

Kusturica je u Banjaluci "obrazložio" da džepnom atomskom bombom želi "da im tako izvedem dokaz i da uvaže naše stradanje i zaustavim priču kojom su, po svojim falsifikatima, od jednog žrtvovanog naroda napravili zločinca".

Na reakciju iz BiH Federacije i Hrvatske, Emir Kusturica odgovara rečenicom koju je u u ponedeljak rekao u Banjaluci u svojoj besedi "Zato volim Republiku Srpsku":

- Ustaše i Handžar divizija ispadoše borci protiv fašizma, a njihovi naslednici nosioci humanističkih projekata, a nas, decu partizana i boraca protiv nacista, proglasiše fašistima


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan Jankovic

pre 7 godina

Kusturica je dobar biznismen . Izgradio je dva grada . Drven grad na Mokroj Gori i Kamengrad u Visegradu . Nije ulozio ni jedan svoj dinar u projekte i izgradnju a vodi se kao njihov vlasnik . Za posetu Drvengradu placa se ulaznica od 400 dinara i placaju i deca a celokupni prihod stavlja u svoj đep.

Darko

pre 7 godina

Da, napravio je i ja bil zelio da napravi jos pet takvih mesta. Ti i ljudi kao ti neće nikada ništa napraviti!

Sudija

pre 7 godina

Ti znas sta je on ulozio?Covjek je napravio dva grada a ti ne mozes ni jednu kucu. Kad "mali ljudi" pocnu da ocjenjuju velicine povraca mi se.

milovan

pre 7 godina

Moj Milane.A tko je tebi kriv.Kusturica je ulozio velike pare.A to sto ti nemas,ili si ljubomoran.Tvoj problem. Pazi da ti cir ne proradi.Ljubomora je cudo. Kada budes dtoti dio Kusturice,onda se javi.Ovako tisi samo mali kamicak koji cak ni nesmeta u cipeli. Nebitan.

kapor momir

pre 7 godina

nadrogirani nesrecni vuk a gazda pri kafi droga potoroz poziraju a srpski bicevi svevaju.

Marko

pre 7 godina

Bravo Kusto! I nema potrebe da se pravdas belosvetskim hohstaplerima.

Aleksandar Mitrovic

pre 7 godina

Sto bi rekli \"Svaka mu je ko Njegoseva\"!!!\n

Ljubo

pre 7 godina

Kusta ,zdrav i ziv nam bio ....a ovaj drug Milan ,mora da je pao sa grane ?!....

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija