• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R. Barjaktarević

25.05.2017

20:43

VRAĆA SE VITEŠKO DOBA LAZAREVOG GRADA: Kruševac sprema srednjevekovnu svadbu za pamćenje!

Politika

VRAĆA SE VITEŠKO DOBA LAZAREVOG GRADA: Kruševac sprema srednjevekovnu svadbu za pamćenje!

Podeli vest

Lazarev grad sprema novo, drugo po redu, srednjevekovno viteško venčanje u porti Crkve Lazarice, koje će se, po svim običajima iz doba Kneza Lazara i Carice Milice, održati 11. juna

Prema rečima direktorke Turističke organizacije Kruševca Suzane Milosavljević, biće to još jedan srednjevekovni vikend za pamćenje, koji je Kruševac uvrstio u turističku ponudu. A,da je interesovanje veliko, za srednjevekovno venčanje u Lazarevom gradu iskazalo je i po dvoje mladih Rusa i Grka.

Pitanje je samo, hoće li oni kao stranci moći da se po običajima iz doba Kneza Lazara i Carice Milice moći da se venčaju u Lazarevom gradu.

Po tim običajima, ovde su se prošle godine venčali mladi Kruševljani Bogdan Mihajlović i Ivana Popović. Bilo je to prvo i pravo srpsko venčanje , koje je organizivano po želji mladenaca u organizaciji Turističke organizacije Kruševac. Taj događaj pratilo je više desetina vitezova i plemkinja, princeze pod barjakom Svetog Kneza Lazara, kao i brojni gosti sa gozbom iz 14. veka.

Radojica Barjaktarević

Ove godine, prvo srednjevekovno venčanje zakazano je kao "finale" manifestacije "Srednjevekovni vikend u Lazarevom gradu", koja će 9. i 10. juna imati mnogobrojne programe u duhu srednjovekovlja.Venčanju će prethoditi otvaranje viteškog kampa, mala škola mačevanja, a u toku dana centrom grada prodefilovaće dečjije i viteške karnevalske grupe.

Toga dana, sudbonosno ,, Da,, pred oltarom Lazarice reći će Kruševljanin Mladen Petrović i Ana Ivanović iz Jagodine. Oni će biti prvi koji će se ove godine venčati na način kako se to činilo pre sedam vekova, a već je zakazano i njihovo građansko venčanje istog dana.  

Interesovanje da se venčaju u Lazarevom gradu iskazao je i mladalački par iz Grčke , kao i ruski par koji živi u Beogradu. Ali, oni se pred oltarom Lazarice mogu venčati samo ukoliko obezbede sve potrebne dozvole iz svoje zemlje, kažu nam u Turističkoj organizaciji Kruševca.

Radojica Barjaktarević

Bilo kako, posle venčanja u crkvi Lazarici pred Donžon kulom u Lazarevom gradu biće i svečana svadbena trpeza sa jelima iz tog perioda. Prošle godine na svadbenoj trpezi služeni su jagnjeći but, pečeni zec, domaći sir, pite od zelja bez jaja, med, orasi, smokve , kruške … .

Mladence srednjevekovnog venčanja prati i specifična muzika, vitezovi, plemkinje, princeze, streličari i drugi gosti.

(FOTO) EKSKLUZIVNO! U Kruševcu se sprema pravo SRPSKO SREDNJEVEKOVNO VENČANJE!

Podsećamo, prošlogodišnjem srednjevekovnom venčanju u Lazarevom gradu prisustvovalo je više stotina ljudi, a uspeh i interesovanje su presudili da Turistička organizacija Kruševca ovaj program uvrsti u turističku ponudu.

(FOTO) TU SU VITEZOVI I PRINCEZE! Oživeo srednjevekovni Lazarev grad!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
obnovite tvrdjavu

pre 6 godina

Drzavo sta cekas sto ne obnavljas Lazarevu tvrdjavu.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija