• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.02.2017

12:12

VUČIĆ U PROKUPLJU: Srbija posle svega što su joj učinili nije uništena - JOŠ JE JAČA I ZNA KUDA IDE!

Politika

VUČIĆ U PROKUPLJU: Srbija posle svega što su joj učinili nije uništena - JOŠ JE JAČA I ZNA KUDA IDE!

Podeli vest

Premijer Aleksandar Vučić poručio je u govoru povodom proslave 100-godišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju da Srbija, posle svega što su joj u prošlosti radili, nije uništena. I da, posle svega što su joj oduzeli, nije ni propala. I da, posle tolikog gaženja, nije ponižena. I da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i da ne mogu da ga zaustave

- Velika mi je čast što u ime Vlade Republike Srbije mogu da vas pozdravim na proslavi jubileja 100-godišnjice Topličkog ustanka, koji zauzima posebno mesto ne samo u srcima i pamćenju meštana junačke Toplice, već i u čitavoj istoriji srpskog naroda i Prvog svetskog rata - rekao je Vučić, obraćajući se više od 10.000 okupljenih građana.

Premijer je istakao da su Srbima pravda i sloboda najvredniji ideali za koje će uvek biti spremni da se bore i da za njihovo ostvarenje život daju dokazali su i na današnji dan, vek ranije, kada su podigli ustanak protiv bugarskih i austrijskih okupatora na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste Reke.

- Iz današnje perspektive, neko će možda postaviti pitanje da li je posledica ustanka još veći broj srpskih žrtava, ali istorijske činjenice daju odgovor da su srpske žrtve bile uzrok ustanka. Za one koji možda ne znaju – a verujem da je među nama Srbima malo takvih - Toplički ustanak bio je jedini ustanak protiv tiranske vlasti u bilo kojoj okupiranoj državi tokom čitavog Velikog rata. Ponoviću – ustanka nije bilo u velikim evropskim državama, koje su takođe bile pod okupacijom ,a imale su mnogo moćnije vojske od srpske, već se ustanak desio u malenoj Srbiji, u ovoj našoj Toplici, kraju poznatom po gostoprimljivim, poštenim, hrabrim i vrednim ljudima, koji ne odstupaju pred zlom i ne mire se sa ropstvom, makar pred sobom imali hiljadu puta jačeg neprijatelja i najveću vojnu silu toga doba - naglasio je premijer Vučić.

informer.rs

Premijer je posebno zahvalio junačkom narodu srpske Toplice na svemu drugom što je dao za Srbiju, i u Drugom svetskom ratu, ali i u ratovima devedesetih

- Jer vi, nikada niste pitali za sebe, za svoje živote, davali ste ih za svoju Srbiju, jer vam je ona , i samo ona, uvek bila važnija od svega. Samo vi nikada niste tražili izgovor za sopstveni strah i političke nedoumice, jer to u Toplici ne postoji. Kad Srbija zove, Toplica je ta koja se diže na noge, koja se bori, koja krvari, krvari uz suze i tihi lelek, ali sa ponosom kakav se ne viđa nigde drugo u Evropi i još važnije, da je to, odbrana Srba i Srbije, posao Toplice, malene i hrabre, i baš zato vi ste kako vam je narod nadenuo ime naši, srpski gvozdenjaci - rekao je Vučić.

informer.rs

Premijer je tokom govora podsetio na to kakva je bila naša Srbija pred Toplički ustanak.

- Okupator je činio razne zulume, opljačkao privredu, otimao stoku i hranu od stanovništva. Nemali broj Srba nije stradao samo od neprijateljskog kuršuma ili noža (u Vranju i okolini ubijeno 3.500 ljudi, a u Surdulici oko 3.000 lica, u niškom okrugu ubijeno je oko 100 sveštenika), već i od produžene zločinačke ruke u vidu gladi (8.000 Srba je umro od gladi). Uporedo sa neljudskim ugnjetavanjima i masovnim streljanjima, okupator je pokušao da ukine jezik i pismo, vršeći nasilnu bugarizaciju - rekao je premijer i dodao:

- Knjige na srpskom jeziku spaljivane su, srpski sveštenici odvođeni na streljanje a umesto njih dovođeni bugarski popovi dok su srpske ikone zamenjivane bugarskim. Srpska deca učena su da su ona zapravo Bugari, a ne ono što su jedino mogla biti i što su im bili i preci – ponosni, pravdoljubivi i slobodoljubivi Srbi i Topličani, potomci kosovskih junaka iz Jug Bogdanove tvrđave, sa prelepog Hisara, iz Prokuplja, Kuršumlije, Blaca, Žitorađe.

- Otpor okupatoru tinjao je u Toplici i pre ustanka, ali kap koja je prelila čašu bila je nasilna regrutacija u bugarsku vojsku. Naterati Srbina da puca na Srbina, naum je koji su tokom čitave istorije pokušali da sprovode naši neprijatelji. Te 1917. godine, Toplica se nije dala, nije dozvolila da joj mrski dušmanin nametne da brat udari na brata, sin na oca, otac na sina. Ostaci srpske vojske koja se nije povukla, predvođeni čestitim komitama, doneli su jedinu moguću odluku, da se digne ustanak protiv bugarsko-austougarske okupacije i okupacionog sistema i protiv regrutacije srpskog življa za bugarsku vojsku.
Srpska netrpeljivost prema ropstvu i ogromna želja za slobodom je izrodila narodni ustanak, čiji je organizator i vođa bio heroj Kosta Vojinović, uz kojeg su stajali Kosta Milovanović Pećanac, kao i dobrovoljci iz Crne Gore predvođeni braćom Vlahovićima, ali i mnoge druge značajne i istaknute ustaničke vođe - naveo je Vučić.

Vučić i Dodik položili venac palim Topličanima

informer.rs

Premijer Aleksandar Vučić i predsednik RS Milorad Dodik položili su danas venac na Spomenik Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine.

Obeležavanje 100 godina od Topličkog ustanka počelo je danas ceremonijom u centru Prokuplja kojem prisustvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić i najviše državno rukovodstvo.

Predsednik Vlade će se obratiti prisutnima, posle čega će obići postavku "Toplički ustanak 1917 - 100 godina posle" u Narodnom muzeju Toplice.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, podseća se u saopštenju koje je uputilo Ministarstvo rada.

Taj ustanak predstavljao je prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.

To je u Prvom svetskom ratu bio prvi i jedini ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.

Ono malo muškaraca koji su ostali u ovim krajevima, istakao je Vučić, koji su zbog povreda, bolesti ili mladosti zaostali u povlačenju srpske vojske, nisu želeli da čekaju da budu ubijeni na kućnom pragu ili da umru od gladi, odlučili su da krenu u boj, da postanu mit i zasluže slavu.

- Hrabri borci uspeli su da za kratko vreme oslobode značajnu teritoriju i uliju nadu celoj Srbiji da je sloboda na domak ruke i da neprijatelj, iako neuporedivo brojniji i opremljeniji, nije ravan srpskom narodu i njegovoj vojsci. Gerilska borba ubrzo se proširila i van Topličkog okruga, tako da su Centralne sile pribegle prebacivanju trupa sa Solunskog, Italijanskog i Istočnog fronta. U slobodarskoj Toplici neprijatelj je skoncentrisao oko 30.000 vojnika! Koliko je to sila, možda najbolje govori podatak da je ustanika bilo oko pet do šest hiljada odnosno da je neprijatelj bio šest puta brojniji - rekao je Vučić i nastavio:

- Epilog znamo - polovina ustanika je pobijena, stradala je mnoga nejač, deca, starci i žene. Pretpostavljamo kao "kolateralna šteta", kako je nevine žrtve jedan drugi agresor nazvao 82 godine kasnije. Prema austrijskim izvorima, pobijeno je 20.000 Topličana, i to samo zato što su se usudili da kažu NE! Zato što su se usudili da brane svoju grudu, svoju Toplicu i svoju Srbiju. Bez obzira na krajnji rezultat, Toplički ustanak zapalio je iskru nade širom Srbije i bio uvod u kasnije oslobođenje Srbije i jednu od najvećih pobeda koju je Srbija izvojevala u svojoj istoriji, svrstavajući se na stranu slobodarskog i naprednog sveta. U okupiranoj Evropi sunce slobode zasijalo je baš ovde u junačkoj i nikada pobeđenoj Toplici.

informer.rs

I ne treba da nas čudi, poručio je premijer, zašto je jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi podignut upravo u našoj zemlji, i upravo u ovom kraju, jer su Topličani i Jablaničani postali prepoznatljivi po svojoj hrabrosti, požrtvovanosti, odlučnosti i istrajnosti tokom Balkanskih ratova kada su kao pripadnici Drugog pešadijskog puka među neprijateljskim snagama izazivali paniku usled svoje fanatične želje za odbranom borbenih linija i spremnosti da nikad ne odstupe sa bojnog polja bez komandnog naređenja.

Državni vrh na obeležavanju Topličkog ustanka

Obeležavanje 100 godina od Topličkog ustanka počelo je danas ceremonijom u centru Prokuplja kojem prisustvuje premijer Srbije Aleksandar Vučić i najviše državno rukovodstvo.

Nakon verskog obreda počela je i centralna državna ceremonija obeležavanja stogodišnjice podizanja Topličkog ustanka, kod Spomenika Topličanima palim u ratovima 1912-1918. i žrtvama Narodnog ustanka 1917. godine.

Ceremoniji su prisustvovali i predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, načelnik Topličkog upravnog okruga, predsednik opštine Prokuplje, predstavnici diplomatskog kora, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i građani.

Ustanak koji je krajem februara i početkom marta 1917. godine zahvatio Toplicu, Jablanicu, i proširio se na ostale delove pod bugarskom okupacijom, sastavni je deo oslobodilačke borbe srpskog naroda u Prvom svetskom ratu, podseća se u saopštenju koje je uputilo Ministarstvo rada.

Taj ustanak predstavljao je prirodni produžetak otpora započetog u Srbiji od trenutka kada se srpska vojska povukla preko Albanije i trajao je skoro sve do njenog povratka u otadžbinu.

To je u Prvom svetskom ratu bio prvi i jedini ustanak u pozadini frontova iza koga su postojale elementarna organizacija i jasna koncepcija borbe za slobodu.

- Dragi prijatelji, Ima dana i događaja, koji zahtevaju posebnu vrstu odgovornosti. Onu najveću, rekao bih, koju mogu da ti, poput teškog zadatka, ostave samo oni pre tebe, oni koji su, za tebe, za svoju otažbinu, za cilj koji živiš, dali svoje živote. Doći ovde, sto godina od početka Topličkog ustanka, jeste upravo ta vrsta odgovornosti. Doći ovde, na najusamljeniju tačku Evrope pre sto godina, jedinu u kojoj se događao oružani, narodni otpor okupatoru, nije samo pitanje poštovanja prošlosti. Doći ovde, gde je, za Srbiju, položeno dvadeset hiljada života, i o toj odgovornosti pričam, pitanje je, pre svega, poštovanja njene budućnosti. Budućnosti Srbije, koju su nam ti ljudi, obični, naši seljaci, domaćini, njihove žene i deca, omogućili . istako je Vučić, uz opasku da reći bilo koju pogrešnu reč, danas, ovde, greh je koji istorija ne oprašta.

- Baš zato, dok sam išao ovamo, u glavi mi je bila slika koju sam tako dobro zapamtio, imate je u svedočanstvima o ustanku koja su nam ostavili njegovi učesnici. Slika vešanja, na koje su Bugari isterali, da gleda, čitavo selo. I slika malenog čoveka, Jorge, koji je morao sam, stojeći na tronošcu, da namakne sebi omču oko vrata. A bio je nizak, i omča je bila daleko, i Jorga je pogledao okupljene i rekao to, što sam tako dobro zapamtio: "Narode, pomozi, ne mogu ja sam. Nije mogao sam, omču sebi da namakne".

informer.rs

Strašna slika, pogotovo kada znaš da nemaš nikakvog prava, da niko ko stane pred vas nema to pravo, da tražiš bilo čiju pomoć.

- I nisam danas ovde ni došao po to. Nisam došao ni po vaše glasove, ni da bilo šta, bilo koga, molim. Došao sam da vam kažem nešto drugo, sa punom odgovornošću, stojeći na zemlji koja je toliko nedužne krvi popila. Da vam ponovim ono što je bilo ubeđenje vojvode Koste Vojinovića, pre nego što je podigao, sa ostalim četovođama, Toplički ustanak. Da Srbija, posle svega što su joj radili, nije uništena. I da, posle svega što su joj oduzeli, nije ni propala. I da, posle tolikog gaženja, nije ponižena. I da srpsko srce i danas kuca za Kosovo i Metohiju i da ne mogu da ga zaustave - poručio je Vučić, napomenuvši "da naša Srbija još stoji, da je jača, da raste svakog dana, da se bori za svaki život u njoj, da zna kuda ide, i da zna šta joj je činiti. I još važnije, da je, danas, Srbija naučila sve bitne lekcije".

- I da zna do čega dovode podele, one koje su rastavile Vojinovića i Pećanca, i doprinele slamanju Topličkog ustanka. Da zna i koliko je važno da danas jedni druge ne prodajemo, bilo čijim interesima, onako kako su Vojinovića prodali, oni koji nisu verovali da je sloboda blizu. I da baš zato, danas, Srbija zna, ume i hoće da veruje. U sebe, i u ljude koji u njoj žive. U potomke, u krv Vojinovića, Vlahovića, Radovića i Milovanovića. U svakog svog čoveka, jer svaki je ovde iz te krvi izrastao, i svaki je počeo iz teškog istorijskog minusa, i sa ogromnim gubitkom. I mi smo baš ti, dragi prijatelji. Naslednici onih koji su nekoga izgubili, i onih koji su sve dali. Baš zato, na ovom mestu, ne smem da preskočim da vam i to kažem. Na nama je, da, danas, za sve njih ustanemo. Na nama je da nijedan dan više ne ležimo. Na nama je da se uhvatimo za ruke, zagrlimo i da pokažemo ponos.

informer.rs

Ostavili su nam, takvi preci, redak soj u celokupnoj ljudskoj istoriji, kojima nijedan Kir nije bio dovoljno velik da ga se uplaše i ne ruše, ostavili su nam upravo taj zadatak.

- Glavu gore, Srbijo! To od nas traže, oni kojma su glave odsečene. Da ih podignemo, svi mi. Da idemo napred, da se borimo za mir za sve njih, za ovu zemlju i za njenu budućnost. Da ne idemo ni na koga, ali i da ne damo na nas. I izuzetno je važno da se kaže još nešto, baš ovde. Da smo mi izrasli iz onih koje si mogao da pobediš, ali nikada da poniziš. I da smo danas baš takvi, ali baš isti takvi - uzviknuo je premijer.

I zato, kada nekome pružimo ruku, istakao je premijer, a pružili smo je toliko puta, i kada nam tu ruku pljunu, a pljunuli su je, isto toliko puta, mi im samo jednu stvar poručujemo. Da ih nećemo tom rukom udarati, pošto nikoga nećemo i ne želimo da udaramo, ali da nikako ne računaju da će Srbiju da sruše i da će Srbe da podele. Srbija neće protiv Republike Srpske, Srpska nikada neće protiv Srbije. Vratićemo tu našu ruku, ovde, u našu Srbiju, da njome još više radimo, da još više puteva sagradimo, još više fabrika otvorimo, više bolnica i škola uredimo.

- Da budemo ponosni, svime što smo našim rukama stvorili. I da budemo spremni, mi, koji nigde nećemo nepozvani da idemo, ako nam neko, isto tako nepozvan, dođe. To sam hteo da vam kažem, na ovom mestu, na kojem istorija meri svačiju odgovornost. Da verujem u ovu zemlju, nastalu u ovoj krvi, i da od vas isto to tražim. Da verujete u Srbiju, i u sebe. Da idete zajedno, nepodeljeno, napred, u život, zato što se, u životu, i za života, Vojinoviću i ostalim vojvodama polažu računi. Za ono šta i koliko radimo i za ono kako živimo. Zato što su se za smrt, oni odavno pobrinuli. I pobedili je.

- Čvrsto verujem u to da su dani ponosa i ispunjenosti, dani blagodeti i životne ispunjenosti tek pred nama. Toplica je pre 100 godina pokazala put, mi taj put sledimo, povratka nema. Cilj je isti – slobodna i ekonomski jaka Srbija, prepuna osmeha i srećnih ljudi, u kojoj je čast roditi se i živeti. Neka je večna slava Topličkim ustanicima i neka je večna slava svim žrtvama oslobodilačkih ratova Srbije - I neka živi Srbija!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Danilo

pre 7 godina

Svaka vam cast gospodine Vucicu,samo tako nastavite a mi cemo vas i dalje nagradjivati podrskom.

Marijan

pre 7 godina

Postujem to sto odaju cast hrabrim vojnicima koji su zivote dali za nasu zemlju.

Jovana

pre 7 godina

Srbiju je svako koje pokušao da je pokori nije uspeo , niti će.

marijan

pre 7 godina

Srbija ne zaboravlja heroje koji su zivot dali za njenu slobodu.

b real

pre 7 godina

Prelepa ceremonija.Drzavni vrh se potrudio i sve pohvale sto su svi dosli da odaju pocast onima koji su to najvise zasluzili...

Milica

pre 7 godina

Srbija će svakim danom biti sve jača i jača zahvaljujući Vučiću!

Sonjica90

pre 7 godina

Srbiji je nebrojano puta kroz istoriju nanesena nepravda i steta.

paramonte

pre 7 godina

Srbija je na pravom putu,pravo ka buducnosti.

Uroš

pre 7 godina

Srbija je danas mnogo jača nego što je bila u vreme vladavine DS-a i DSS-a.

Goran44

pre 7 godina

Nikada ali nikada necemo zaboraviti nase heroje koji su svoj zivot dali za slobodu Srbije.

galeb21

pre 7 godina

Neka je laka zemlja svim nasim borcima koji su dali zivot za slobodu svog naroda.

jaranica

pre 7 godina

Divna slika dolazi iz prokuplja s obelezavanja velikog dana iz nase slavne proslosti sa velikim optimizmom da gledamo u buducnost sa ljudima koji nas vracaju medju elitu.

Anita

pre 7 godina

Srbija s ovim covekom na celu sigurnim i krupnim koracima ide napred

Gujda123

pre 7 godina

Mnogi su kroz istoriju hteli da nas uniste kao narod ali mi smo uvek izlazili jos jaci.

KikindjaniN

pre 7 godina

Upravo zbog svega toga narod i daje apsolutnu podrsku gospodinu Vucicu.

Pera

pre 7 godina

Naravno da znamo kuda idemo. Moramo maksimalno da se borimo pritv jadnika koji pokusavaju da nas uniste i da nas zgaze. SAmo napred! Do pobede!

Lola

pre 7 godina

Srbija je svoju slobodu stekla mnogobrojnim žrtvama i zato nas sve one zadužuju da je dostojno branimo i čuvamo Srbiju!

Kole

pre 7 godina

Srbija je vise puta do sada dokazala da zna kako treba da se bori protiv jadnika koji joj zele zlo. Takvi nikada nece dobiti priliku da vladaju ovom drzavom. Moramo da se borimo protiv takvih jadnika sto jace i sto vise ako mislimo da uspemo.

Davor

pre 7 godina

Srbija se uvek kao feniks diže iz pepela, još jača i još naprednija.

Anci

pre 7 godina

Koliko god da nas lome mi smo Srbi izdrzljiv narod i uvek se izdignemo iz pepela i obnovimo sve ,dignute glave idemo napred!

marina

pre 7 godina

Mnogo sveta se okupilo na proslavi, svaka cast.

sanja

pre 7 godina

Srbija mora nastaviti istim putem, da se bori da bude jaka!

Viktor

pre 7 godina

Koliko god neki želeli da unište Srbiju nikad im to neće uspeti jer je Srbija jača od svih pojedinaca. Mnogo toga je šta ne sme nikada biti zaboravljeno. Istorija Srba je nešto što mora biti naš amanet.

Ivan

pre 7 godina

Takav smo narod, Srbi! Borimo se! Živela Srbija! Samo neka rađaju majke naše. Da nas ima što više.

ogac

pre 7 godina

Mnogi su se urotili protiv premijera da sruse i pogaze ono sto je do sada mukotrpno radjeno ali nece im uspeti !

Natasa

pre 7 godina

Srbija se uvek borila za pravdu.Mnoge smo zrtve dali za nasu slobodu.

petar

pre 7 godina

Ocuvanjem, istorije, tradicije i kulture Vucic pokazuje kako se voli Srbija, bravo.

vladimir

pre 7 godina

Mi smo jedni od retkih nacija u Evropi koji ne moramo da se stidimo svoje proslosti. Moramo uvek biti ponosni na nase ljude i odati im postovanje i cast.

Branka

pre 7 godina

Veoma vazan datum za Srbiju , koji se treba obeleziti i podsetiti nasih slavnih predaka i nase istorije.U takodje slavnu i dobru buducnost ce nas voditi nas Vucic !

boki

pre 7 godina

Posebna čast upriličena je Topličkim herojima na stogodišnjicu ustanka.

Dragan

pre 7 godina

Srpski narod se nikad nece pokoriti, ni na ovim predsednickim izborima nece se dati stranim placenicima

DusanRadovic9

pre 7 godina

Lepa vest, poseta i podrska juznoj Srbiji!

Vladimir

pre 7 godina

Srbija nikad neće biti porbljena! To su dokazali i toplički junaci koji su dali svoje živote za našu slobodu. Slava im!

Peđa

pre 7 godina

Tako je Srbija će izaći na dobar i pravi put uz Vučića.

Saska

pre 7 godina

Srbija je na putu pozitivnih promena i reformi.

Milan

pre 7 godina

Bravo za nas I za Vucica. Ako bih mogao da zamolim sve nase politicare da se presele u Albaniju I da vode Albaniju I da nama u Srbiji dopuste da imamo malo svezeg vazduha bio bih I'm veoma zahvalan.

Simo

pre 7 godina

Srbija ide putem reformi. Želimo da živimo kvalitetnije i bezbrinije!

Mirjana

pre 7 godina

Ne moze Srbiju niko poniziti niti unistiti jer ona zna pravac kuda treba da ide i zna kako da se bori protiv svih zahvaljujuci Vucicu koji je uspesno vodi napred!

Milena

pre 7 godina

Srbi su oduvek bili herojski narod! Ova pocast koju danas pokazuju ovim herojima to i dokazuje!

boki

pre 7 godina

Heroji Toplički zaslužili su da se obeleži stogodišnjica ustanka.

Radovan

pre 7 godina

Mislim da je Srbija na pravom putu, da se oporavlja o sveg loseg sto nas je snaslo posednjih 30-ak godina...

kika11

pre 7 godina

Oduvek smo bili ponosan i čvrst narod, nije nas lako slomiti, prošlost nas ne može uništiti.

Nedeljko

pre 7 godina

Srbija ide napred u buducnost, ne smemo dozvoliti da nas neki vrate u proslost.

maja

pre 7 godina

Pored Vucica i moze da ide pravim putem i da bude sve jaca!

kole

pre 7 godina

Svim silama se treba boriti protiv onih koji bi da nas vrate u proslost i zaustave na reformskom putu.

biki

pre 7 godina

Nasa istorijska dostignuca se moraju cuvati od zaborava i falsifikovanja.

Deda Sreta

pre 7 godina

Odlican nacin ocuvanja nase istorije, edukacije i sprecavanje falsifikovanja.

bubamarica123456677

pre 7 godina

Sa vama na celu mi cemo samo da budemo jaci!

Dragance

pre 7 godina

Toliko vekova star narod ne moze tek tako da se unisti.

Daca

pre 7 godina

Srbija ima lidera koji je vodi pravim putem i zato i zna kuda ide i nastaviće u istom smeru!

Srbin

pre 7 godina

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да Србија ни данас, ни сутра неће устати против Републике Српске, нити Република Српска против Србије. Он је на обележавању 100 година од Топличког устанка у Прокупљу истакао да смо израсли из оних које си могао да победиш, али које ниси могао никада да понизиш. Divan govor.

Vlada

pre 7 godina

Čuvajući sećanja na naše slavne pretke, možemo i imamo na šta da budemo ponosni.

kosta

pre 7 godina

Nikad jača i to se oseća konačno među narodom

Vendy

pre 7 godina

Srbija se uvek borila uspesno sa svim problemima,i uspela je da uzadje jaca bolja,i da ide napred!

Roberto86

pre 7 godina

Na danasnji dan malena Srbija se pobunila u Evropi prva se pobunila zarad slobode svog naroda.Drago mi je sto se obelzava ovaj dan jer on treba da bude zauvek u nasim srcima za pamcenje palih srpskih junaka koji su dali zivot za svoju otadzbinu i slobodu svoga naroda.

Bojan

pre 7 godina

Lep gest premijera i Vlade Srbije sto je organizovano obelezavanje stogodisnjice Toplicko ustanka. Treba se pokloniti zrtvi koje su ti junaci podneli za nasu drzavu!

deki

pre 7 godina

Preziveli smo dosta toga al se nikad necemo predati.

Bole

pre 7 godina

Iz slavne prošlosti u svetlu budućnost na čelu sa Vučićem.

Bole

pre 7 godina

Premijer je u pravo vreme na pravom mestu. Narod zna na koga može da se osloni.

Zoran

pre 7 godina

Zaista znacajno obelezavanje ustanka za nasu drzavu, svaka cast Vucicu I Vladi na ovome.Toplicki ustanici su podneli veliku zrtvu za Srbiju i pokazali da je moguce da se odupre okupatoru i podigli su moral naroda ne samo u njihovom kraju vec u svim kraje vima gde je bilo srpsko zivlja.Neka im je vesna slava i hvala im!!!

mihajlo

pre 7 godina

Očuvajmo našu istoriju. Naša deca će nam biti zahvalna na tome.

Danko

pre 7 godina

Danas postujemo sve zrtve koji su dali svoje zivote da bi danas mirno ziveli.

sima

pre 7 godina

Srbiju ne moze unistiti nista samo je potrebno malo vise sloge.

BOJAN

pre 7 godina

Koliko god bila gazena nasa zemlja se uvek dizala poput feniksa iz pepela zato sad uz Vucica idemo dalje ka jacanju.

brane k

pre 7 godina

Srbija će uspeti samo ako bude znala poštovati sve ove žrtve koje su pale za njenu slobodu.

Duda

pre 7 godina

U zadnji čas se promenila vlast u zemlji 2012 inače bi već bili bankroti gori od Grka.

GORDANA

pre 7 godina

Idemo napred u Nove pobede.NECEMO se osvrtati   ni okretati  u n a z a d. Ali cemo PAMTITI i  uciti na svojoj  stradalnoj  I krvavoj  ISTORIJI.Posle  svih genocida  nad srpskom dusom..IZALI SMO JACI  I  NEDODIRLJIVIJI  I BOLJI  SA NASIM  NAJ LIDEROM  KOJEG JE SRBIJA IKADA IMALA SA   ALEKSDROM  VUCICEM.   IDEMO  U  NOVE  POBEDE ...nn

Jovance

pre 7 godina

Divno da se proslavlja ovaj dan, ovaj jubilej, da se secamo nasih zrtava, nasih predaka. I danas u odbrani svojih granica idemo njihovim stopama.

Goran

pre 7 godina

Napredak je vidjiv, ali ovim putem moramo nastaviti.

Pjer

pre 7 godina

Malo je zemalja na svetu, koje su tako skupo plaćali svoju slobodu !!

Vlada

pre 7 godina

Maleno Prokuplje je konacno u centru paznje u Srbiji. Veliku zahvalnost za to moramo da odamo nasem premijeru koji posle toliko godina vraca Prokuplje na mesto koje mu pripada.

Denis

pre 7 godina

Srbija se i dalje bori što je znak da borba koja je bila pre 100.godina za slobodu nije bila uzalud!

Srb

pre 7 godina

Srbija više neće dozvoliti niko da je ponižava!

slavonac1989

pre 7 godina

Samo da smo složni i jedinstveni! Da ne dozvolimo nikome da nas vređa i ponižava.

jeca

pre 7 godina

Srbija je jaca nego ikad jer je vode pravi ljudi.

Balkanka

pre 7 godina

Jedna mala zemlja na brdovitom Balkanu zvana Srbija često je bila napadana od velikih sila bez ikakvih razloga ali uvek se podizala iz pepela i znala da sačuva svoju čast i slobodu.

tvigi

pre 7 godina

Nema te sile koja moze da unisti srpski narod ,svaki put se digne sve jaca i jaca .

Todor

pre 7 godina

Da se setimo ko smo i šta smo, i da se potrudimo da i mi ovako nastavimo! Samo sa Vučićem to možemo. On je taj koji garantuje da će Srbi i dalje biti borci na pravoj strani i za prave vrednosti! Da nam vratimo ponos koji smo zaslužili!

Nesa90

pre 7 godina

Srbija se oporavlja od svega, Srbija konacno ide napred.

Milorad

pre 7 godina

Ovakvi događaji treba da nam budu set da smo veliki i časni! Naš Vučić je taj koji jedini može da nam obezbedi da se i dalje osećamo vredno i ponosno! Samo on je garant bolje budućnosti!

Marinko

pre 7 godina

Samo zahvaljujuci tebi Vucicu, Srbija ide pravim putem.

Dora

pre 7 godina

Svaka rec mu je na pravom mestu. Jedino on moze nasu zemlju da izvede na pravi put.

srbin

pre 7 godina

Поносни смо на српску историју и хероје који су дали животе,за будуће генерације,за нас,за Србију!

opozicija

pre 7 godina

Ako se ne varam, ovaj skup je pod pokroviteljstvom Predsednika Republike...Sta ce ovaj tamo kada nije jos izabran za Predsednika Republike...

Janko

pre 7 godina

Srbija je svasta prosla i zazivela, ali to ju je samo ojacalo.

milica

pre 7 godina

Hrabar i borben duh Srpskog naroda je neunistiv!

Miloš

pre 7 godina

Srbija se nikada nije plašila da se svim silama bori za slobodu. Slava svim žrtvama i herojima ustanka!

Rade

pre 7 godina

Posle svakog stradanja naš narod je izlazio jači i spremniji za velika dela.

Aleksa

pre 7 godina

Mnogi su pokušavali da nas unište, nisu uspeli jer smo se uvek zalagali za mir i slobodu. Slava našim herojima, ovo je veliki dan za Srbiju!

Tirke

pre 7 godina

Kad god kad su se nad našu zemlju nadvili crni oblaci, pojavili bi se veliki državnici koji su našu zemlju spasili, tako i danas trebamo biti ponosni što u ova teška vremena nas vodi Vučić.

Anica

pre 7 godina

Srbija zajedno sa KiM korača u bolju i lepšu budućnost i niko je ne može zaustaviti na tom putu.

daca

pre 7 godina

Danas Srbija ide hrabrim korcima napred. Ne stidi se nikocega niti e boji koga.

aba

pre 7 godina

Srbi su mnogo puta pokazali da su jaki i složni.

Verica

pre 7 godina

Ma neka su svi protiv nas. Ne damo se i nikad i necemo. Zato volim sto sam Srbin!

Jasmina

pre 7 godina

Znacajna godisnjica je obelezena u Prokuplju

Mija

pre 7 godina

Napokon, posle dugo vremena, osecam nacionalni ponos, identitet, nadu...

Ivica

pre 7 godina

Znamo kuda idemo, znamo sta zelimo, a najbolje napokon znamo, sta necemo dozvoliti nikada vise!!!!

Veljko

pre 7 godina

Srbija je stala na noge, zna šta želi i ka tom cilju ide.

Hedona

pre 7 godina

Okupator je činio razne zulume, opljačkao privredu, otimao stoku i hranu od stanovništva. Nemali broj Srba nije stradao samo od neprijateljskog kuršuma ili noža (u Vranju i okolini ubijeno 3.500 ljudi, a u Surdulici oko 3.000 lica, u niškom okrugu ubijeno je oko 100 sveštenika), već i od produžene zločinačke ruke u vidu gladi (8.000 Srba je umro od gladi). Uporedo sa neljudskim ugnjetavanjima i masovnim streljanjima, okupator je pokušao da ukine jezik i pismo, vršeći nasilnu bugarizaciju. naša opozicija od 2000-2012 je bila okupatorska. Zato nas svet ne razume. napokon imamo Aleksandra Vučića koji zaista želi da građani Srbije žive bolje.

NAIVA INF

pre 7 godina

Srbija je uvek prva ustajala sa barjacima slobode i Srbije i kada je gažena i ubijana to je nije sprečavalo da brani slobodu.

Davor

pre 7 godina

Gledaj glavu, put nebesa Gdje se oholo hrabra diže; Gledaj čelo jasno i oko Kako bistro pod njim sijeva; Gledaj krepki stas, gdje svoju Znajuć snagu ravno stoji; Pak mi kaži, ima l' koja Tudijer straha i najmanja sjena?

Darko

pre 7 godina

Konacno imamo lidera koji mudrom politikom brine o nacionalnim interesima Srbije.

Helena

pre 7 godina

Na celu sa Vucicem uspeh nam je zagarantovan.

ale

pre 7 godina

Srbija zna,kako da iz svake nedace,izadje jos jaca i stabilnija.

Kosta

pre 7 godina

Konacno Srbija ima pravog drzavnika, postovanog u svetu, Vucic je nas novi predsednik.

Mladen

pre 7 godina

Srbija je na pravom putu zastite nacionalnih interesa.

Toma

pre 7 godina

Napadali su nas, mi smo se branili. Rusili su nas, mi smo gradili. Pokusali su da nas uniste, mi smo nikada jaci. Bori se Srbijo.

ale

pre 7 godina

Sbija i ako je pretrpela mnoge udarce,ostala je cvrsto na svojim nogama.

Biljana

pre 7 godina

Srbija je konacno ponosna drzava i na pravom putu.

Jasmina678

pre 7 godina

Tako je, mi ipak imamo dostojanstvo i idemo samo napred, ka boljoj buducnosti.

Misa

pre 7 godina

Srbija je kao feniks. Iz pepela se ponovo radja.

Branka

pre 7 godina

Da bi Srbija bila jos jaca potrebno je da se nastavi mudra politika koju vodi premijer.

Kolja

pre 7 godina

Srbija je zemlja heroja. Slava Toplickim junacima!

petra

pre 7 godina

Istorija nas uci da budemo jos jaci i da branimo interese nase zemlje!

Tamara

pre 7 godina

Istorija je tu da nas podseti kojim merilima treba da se rukovodimo i cime da tezimo! Izvikli smo pouku!

581 LA

pre 7 godina

Srbi su ponosan i hrabar narod sa dugom istorijom iza sebe.

Koviljka

pre 7 godina

Srbija je nezavisna i slobodna, usmerena na pravi put i tako i nastavljamo.

djeno

pre 7 godina

Dostojanstveno, hvala tim ratnicima koji su ovekovecili slavu Srbije

Nada

pre 7 godina

Lepo je da se sećamo žrtava palih za slobodu naše zemlje.

cane

pre 7 godina

Istorija nas poziva na jedinstvo,da nastavimo putem stvaranja ekonomski jake i stabilne Srbije!

Milos

pre 7 godina

To je bio jako veliki istoriski trenutak za Srbiju.

Milica

pre 7 godina

Najteze je onim ljudima tamo, i to svi znamo!

Miki

pre 7 godina

Srbija je danas moderna drzava, koja ce postati i clanica EU.

Salabajzer

pre 7 godina

Srbija zna kuda ide jer ima dobrog lidera koji vodi drzavu u pravom smeru.

fabula

pre 7 godina

Srbija se drži dobro, a držaće se još bolje kad Vučića izglasamo.

Stanija

pre 7 godina

Srbija je uvek ostajala jaka pred svakim neprijateljem, pa tako je i ostala i dan danas i nastaviće se tako.

Veljko

pre 7 godina

Treba postovati nasu tradiciju i obelezavati znacajne datume.

klementina

pre 7 godina

Mala Srbija ali velika istorija, istorija treba da se obelezava i na taj nacin ne ode u zaborav.

bojan

pre 7 godina

Srbiju su mnogi napadali kroz mnogo godina, ali ona i dalje stoji uspravno i ponosno.

Nenad

pre 7 godina

Šta god bude zadesilo ovu državu nikad ne trebamo odustati od nje.

Sima

pre 7 godina

Posle ovih izbora, Srbija će još žešće nastaviti sa reformama.

Zivko

pre 7 godina

Bravo Vucicu-Genije 21-og veka sto si odrzao istorijsi govor u Prokuplju jer sada i oni znaju da nisu ostavljeni i zaboravljeni a ti ces ubedljivo pobediti u Aprilu za Predsednika Srbije jer to hoce Srbija i srbi u celom svetu.

Lina

pre 7 godina

Srbija mora svakom pojedincu da bude na prvom mestu! Slava svim junacima koji su svoje zivote dali za svoju zemlju!

Nikol

pre 7 godina

Ne smemo zaboravljati na srpsku istoriju,sve te junake i heroje jednog doba! Slava im i veliko HVALA!

Zivko

pre 7 godina

Bravo Vucicu-Genije 21-og veka sto si sa Drzavnim vrhom dosao na obelezavanje 100 godisnjce Toplickog ustanka .a na izborima za Predsednika Srbije ubedljivo ces pobediti tvoje "rivale" jer srbi znaju sta su radili posle 2000 godine a i pre toga a i posle toga.

sava

pre 7 godina

Dokle god bude bilo pametnih ljudi i sposobnih za nas ima nade. Trebamo malo uciti i iz nase istorije.

sario

pre 7 godina

drago nam je da cujemo lepo o svcojoj zemlji tako mali a veliki borci

Karamela

pre 7 godina

Hvala Bogu da je tako, dosta je bilo ovom napaćenom narodu da sluša i gleda teror i represiju!

jeca

pre 7 godina

Naravno da zna kuda ide i da je jaca jer je Vucic na vlasti, a bice jos jaca.

Nikola

pre 7 godina

Srbija se nikada nije predavala što je dokaz da nije poklekla pred neprijateljem ni u Topličkom ustanku, i sada ima svoj put i cilj kome nezaustavljivo teži, i naši preci mogu biti ponosni na svoje potomke koji čine da opravdaju sve za šta su se oni borili u ratovima, a borili su se za samostalnost i stabilnost Srbije, za šta se i danas bori Vučić.

Eva

pre 7 godina

Gvozdeni puk nije branio samo Toplicu, branio je buducnost cele Srbije,branio je buducnost svakog od nas.

jo

pre 7 godina

Tako je i treba se paziti i unutrasnjeg i spoljasnjeg olosa da je dalje ne ugrozava.

sara

pre 7 godina

Srbiju ne mogu da sruse i podele.Srbija neceprotiv Republike Srpske.

Bora

pre 7 godina

Divna ceremonija, hvala Državnom vrhu i svim ljudima koji su prisustvovali i time uveličali ovu proslavu.

Ljubicanstvena93

pre 7 godina

Najbitnije je da se sačuva suverenitet.

voja

pre 7 godina

Srbiju su i u prošlosti a i sada pokušavali da zgaze ali hrabar smo mi narod nedamo se.

jova

pre 7 godina

Srbiju su i u prošlosti a i danas pokušavali da slome,mi smo pametan i hrabar narod i nedamo se lako.

bojana

pre 7 godina

Srbija je jaca nego ikad i ide najboljim mogucim putem naped,danas predstavljamo pozeljnog partnera svim zemljama sveta

lici

pre 7 godina

Toplicani su pokrenuli istorijski tocak Srbije,pre jednog veka su se borili za slobodu i suverenitet,ne damo da nas zuti sljam vrati u kaljugu.

lici

pre 7 godina

Premijerova mirnodopska politika,pokazuje jasan put Srbije,suverena,jaka,bezbedna zar sve to treb zanemariti.

Nidza

pre 7 godina

Prelepa svecanost koju zasluzuju preci koji su branili nasu zemlju i otadzbinu... Svaka cast

ema

pre 7 godina

Srbija stoji uspravno i kada je strane sile gaze i vraca se jaca.

stevan

pre 7 godina

Srbija ne sme zaboraviti vazne istorijske datume jer su ti dogadjaji vazni za buducnost Srbije

aki

pre 7 godina

Srbija se saginjati nece, nije to cinila u proslosti nece ni sada!

Milanka

pre 7 godina

Svaki dogadjaj iz nase istorije treba obeleziti da bi se sacuvalo secanje na njih.

Izbori 2024

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija