• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

16.05.2017

16:34

NELA KUBUROVIĆ NA SEDNICI SB UN O KOSOVU: Neprihvatljivo je da Priština nastavak dijaloga koristi kao SREDSTVO UCENE!

Politika

NELA KUBUROVIĆ NA SEDNICI SB UN O KOSOVU: Neprihvatljivo je da Priština nastavak dijaloga koristi kao SREDSTVO UCENE!

Podeli vest

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na kojoj će biti predstavljen novi izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmika počela je danas u Njujorku. Srbiju predstavlja ministarka pravde Nela Kuburović, dok Prištinu predstavlja ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Ministarka pravde Nela Kuborović upozorila je danas Savet bezbednosti UN na neprihvatljiv manir Prištine da se dijalog i proces normalizacije odnosa tretiraju kao sredstvo ucene prema srpskoj strani i evropskim partnerima.

Srbija, istakla je ministarka, uprkos brojnim izazovima, nastavlja da konstruktivno, odgovorno i posvećeno učestvuje u dijalogu, sa ciljem rešavanja otvorenih pitanja u statusno neutralnom okviru i doprinosa stabilizaciji prilika i stvaranju uslova za nesmetani napredak regiona Zapadnog Balkana ka članstvu u EU. 

Kuburović je ukazala da je ovakav stav Prištine kulminirao početkom marta kada je kosovska skupština usvojila rezoluciju o prekidu dijaloga, koji se faktički vezuje za sudbinu jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine.

GNUSNE LAŽI VLJORE ČITAKU NA SEDNICI SB UN: Srbi na Kosovu najprivilegovanija manjina u Evropi?!

Usledile su, podsetila je, i otvorene pretnje albanskih političkih lidera iz regiona prekrajanjem granica i stvaranjem tzv. "velike Albanije" u slučaju da njihove ambicije u pogledu evro-integracija ne budu zadovoljene po ubrzanoj proceduri.

- Uprkos tome da dogovor o uspostavljanju ZSO predstavlja najvažniji deo Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa i ključno pitanje za opstanak srpskog naroda na KiM, ni u proteklom periodu nije bilo značajnijih pomaka na tom planu- navela je i dodala da problem neće rešiti tek po koja uzgredna javna kritika upućena Prištini.

Potrebno je, kazala je, da se čuje ujedinjeni glas naših evropskih partnera i članica SB o neophodnosti da Priština što skorije izvrši svoje obaveze po pitanju ZSO.

Kuburović je istakla da ono što se dogovori nije i ne može biti mrtvo slovo na papiru. "Više nisu dovoljne prazne reči, potrebna su konkretna dela", navela je.

Srbija je, kazala je ministarka, iskreno posvećena očuvanju mira i primarno zainteresovana da se sačuvaju životi i imovina svih stanovnika Pokrajine i stvore uslovi za održivi povratak interno raseljenih lica. 

Reuters



Ukazala je, međutim, da je aktuelna situacija na KiM daleko od toga, na šta, kako je rekla, ukazuje i izveštaj Generalnog sekretara.

Problemi sa kojima se suočavaju pripadnici nealbanskih zajednica, kao i intenzivna antisrpska kampanja doprineli su, istakla je, održavanju konstantnog nivoa etnički motivisanih napada na Srbe.

U prilog tome je kao eklatantan primer navela nedavne, kako je rekla, užasavajuće pretnje poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja da, ukoliko postupak protiv njegovog brata, Ramuša Haradinaja ne bude po volji Albanaca, na KiM neće preostati da živi nijedan Srbin. 

Primetila je da je za pohvalu reakcija koja je s tim u vezi usledila od šefa Unmika Zahira Tanina, ali je dodala da pravosudni sistem na KiM ne sme ostati nem pred ovakvim govorom mržnje i pretnjama novim etničkim čišćenjem preostalih Srba.

- istinskog pomirenja ne može biti bez procesuiranja svih zločina, bez izuzetka i bez spremnosti za suočavanje sa odgovornošću za ratne zločine u sopstvenim redovima. Porazna je činjenica da nema nijednog pravosnažno osuđenog ubice za oko 1.000 ubijenih Srba u periodu posle završetka sukoba do danas. To ne može biti put za istinsko pomirenje već samo za predstavu o pomirenju u režiji promotera kosovskog projekta- istakla je dalje Kuburović.

Nekažnjivost za počinjene zločine se ne sme dozvoliti ni tolerisati, rekla je i istakla da je ovo ozbiljan test za celokupno članstvo UN, da pokažemo da su pravo i pravda iznad politike i da su sve žrtve jednake u svom stradanju. 

Tanjug



- Upravo zbog toga Srbija smatra sramnom, protivpravnom i skandaloznom odluku francuskog suda u Kolmaru da odbije ekstradiciju Ramuša Haradinaja koji je osumnjičen za najteže ratne zločine- istakla je ministarka pravde idodala da Sud pritom nije naveo ni jednu činjenicu kojom dokazuje da nisu ispunjene pretpostavke iz Evropske konvencije o ekstradiciji, iz 1957, a koju su ratifikovale Francuska i Srbija.

Ova odluka Suda, navela je, predstavlja povredu univerzalnog principa međunarodnog prava o sprečavanju nekažnjivosti ratnih zločina, a posebno je neprihvatljiva i neosnovana konstatacija da bi ekstradicija Ramuša Haradinaja Srbiji imala izuzetno teške posledice po njega. 

- Zločini i nečuvena zverstva nad civilima srpske nacionalnosti, ali i Albancima koji im nisu bili podobni, počinjeni od terorističke organizacije OVK, čiji je jedan od vođa bio i Ramuš Haradinaj, su u najmanju ruku zastrašujući. Užasna su svedočanstva o brutalnim i višestrukim silovanjima, torturi, batinjanima, mučkim ubistvima od pripadnika OVK- rekla je Kuburović.

Poručila je da se varaju svi oni koji smatraju da je odluka francuskog suda pobeda kosovskih Albanaca. 

- Nije to pobeda kosovskih Albanaca već pobeda zločina, i nije to naš poraz, već poraz prava i pravde. Naša je moralna i svaka druga obaveza da, pre svega zbog žrtava, nastavimo svoju borbu za pravdu i istinu. Od toga nećemo odustati jer naše žrtve nisu manje vredne- navela je.

Anel Grbović



A upravo je to, kazala je, poruka koju šalju oni koji su ovakvu, politički motivisanu, odluku doneli ali i oni koji su zločinca Ramuša Haradinaja u Prištini dočekali vatrometom - da ubijanje Srba nije i ne treba da bude kažnjivo.

Albanski politički lideri u Prištini bi, poručila je, konačno trebalo da shvate da je i kažnjavanje ratnih zločinaca deo procesa normalizacije odnosa, i da stajanje na stranu čoveka za kojeg se osnovano sumnja da je činio zločine protiv Srba, Roma, ali i svojih sunarodnika, samo doprinosi produbljivanju međunacionalnog jaza na KiM, a one koji tamo žive udaljava od vladavine prava i demokratskog društva. 

- Kao da nisu bili dovoljni zločini počinjeni 1998-99. godine, Ramuš Haradinaj nastavlja da preti nasilnim oduzimanjem teritorije Srbije i nasilnim prekrajanjem njenog Ustava, uz poziv da SAD pruže pomoć, jer će u suprotnom Albanci sami „završiti posao između Srbije i Kosova- istakla je Kuburović.

Ona je ukazala da je na KiM sve krenulo od laži koje su plasirali ljudi poput Vilijama Vokera koji danas čak ni ne krije svoje velikoalbanske ambicije i projekte, a poznato je da se protivi i Specijalnom sudu koji treba da procesuira zlodela počinjena od strane tzv. "Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK).

Sputnik/Reuters



Istakla je da je Voker, tada na čelu Kosovske verifikacione misije OEBS bio dužan da postupa objektivno i nepristrasno, ali je da je zloupotrebio svoj mandat i misiju OEBS-a radi ostvarivanja ciljeva koji su danas razotkriveni i sastoje se u formiranju nezavisnog „Kosova“ i „velike Albanije“.

Navela je da Verifikaciona misija na čijem je čelu bio Voker nikada nije delovala u punom sastavu i svi verifikatori su povučeni neposredno pred agresiju na SRJ, na osnovu odluke Valijama Vokera od 20. marta 1999. 

Neostvarivanje misije OEBS-a i vršenje velikog pritiska na Helenu Rantu da svoj forenzički izveštaj modelira prema željama Vilijama Vokera, slanje lažnog izveštaja o navodnom masakru civila u selu Račak, sami za sebe, a posebno u kontekstu nedavnih izjava Vokera o planu stvaranja „velike Albanije“, jasno govore da je delovao na način koji predstavlja zloupotrebu mandata OEBS-a a time kršenje rezolucije SB 1203 (1998), rekla je Kuburović.

- U tom kontekstu, uloga Vilijama Vokera se ne može okarakterisati na drugi način do korišćenje pozicije u jednoj respektabilnoj međunarodnoj organizaciji (OEBS-u) kako bi se stvorili politički uslovi za donošenje odluke o agresiji na SRJ- rekla je Kuburović i dodala da to potkrepljuje i nedavna izjava Viktorije Nuland koja potvrđuje da su SAD dvadeset godina ulagale u nezavisnost „Kosova“.

Način na koji je postupao Vilijam Voker i upotreba oružane sile protiv SRJ se ne može kvalifikovati na drugačiji način do kao flagrantno kršenje načela na kojima se temelji Organizacija UN, rekla je Kuburović.

AP/Photo



Podsetila je da je odluka o upotrebi oružane sile protiv SRJ doneta i izvršena bez autorizacije SB, od istih onih zemalja koje se i danas zalažu za priznavanje kosovske nezavisnosti, čime su, kako je istakla, prekršena suverena prava Srbije, što podriva autoritet SB i njegovu ulogu u ostvarivanju osnovne dužnosti očuvanja mira i bezbednosti. 

- Protivpravna odluka o agresiji na SRJ usledila je prvenstveno na osnovu izveštaja Vilijama Vokera, iako na KiM 1998-1999 godine nije bilo humanitarne katastrofe niti progona kosovskih Albanaca- rekla je Kuburović.

Podsetila je i da je u isto vreme u kome je Voker bio na čelu Verifikacione misije, primera radi, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova (12.01.1999) u jednom dopisu sudu u Triru, ukazalo da operacije jugoslovenskih i srpskih snaga bezbednosti nisu bile usmerene na kosovske Albance kao etničku grupu, već na militantne protivnike i njihove navodne sledbenike. 

Stanovište o navodnoj „humanitarnoj intervenciji“ na KiM, nije bilo stanovište SB niti bilo kog kredibilnog tela, konstatovala je Kuburović i ukazala da su činjenice koje leže u osnovi kvalifikacije da je potrebna vojna intervencija u to vreme bile sporne i prilagođene potrebama NATO-a da započne oružanu agresiju protiv SRJ. 

Tanjug



- Agresija na SRJ je rezultirala velikim razaranjima, stradanjima, kao i proterivanjem ogromnog broja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva sa teritorije KiM. Danas činjenice jasno potvrđuju da se protiv Srbije delovalo planski, sračunato a ne radi zadovoljavanja međunarodne pravde- istikla je Kuburović.

Ona je upozorila da je na KiM i dalje na delu veoma rasprostranjena sistematska ugroženost ljudskih prava pripadnika nealbanskih zajednica. 

- Brojni su incidenti koji potvrđuju da je bezbednost na KiM i dalje nestabilna i podložna opasnosti od eskalacije nasilja, pri čemu su po pravilu najugroženiji povratnici u nacionalno mešovitim sredinama. Ovom pitanju bi u izveštajima generalnog sekretara trebalo posvetiti veću pažnju- istakla je Kuburović.

U prilog tome ona je navela da se u proseku beleži 10-15 etnički motivisanih napada mesečno, što je praćeno i konstantno prisutnom kampanjom zastrašivanja Srba, pri čemu vinovnici ostaju nekažnjenjeni.

Kao primer je navela protest grupe Albanaca u selu Ljubožda kod Istoka, gde se nedavno vratilo 13 srpskih porodica, što je, kako je istakla, dokaz da KiM mora da pređe još dug put do multietničkog društva u kojem će svi stanovnici biti tretirani jednako.

Tanjug

Ministarka je konstatovala da odsustvo odgovarajuće institucionalne reakcije predstavlja prećutno prihvatanje, pa čak i podršku nastavku ovakve prakse. 

- Ne može biti skladnog suživota na području na kome se beleži niža stopa povratka raseljenih nego na najkrvavijim postkonfliktnim područjima od svega 1,9 odsto- rekla je.

Napominjući da se više od 200.000 interno raseljenih nalaze u centralnoj Srbiji, Kuburović je ukazala da su ključne prepreke povratku stalni napadi na srpske i druge nealbanske povratnike, pljačke, skrnavljenje kulturnog i verskog nasleđa, politički motivisani krivični postupci protiv raseljenih lica, kao i nemogućnost ostvarivanja prava na povraćaj imovine.

"Poseban izazov bezbednosti u našoj južnoj Pokrajini je u proteklom periodu predstavljao i trend nastavka procesa povratka islamističkih boraca sa bliskoistočnih ratišta i jačanja političkog i verskog ekstremizma", navela je Kuburović.

Istakla je i da se Srbija oštro protivi uspostavljanju oružanih snaga na KiM suprotno rezoluciji SB UN 1244 (1999) i Ustavu Srbije, te dodala da nastojanja u tom pravcu predstavljaju ništa drugo do pokušaj podsticanja novih tenzija i to u izuzetno osetljivom momentu.

Tanjug


U daljem obraćanju Kuburović je rekla da dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom EU, Srbija smatra najprikladnijim sredstvom za izgradnju poverenja između srpskog i albanskog naroda na KiM, ali i važnim mehanizmom za podršku naporima EU usmerenim na učvršćivanje mira, stabilnosti i procesa evropskih integracija u našem regionu. 

Ukazala je, međutim, da dijalog u aktuelnom momentu ne donosi rezultate u meri u kojoj bi to mogao zahvaljujući nekonstruktivnom stavu Prištine i evidentnom nedostatku volje da se dogovoreno sprovede.

"Da bi dijalog bio istinski svrsishodan ne sme biti zloupotrebljavan kao platforma za nametanje interesa jedne strane na bazi nerealnih očekivanja Prištine da normalizacija ne može da predstavlja ništa drugo do priznanje njene jednostrano proglašene nezavisnosti od strane Srbije", navela je ona.

I ovog puta Kuburović je u ime Srbije apelovala na države koje nisu priznale kosovsku nezavisnost ostanu dosledne u svom principijelnom poštovanju međunarodnog prava i Povelje UN, a one koji su to učinile da svoje odluke preispitaju.

Kuburović je istakla da Srbija pridaje izuzetan značaj radu UNMIK i smatra da su Misiji UN neophodni adekvatni, pojačani kadrovski i finansijski kapaciteti kako bi mogla da odgovori svim zahtevima u implementaciji svog mandata. Istovremeno smo svesni da misija radi u okruženju koje joj nije naklonjeno, često uz izraženu netrpeljivost albanske zajednice. 

- U tom kontekstu shvatamo i pristup UNMIK da situaciju na terenu nastoji da predstavi umerenijim tonovima, uz uzdržavanje od ocena koje bi neizostavno morale da budu veoma kritičke prema Prištini, što može da vodi i pogrešnim i pojednostavljenim zaključcima- zaključila je Kuburović.

Reuters

Izveštaj je na početku sednice predtsavio šef Unmika Zahir Tanin.

U izveštaju o radu Unmika koji obuhvata period od 16. januara do 15. aprila generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu Beograd-Priština i sprovodjenje dogovora iz dijaloga, kao i zbog porasta nacionalizma.

Gutereš je naveo da je dijalog Beograd-Priština u kojem posreduje EU "najbolji dostupan mehanizam za mirno razrešenje razlika u korist obe strane" ali da je sprovodjenje dogovora iz dijaloga u razmatranom periodu bilo "ekstremno sporo".

On je konstatovao i da "nije preduzet nijedan konkretan korak ka uspostavljanju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu", kao i da je "porast etničko-nacionalističkih osećanja razlog za ozbiljnu zabrinutost".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
marko

pre 6 godina

Mislim da je ocigledno da se kvazi strukturama u Pristini ne moze verovati koji cak i dijalog kome je svrha da olaksa zivot ljudima na Kosovu koristi kao ucenu.

Bane

pre 6 godina

Pristina na sve nacine opstruise dijalog kako bi posle pomocu spinovanja prikazala kako je Srbija kriva za sve. Vec vidjeno 90ih(Voker i ostala druzina)..

Mirko Oro

pre 6 godina

Bane: Prvo trreba insistirati da se dosadašnji dogovori realizuju pa onda nastaviti dijalog.

Boban

pre 6 godina

Srbija želi na miran način da rešava probleme dosadile su nam stalne pretnje i provokacije i očekujemo od međunarodne zajednice da reaguje i natera Albance da poštuju dogovoreni sporazum.

Deja

pre 6 godina

Šiptari i ne znaju za nista drugo nego da ucenjuju, ali im to ovoga puta neće proći.

Katarina

pre 6 godina

Izuzetno pametna žena , odličan govor ...svaka reč na mestu !

Leka

pre 6 godina

Šiptari su raspustili Skupštinu da bi nakon izbora Haradinaj zauzeo značajno mesto u njihovoj Vladi...jedna perfidna igra..!!!!!

špiro

pre 6 godina

EVropo, bio bi red da sada reagujete. Ministrica vam je detaljno sve izložila!

mesec i zvezde

pre 6 godina

Mnogo toga je receno a sve je istina sad se ceka SB UN njihova reakcija.Mogla bi se ocekivati i reakcija EU!

Milana

pre 6 godina

Dijalog i normalizacija odnosa za Pristinu kao da ne postoji. Ide drugom linijom-linijom stvaranja destabilizacije, stvaranja prljavih projekata.

Jovanović

pre 6 godina

UN, ako ovako nastave, neće više imati smisla za postojanjem.

Kića

pre 6 godina

Srbija mora da zaštiti svoje Kosovo tamo gde je za to predviđeno mesto, u UN.

Bojan

pre 6 godina

Mora se izvršiti pritisak na Albance da se vrate za pregovarački sto i nastavimo da rešavamo probleme kao i da se pridržavaju sporazuma i krenemo sa formiranjem ZSO.

Vrscanka

pre 6 godina

Ministarka Kuburovic je detaljno upoznala Savet bezbednosti sa situacijom na Kosovu.Sad cekamo reakciju sveta na to.

Sandra

pre 6 godina

Pristina oigledno nije zainteresovana za pregovore i trazenje mirnog resenja.

dragan

pre 6 godina

Gospodjo Nela svaka vam cast. Odrzali ste divno predavanje u UN-u. Samo me interesuje reakcija amerikanaca na vase izlaganje pogotovu o vilijamu vo i keru. Valjda ce svet drugacije gledati na amere.\n

vukota

pre 6 godina

Zašto Albanci i dalje padaju na zapaljive izjave njihovih političara?

Minka

pre 6 godina

Klupko povodom Kosova se sve vise odmotava i vidljivi su neki centri moci koji su imali uticaja na desavanja koja su prethodila katastrofi koja je usledila u smislu bombardovanja jedne zemlje u sred Evrope na kraju dvadesetog veka. Uverena sam da ce Srbija svojom pametnom politikom izaci kao pobednik, bez obzira na sve.

paramonte

pre 6 godina

Svet je vec odavno trebao da vidi sa kakvim ljudima ima posla a ne da stiti albance,Srbija ce uvek biti uz svoj narod i pokusavati da svetu otvori oci.

paramonte

pre 6 godina

Ako jos uvek imaju maramu preko ociju,Srbija radi na tome da vec jednom progledaju i prihvate kakvi su albanci i da su oni jedini problem u regionu.

Ivanitza

pre 6 godina

Naši interesi su na prvom mestu!Priština koristi uvek priliku da ucenjuje i provocira!Tome treba stati na put!

Daxa

pre 6 godina

Nela nas je fantasticno predstavljala i ne damo ni parce nase zemlje.

Mitar

pre 6 godina

I to im uvek pođe za rukom, naprosto neverovatno.

Boka

pre 6 godina

Ima pojedinaca koji sve znaju , zato me cudi njihovo ponasanje kada je u pitanju Pristina. Da li je moguce da su se svi prodali i zato cute i dozvoljavaju im da nas ucenjuju, kao da su neki bitan faktor?!

Moka

pre 6 godina

Za dijalog je potrebno dvoje , toliko su valjda pametni oni koji su vetar u ledja Albancima. Srbija je odradila sve sto je dogovoreno i nece prihvatiti nove ucene! Jer cemu onda nastavak , ako druga strana niti je odradila ono sto je dogovoreno, niti prestaje sa pretnjama i ucenama?!

Laki

pre 6 godina

Ucenama se ne moze doci do dobrog resenja situacije.

S16

pre 6 godina

Jedini argument koji Albanci imaju su pretnje. Kakav dogovor moze sa njima da se postigne kad stalno prete da ce prekinuti dijalog.

aaa

pre 6 godina

Normalizacija odnosa treba da je prioritet kao i mir i stabilnost u regionu.

Mile

pre 6 godina

Dosta je bilo razaranja i stradanja,takvi scenariji nam vise nisu potrebni.

kaja

pre 6 godina

Dokle god EU ćuti Priština će odlagati pregovore i ucenjivati

Fućo

pre 6 godina

Nastavak dijaloga između Beograda i Prištine treba nastaviti ali to ne znači da ćemo pristati na bilo kakve ucene.

Dragance 007

pre 6 godina

Da li Pristina zeli " dijalog " sa Vasingtonom ili Beogradom ?!

Blagoje

pre 6 godina

SB UN mora do osudi govor mržnje Albanaca sa Kosova ukoliko žele mir i stabilnost u južnoj Srpskoj pokrajini, također se mora izvršiti pritisak na Prištinu da se formira ZSO .

Negosav

pre 6 godina

Ministarka Kuburović je sve objasnila u UN -a na njima je sada da odreaguju i osude Prištinu za opstrukciju dijaloga i za konstantne pretnje Srbiji .

Ivan

pre 6 godina

zalosno je sto evropa mirno gleda i zmuri na te Albanske ucene

sofija

pre 6 godina

Priština samo može da sanja o tome ako misli da može naškoditi Srbiji na bilo koji način.

nikolina

pre 6 godina

Može Priština da koristi šta hoće, ništa nas ne iznenađuje, a Srbija će pronaći način kako da se izbori sa tim ucenama.

Milena

pre 6 godina

Priština želi da ucenama dođe do formiranja Vojske, a da spreči formiranje ZSO što nije u redu niti doprinosi normalizaciji odnosa i zato treba da reaguje posrednik iz Brisela!

Higija

pre 6 godina

Problemi sa kojima se suočavaju pripadnici nealbanskih zajednica, kao i intenzivna antisrpska kampanja doprineli su, istakla je, održavanju konstantnog nivoa etnički motivisanih napada na Srbe.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Srbiji su potrebni ljudi koji će nas ojačati i izvući nas iz teške krize.

Milica

pre 6 godina

Radi stabilnosti i mira ne treba da se formira Vojska!

Biilja

pre 6 godina

Uzalud im otvaramo oci ako oni ne zele da vide sve provokacije od strane pristinskih zvanicnika.

Miki

pre 6 godina

Jezivo je da se medju šiptarima otvoreno priča o tome kako je neke njihove saborce trebalo žrtvovati zbog viših ciljeva.A prosek starosti ubijenih u Račku je začudjujuće visok.A i američka matrica za napade na nekoga je ista u svim slučajevima od Avganistana do Srbije Sirije itd.A i Voker se tu nešto prebrzo pojavio.A i posmatrači kao ništa nisu videli...

Bora

pre 6 godina

Stav Prištine kulminirao u martu kada je kosovska skupština usvojila rezoluciju o prekidu dijaloga, koji se faktički vezuje za sudbinu jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine , koja je bre neka se zna direktno kriva za genocid nad Srbima, bravo Kuburovicka , odlicno prezentovano, nista im nije preskoceno !

Gisa

pre 6 godina

Ceo postignut dogovor pada u vodu zbog jedne osobe koja se tereti za najmonstruoznije zločine ?? Znaci da je sve ovo bilo smisljeno odavno, plan stvaranja velike Albanije postoji odavno, samo je trebao okidac, pravi trenutak da se izabere, pa mi smo prvi za pregovarackim stolom, tu smo i zalazemo se za miran dijalog , a sta smo dobili?? Nasa Ministarka Kuburovic je sve dobro prezentovala , nista im nije precutano, neka se zna ko ovde vrsi etnicko ciscenje i pravi veliku Albaniju , mi smo zrtve i to sada ceo svet vidi ! Ne treba im cutati !

mala

pre 6 godina

Ministarka je rekla jednu jaku pametnu stvar,nista jos nije gotovo…

mala

pre 6 godina

Borba tek pocinje i to zestoka svim demokratskim sredstvima i aktivnostima

Nikolija

pre 6 godina

Ne moze samo Srbija da postuje dogovoreno, a oni nista! Mnoge zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo, trebalo bi da preispitaju svoju odluku! Sta time cine i koliku stetu nanose!

Senka

pre 6 godina

Najpre sa papira u delo sprovesti dogovoreno, pogotovo sporazum o ZSO, pa tek potom nastavak pregovora, jedino je logicno postupanje.

Pjer

pre 6 godina

EU treba da odlučnije reaguje na očigledne opstrukcije i ratne pokliče od strane Albanaca ,ako želi mir na Balkanu !!!

Nikola

pre 6 godina

Dijalog ne sme da se koristi u druge svrhe sem za dolazak do resenja prihvatljivog za obe strane.

Atina

pre 6 godina

Priština samo diže tenzije, nadam se da će EU reagovati na izrečene pretnje!

Ruza

pre 6 godina

200 000 raseljenih i stopa povratka na KiM niza od 2% govori o stanju na KiM i prirodi pristinskih vlasti

Milan

pre 6 godina

To sto su siptari naumili nece im poci za rukom, a ministarki svaka cast sto je svima u SB rekla istinu.

Borko

pre 6 godina

Haradinaj i Voker su toliko zla naneli Srbiji i ono sto je najgore jos uvek ga nanose i nemaju nameru da se okanu takve politike, govora mrznje i slicno. Dok se oni igraju drugi stradaju.

Filip

pre 6 godina

Mi uvek idemo linijom manjeg otpora, nista nismo do sad radili na silu, ali treba Albancima pokazati zube.

Milan

pre 6 godina

Pregovori se mogu nastaviti samo onda kada se ispuni ono što je prednodno dogovoreno

Toma

pre 6 godina

Srbija svakako nikada neće pristati na ucene Prištine

MIRE

pre 6 godina

Srbija više ne dozvoljava da nas neko ucenjuje i preti ali smo za mir i stabilnost u regionu.

Nana

pre 6 godina

Dobro je što se čuo i glas Srbije po ovom pitanju, a pregovori se moraju nastaviti ali tek kada Priština sprovede već dogovoreno.

Vasa

pre 6 godina

Oni konstantno traže nešto i ucenjuju a pritom nijedan dogovor do sada nisu ispoštovali .Non stop provociraju..

JANA

pre 6 godina

Nadam se da nece biti sukoba I da ce se mir I stabilnost sacuvati

Marko

pre 6 godina

Sada je cuo ceo svet, nadam se da ce je podrzati i velike sile.

Nenad

pre 6 godina

Sramota je sta se pokusava zataskati, a sa druge strane nametnuti nama kao krivicu.

boki

pre 6 godina

Retorika prištine dovodi šiptare u neprivilegovan status jer niko sa međunarodne scene ne želi da bude sponzor ratnohuškačkih pretnji što Srbiji daje šansu da svojim sposobnostima dođe do uspeha.

Goran

pre 6 godina

Sve činjenice koje je iznela Ministraka Kuburović su potpuno tačne i međunarodna zajednica mora da ih prihvati.

slobodan

pre 6 godina

Право и правда су на страни Србије.

Eva

pre 6 godina

Ministarka je sve iznela SB i sada je na moćnicima da reaguju i stanu na put Prištini i ljudima koji zagovaraju stvaranje velike Albanije i novi egzodus Srba sa KiM.

bojan

pre 6 godina

Neprihvatljivo je što joj to Evropa toleriše.

max

pre 6 godina

Siptari od pocetka opstruiraju dijalog, kako bi opet okrivili Srbiju za sve!

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija