• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B92

10.05.2017

22:55

ZLOČINCI OVK IDU NA SUD: Policija sprema hapšenja, PRVI NA SPISKU JE ČEKU, PA TAČI, HARADINAJ...

Politika

ZLOČINCI OVK IDU NA SUD: Policija sprema hapšenja, PRVI NA SPISKU JE ČEKU, PA TAČI, HARADINAJ...

Podeli vest

Pred Specijalnim sudom za zločine OVK mogli bi da se pojave i mnogi aktuelni predstavnici kosovskih institucija, saznaje Srna, a prenose Nezavisne novine

Pod sumnjom da je lično počinio ratni zločin i da nije sprečio da ratni zločini budu učinjeni, na optuženičkoj klupi prvi bi trebalo da se nađe nekadašnji komandant Glavnog štaba terorističke OVK Agim Čeku.

Uz Čekua, na spisku se nalazi jedan od komandanata terorističke OVK Azem Sulja. 

Prema informacijama iz policije, Hašim Tači bi mogao da odgovara po političkoj liniji, ali ne kao direktni učesnik ili izvršilac ratnih zločina, zato što je postao visoki predstavnik terorističke OVK tek nakon pregovora u Rambujeu. 

Public



Tačijev blizak saradnik Džavit Haliti mogao bi da odgovara jer je u vreme činjenja zločina bio odgovoran za vezu sa krilom terorističke OVK u Albaniji i tamošnjim centrima za obuku. Istražitelji su pronašli dovoljno dokaza o odgovornosti komandanta terorističke OVK zaduženog za zdravstvenu zaštitu u Glavnom štabu OVK Šaipa Muje. 

Na spisku se nalazi i Ajvaz Beriša, aktuelni konzul samoproglašenog Kosova u Frankfurtu. On je u vreme sukoba na Kosovu bio komandant specijalnih jedinica terorističke OVK. 

Tanjug

Kadri Veselji, kao jedan od najuticajnijih komandanata u bivšoj OVK, mogao bi da odgovara ukoliko Specijalni sud prethodno utvrdi odgovornost Hašima Tačija. Umesto Ramuša Haradinaja, na optuženičkoj klupi će se naći njegov brat Daut Haradinaj. 

Optužnica ga tereti za ista krivična djela za koja srpske vlasti optužuju njegovog brata Ramuša, a reč je o zločinima počinjenim u rejonu Đakovice i Dečana, u zoni Metohija (Dukađini), u kojoj su pripadnici terorističke OVK bili pod komandom braće Haradinaj. 

Na spisku se nalaze i Bljerim Kuči i Ljah Brahimaj, kao i bivši komandant OVK za region Mališeva Fatmir Ljimaj. 

Iz policije su naveli da se na spisku osumnjičenih nalaze imena još desetak visokih oficira Kosovskih bezbednosnih snaga, koji su poznati istražiteljima koje je predvodio Klint Vilijamson. 

AP PHOTO

Zanimljivo je da na spisku osumnjičenih nema članova Demokratskog saveza Kosova (DSK), čiji je predsednik u vreme sukoba bio Ibrahim Rugova. Sadašnjem predsedniku DSK-a Isa Mustafi, poslanici su izglasali nepoverenje i smenili ga sa funkcije premijera samoproglašenog Kosova. 

Prema navodima iz Kosovske policijske službe, najkasnije za mesec dana počeće proces privođenja osumnjičenih, a policija je spremna da u saradnji sa KFOR-om i Euleksom odgovori na moguć destabilizaciju bezbednosne situacije na Kosmetu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
branko1

pre 6 godina

Ha,ha,ha,ha.....onaj ko je to napisao je" ili lud il mu noge smrde",što bi rekao naš narod.ili zaista misli da smo mi ludi

Zivko

pre 6 godina

Svi ovi celnici OVK bice osudjeni za ratne zlocine i za Genocid nadsrbima,albancima,romima a i Vilijam Voker mora da odgovara za Genocid na Kosovu. jer on je sve radio u dogovoru sa stranim i domacim tajkunuma.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Иако буду "суђени".... Казне ће бити.. - смешне...! Такорећи - симболичне...! Врана - Врани... - Очи не вади...!! Па како "савезници" да суде једни другима за заједничке ЗЛОЧИНЕ...? Да ли смо ми стварно толико наиван народ, да верујемо у "Деда Мраза"...?! Они што су 1999. бомбардовали Београд сада ће као да суде онима који су клали српску децу...Изем ти правду...!! Лакрдија...а не правда...!! Видећете ускоро... Ако до тога - уопште и дође...

janko

pre 6 godina

Drugari pronađite savetnika od Rame..advokata Albanskog jevreja..R...i pitajte šta će biti...Gazda Dragane stvarno si nekad nejasan jer uopšte nemaš informacije....omoću ti..bio je i kod Envera Hodže...i..kod..

Dragan

pre 6 godina

Ako oni budu osudjeni onda sam ja Kraljevic Marko

SERGIJE

pre 6 godina

Taj curkus je vidjen u Bosni sa muslimanima. siptari ce biti hapseni da bi bili u postupku oslobadjani i cekirali se ovo stanje. Mu Srbi smo naivni

Dragan KNN

pre 6 godina

Могу им судити , али их неће осудити . Осудити ће их само ако им више не требају или их не слушају . Све је ово само фарса !!!

Nemir

pre 6 godina

Čeku se slobodno šeta po Crnoj Gori,veoma često je u Budvi,boravi po restoranima i hotelima i niko na to ne obazire posebnu pažnju.

Drca

pre 6 godina

Suviše je lepa vest samo kad bi bila istinita. Teško i nije moguće.

Boogeyman

pre 6 godina

Ovaj sud će biti SPRDNJA kao što je i onaj u Hagu. Sve što je u režiji EU i Amerikanaca, a ima veze sa šiptarima je zajebancija da se svetu zamažu oči!!! Gospodo iz EU i Amerike... MNOGO NAS NISKO DRŽITE!!!

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija