• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

08.06.2017

19:08

HAN U NOVOM SADU: Evropski komesar obišao radove na Žeželjevom mostu

Politika

HAN U NOVOM SADU: Evropski komesar obišao radove na Žeželjevom mostu

Podeli vest

Evropski komesar za pregovore o proširenju i susedsku politiku Johanes Han posetio je Novi Sad, a na Petrovaradinskoj tvrđavi dočekali su ga gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

U pratnji  ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i ministra za energetiku i rudarstvo Aleksandra Antića,  komesar Han je sa domaćinima obišao radove na izgradnji Žeželjevog mosta, koji još uvek nije obnovljen posle rušenja u NATO agresiji 1999. godine.

- Od izvođača smo čuli da je veoma izvestan završetak glavne faze radova do kraja novembra kada će biti pušten u opticaj železnički saobraćaj. Obnovljena je građevisnka dozvola za izgradnju pristupnih saobraćajnica koja počinje u narednih deset dana, a trajaće i nakon otvaranja mosta za železnički saobraćaj – istakao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

U ime Vlade Srbije  investitor izgradnje su „Železnice Srbije“, a izgradnju zajednički finansiraju Komisija EU u Srbiji, AP Vojvodina i Grad Novi Sad.

- Ovaj most je važan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju, ali i za regiju, jer je to ključna tačka koja povezuje dve obale reke Dunav, jedne od arterija Evrope. Zato su potpuno opravdani razlozi za ovaj projekat,  koji je vredan oko 50 miliona evra - rekao je komesar Johanes Han i dodao:

-  Ta investicija služiće boljoj povezanosti u regionu, a to je jedan od glavnih ciljeva naše politike kako bi doprineli daljem snaženju ekonomije i unapređivanju poslovanja.

Siniša Kostić

Završetak izgradnje mosta dolazi u pravom trenutku, jer će Novi Sad 2019. godine biti Omladinska prestonica Evrope, a 2021. Evropska prestonica kulture, pa to nosi snažnu simboliku povezivanja ljudi čitave Evrope .

Prema rečima ministarske  Zorane Mihajlović,  kada je pre tri godine formirano Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture  zatečen je potpun zastoj u radovima, loš idejni projekat, nije bilo novca, a problemi u korespondenciji sa tadašnjom Pokrajinskom vladom su bili mnogobrojni.

- Sve probleme smo otklonili dobrom saradnjom uključenih aktera. Nadam se da ćemo u avgustu peške preći most, a da u novembru možemo očekivati železnički saobraćaj. Sve što budemo preduzimali zajedno, i u saradnji sa EU biće urađeno brzo i efikasno,  jer nema više vremena za gubljenje –  kazala je Zorana Mihajlović.

Evropska unija je uložila 30,3 miliona evra u izgradnju mosta, kao i dodatnih 4,1 miliona za izgradnju pristupnih saobraćajnica koja će početi narednih dana, a od strane Grada Novog Sada do sada je isplaćeno oko 4 miliona evra.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija