• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

12.06.2017

20:28

HARADINAJ ĆE MORATI DA SE IZVINI SRBIMA: Bez podrške Srpske liste Ramuš NEĆE BITI PREMIJER?!

Politika

HARADINAJ ĆE MORATI DA SE IZVINI SRBIMA: Bez podrške Srpske liste Ramuš NEĆE BITI PREMIJER?!

Podeli vest

Da bi dobio većinu, Ramuš mora da se odrekne svega što je izrekao u kampanji: da nema ZSO, pregovora sa Beogradom, da će Albanci sa juga Srbije dobiti albanske pasoše i posebno da povuče pretnje koje je slao još iz apsane u Francuskoj — da neće biti nijednog Srbina na Kosovu ako bude izručen Srbiji

Ramuš Haradinaj će morati da proguta sve teške reči koje je izgovorio protiv Srba i Srbije ukoliko bude želeo premijersko mesto. Ovo je, u neku ruku, epilog vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, jer svi putevi i svi mogući scenariji albanskih kalkulacija do premijerske fotelje vode preko Srba, a to znači i preko Beograda.

Pobeda Srpske liste dokazala je ne samo da je Srbija i te kako prisutna na Kosmetu, nego i da su Srbi nezaobilazan faktor u formiranju bilo koje vlade na Kosovu.

Iako još nisu stigli konačni rezultati izbora, činjenica je da je najviše glasova dobila koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja. Isto tako, sa 36 odsto, koliko trenutno njegova koalicija ima, Haradinaj nema 51 poslanika, a toliko mu je potrebno da bi postao premijer.

SRBIJA U PROBLEMU, ZAPAD ODLUČIO DA HARADINAJ BUDE PREMIJER: Ovo bi moglo da stvori veliku krizu na Balkanu!

Haradinaj može verovatno da računa na podršku Turaka i Bošnjaka kao manjinskih grupa, ali kad bi se i to desilo, bio bi „ispod crte“. I da ga podrže poslanici „Samoopredeljenja”, ne bi došao do famozne brojke 51, bez deset srpskih poslanika.

Dakle, ako Haradinaj bude hteo premijersku poziciju, moraće da se odrekne svega što je izrekao u kampanji: da nema ZSO, pregovora sa Beogradom, da će Albanci sa juga Srbije dobiti albanske pasoše i posebno da povuče pretnje koje je slao još iz apsane u Francuskoj - da neće biti nijednog Srbina na Kosovu ako bude izručen Srbiji, po čijoj poternici za ratne zločine je i zadržan u francuskom zatvoru.

Tanjug/AP

U suštini, u najmanju ruku, Haradinaj Srbima duguje izvinjenje…

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka veruje da je konačni rasplet izbora na Kosovu vrlo neizvestan i napominje da su Srbi u nezavidnom položaju, i to iz više razloga.

Za Srbe je nezavidna pozicija da učestvuju u Vladi u Prištini, a i da sede u poslaničkim klupama sa predstavnicima albanskih partija, koji su u toku predizborne kampanje bili isključivi u izjavama o Srbima i nastavku dijaloga.

HARADINAJ ZAREŽAO IZ PEĆI: Kad budem premijer, Srbija neće postojati na Kosovu!

Srpska zajednica i njeni predstavnici su u teškoj poziciji jer moraju da pregovaraju sa ljudima koji su pred srpskim organima optuženi za najteže zločine. Sa druge strane, ako ne budu sarađivali, međunarodna zajednica će ih optužiti da su remetilački faktor, i da sprečavaju funkcionisanje sistema na Kosovu- napominje naš sagovornik.

Haradinaj očito, sudeći po pisanju zapadnih medija da je „Kosovo izabralo čoveka koga terete za ratne zločine“, nije rešenje po volji Zapada, pa je utoliko izvesnije da će „premijerska fotelja“ ostati samo pusti san.

Tanjug/AP

S druge strane, najava Hašima Tačija da će se dijalog sa Beogradom podići na viši, „predsednički“ nivo, u neku ruku ide u korist Beogradu, jer će odluke donete u Briselu morati da budu verifikovane u kosovskom parlamentu, što znači da bi Haradinaj, ako bude predsednik Vlade, morao da „igra kako Tači svira“. Deset Srba u parlamentu, ipak su garant da Kosovo neće moći da sprovede nijednu odluku štetnu po srpsku zajednicu. 

ZLOČINAC LIKUJE! Haradinaj proglasio pobedu RATNE KOALICIJE na izborima na KiM!

Međutim, kako Surlić zaključuje, Haradinaja izvesno čeka dug put, jer ne samo da mora da se osloni na Srbe ako hoće da postane premijer, nego će morati i da kalkuliše sa albanskim strankama iz drugog bloka, koje su takođe imale kandidate za premijera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ana MArija

pre 6 godina

Ni da se izvini Srbi ga neće podržati jer činio je genocid!

Vasko

pre 6 godina

Koliko sam upucen a mozda I gresim, nijedan sud ga nije osudio za genocid niti ga je ijedno tuzilastvo optuzilo za genocid. Ne znam odakle ti ta informacija. Samo sam radoznao.

Mile

pre 6 godina

Prosto da ne poverujem, ti si baš loše informisan. Nije ga "Haški sud" osudio, to nam je poznato svima zašto, ali Srbija ga traži da bude izručen zbog zločina koje je počinio nad Srpskim narodom. Ne očekuješ valda da mu SAD i Nemci stavljaju na teret bilo šta.

mikidelija

pre 6 godina

onda si to sto jesi i ne treba da znas njega okupator sveta oslobadja malo se razumes u tako nesto na zalost budi to sto jesi - izdajnik

bojanlucic

pre 6 godina

ee moj 'srbine' j.. te ja kad takvo pitanje postavis,jel osudjen naer oric,ante pavelic,alojzije stepinac???ti kao ne znas sta je haradinaj radio po kosovu.stidi se bagro jedna

Sasa

pre 6 godina

U pravu si....ali ti je kometar toliko nizak bezobrazan i podj*bliv da me muka i sto su ga dozvolili u informeru...dodem ja ubijem tvoju porodicu pobegnem iz Srbije i ta zemlja gde sam pobeogao nece me ispuruci....po tvome ovako iskreno....jel sam ubica ili nisam?dali bi rekao da nisam samo zasto sud u Srbiji nije bio omogucen da me proglasi krivom....nekee stvari kada se osete na svojoj kozi popuno drugacije razmisljas i ispravno....a ako ti je vasko pravo ime onda si vlas...rumun tako da mogu razumeti da nije te briga za njega...mada 80% rumuna du uz nas Srbe...uvek postoji naj manje 20% debila...pa i kod nas

deks

pre 6 godina

Optuzio ga je Vucic. A to je mnogo gore jer je on presednik Srbije

vev

pre 6 godina

Ana Marija, posto sigurno zivis u susjednoj drzavi, a poznato je da ste bili uvek na albanskoj i siptarskoj sgtran, zato i ne zanas zasto je trazen za genocid ! Zato komsinicice, sto su svedoci nestajala, za vreme sudjenja a nei i dok je bio u Francuskoj 4.meseca i cekao da ga izruce Srbiji. Zato nije optuzen, oni koji su hteli da kazu istinu, nestali su, a svi albanci znaju ko je vodio UCK i sta su radili, al ne smeju da pisnu, drazi im zivot od istine. ZATO SE RADUJ NOVOM PREMIJERU!

Novica Jovanovic

pre 6 godina

MA NE TREBA GNJIDA DA SE IZVINJAVA NIKOME NEGO POD NOŽŽŽŽ KAKO JE KLAO SRBE TAKO TREBA I DA ZAVRŠI

BIBI

pre 6 godina

Bilo bi dobro da se izvini i time pokaže mrvu ljudskosti ali da postane premijer Srpska lista podržati neće jer je zločin počinio!

Milisav

pre 6 godina

Neka dođe u Beograd da traži podršku. Je li ono sad treba Vučić da ga imenuje za mandatara? Kakva je procedura za srpske pokrajine?

Laza

pre 6 godina

Bez podrške Srba ne može ništa da se dešava na KiM Haradinaj će morati kad tad da odgovara za zločine od toga nećemo da odustanemo.

Bojan

pre 6 godina

Ma kakvo izvinjenje on mora da odgovara za monstruozne zločine!

Smiljenka

pre 6 godina

Lunacek ce, nakon bezdusnog izliva potpune nehajnosti za zrtve tvoje Haradinaja i tvojih zlocicnaca, morati da objasni gradjanima Srbije zajedno sa tobm\ da li je zatvaranje ociju pred zlocinima evropski standard i da li su to vrednosti na kojima se ujedinjuje Evropa.

Bojan

pre 6 godina

Ne verujem da će podržati čoveka koji ih je ubijao i terorisao.

Goran

pre 6 godina

Sa tim krvnikom niko ne treba da saradjuje niti da mu cini cast i da podrsku!

janko

pre 6 godina

Haradinaj ne samo da ce morati da se izvini nego i da klekne na kolena i da moli za saradnju i to tv kamere da snime da svi vide koliko je on "jak".

Rambo

pre 6 godina

sad neka moli,neka klekne i moli,sad ga treba ucenjivati

bojanlucic

pre 6 godina

sad je nas,sad treba nase uslove da postavimo.

Sonjica90

pre 6 godina

Albanci sa Kosova ce shvatiti da ih je Haradinaj slagao i dao im lazna obecanja.

xxxBaka

pre 6 godina

Ovaj terorista broji poslednje svoje dane na slobodi...

SRB

pre 6 godina

Srpska Lista i Srb nikada nece podrzati teroristu Haradinaja.

Gujda123

pre 6 godina

Uskoro ce i on odgovarati za sva zla koja je ucinio srpskom narodu na Kosovu.

Dare

pre 6 godina

Ima da klekne i da moli Srbe, e da mi je to videti.

mila

pre 6 godina

U redu je da se izvini ali ne razumem da li bi mu posle toga nasi dali podrsku da postane premijer?!

praj

pre 6 godina

Toliko ružnog je rekao o Srbima , nemoguća je saradnja.

Ana Marija

pre 6 godina

On je mnogo lose ucinio nama... nije zasluzio nista ... sem kazne i da mu sudimo+!!!!

Hedona

pre 6 godina

Pa to je normalno da bez podrške srpske liste ne bi smeo da bude premijer, već da se izvini ili da idemo na nove izbore.

Daca

pre 6 godina

Zločinac je zločinac i nema tog izvinjenja koje može da umanji te zločine.

Vrscanka

pre 6 godina

Odlicno je sto nece moci da donesu ni jednu odluku na stetu Srba.

BlueMoon95

pre 6 godina

Ne sumnjam da će reći sve što je potrebno samo da se dočepa pozicije. Koliko će posle ispuniti obećano...ne bih se mnogo nadao. Ni do sada nisu pokazali doslednost

Branko

pre 6 godina

E sad ce da prestane da leti u nebesa i da misli da je on glavni.

Nera

pre 6 godina

Bas mi ga je "zao"! Prerano je poceo da likuje! Sto je trazio, to je i dobio!

Zivko

pre 6 godina

Haradinaj jeste ratni zlocinac,ali ima podrsku svetskih mocnika,a mi Srbi nikog. Nama uvek pukne zadnjica. Kroz vekove je tako bilo.

Olivera

pre 6 godina

Ko visoko leti, nisko padne, pa tako i Haradinaj.

Njegos

pre 6 godina

Turkinja se pred dzamijom klela da je samo Srbina volela !!!

Sale

pre 6 godina

Haradinaj je zlocinac I ubica sa kojim se nece saradjivati

kole

pre 6 godina

Kakav je ovo tekst? Ko da se izvini? Haradinaj? Pa mi nećemo sa njim pregovarati nego ga uhapsiti Valjda.

Milan85

pre 6 godina

Haradinaj ce zavrsiti iza resetaka, kada tada.

zora

pre 6 godina

A ako se izvini vi cete mu verovati?A ona stara ,vuk dlaku menja...A drugo, njegovim izvinjenjem moze da brise zadnjicu.Neka vrati vreme u nazad i zivote onima koje je ubio.

Mikica

pre 6 godina

Epa neće moći to baš to tako kako je zamislio narko diler Haradinaj pita se nešto i Srpska lista za koju su u velikoj većini glasali Srbi sa Kosova!!!

Petrit

pre 6 godina

Sto se tice formiranja vlade ama bas se nista ne pitaju.

Danilo

pre 6 godina

Ogromna pobeda i jedan veliki korak za Srbe na KiM!

ZNastasic1

pre 6 godina

On može samo da dođe u niški zatvor jer ni jedno drugo izvinjenje nije validno.

Momir

pre 6 godina

Zlikovac se zaleteo sa svojim megalomanskim-patoloskim ambicijama... DNO!

Veljko

pre 6 godina

Ujedinjeni Srbi su penicilin za albansko zlo!

Goran

pre 6 godina

Svi se nadamo da ce ta fotelja ipak biti samo san. U svakom slucaju nece imati podrsku.

Lola

pre 6 godina

Srbi su u Srbiji nezaobilazna nacija u svemu bezobzira na sve pretnje i nepodnošljive okolnosti u kojima žive na KiM.

Gasa Bubanjac

pre 6 godina

Nadam se da ce Haradinaj da nam se izvini sto nas je ubijao i silovao, i sto nam je vadio organe i kasnije ih prepodavao, i da ce nasa lista nakon toga da mu da podrsku kako bi doticni mogao da vlada delom Srbije koji se nakon NATO bombardovanja otcepio i ne priznaje srpsku vlast.

Gavrilo

pre 6 godina

Samo mi jedno nije jasno.A to je da se formira sud na Kosmetu za zlocine ovk.Kome ce taj sud da sudi kad ce svi da udju u vladi takozvanog kosova.

Dimitrije

pre 6 godina

Snaga Srbije je ogromna kada se Srbi ujedine,sto se moglo videti na ovim izborima.

Alexandar

pre 6 godina

Ni izvinjenje njemu ne pomaze za ono sto je uradio u proslosti i kakav genocid je pravio..

sinisa

pre 6 godina

TAko bre, samo mudro, političkim putem ga naterati da se izvine i da cvili kao pas

dara

pre 6 godina

Treba da odgovara za sve sto je izrekao i uradio.

Mile

pre 6 godina

Izvinuce se tek kad bude ribao hodnike u padinjaku, a do tada, tesko Srbima, ma gde da su.

Zavadi pa vladaj

pre 6 godina

Zapad vlada Balkanom po sistemu zavadi 2 oka u glavi, a onda otimaj i vladaj.Što je lider gluplji i zadrtiji nacionalista to je bolji za manipulacije.Forsiraju se i verske razlike, grade džamije i pušta idiot tomson kao provokacija, kako bi se region destabilizovao i ponovo gurnuo u haos i gde bi slonovi iz slaklare ponovo trgovali oružjem i ljudskim organima.Umesto traženja unutrašnjih neprijatelja i stalni trvenja i svađa treba se ujediniti i počistiti okolna žarišta koja prete da destabilizuju i truju zemlju i našu decu pod izgovorom ljudskih prava i verskih sloboda.

Sneza

pre 6 godina

Pokazali smo svima da ako smo slozni nema onog koji nas moze pobediti.

mala

pre 6 godina

Od Haradinaja Srbija ce tesko dobiti izvinjenje.

mala

pre 6 godina

Nadajmo se da nece biti.. inace ce na KIM biti rasulo.

ssss

pre 6 godina

da neće biti nijednog Srbina na Kosovu ako bude izručen Srbiji to Haradinaj a da se izvini pleme srbsko taj film nikada necete videti za izvinjenje to treba da urade srbsko pleme

Mirko

pre 6 godina

Stvarnost zna da bude vrlo surova, posebno za nasilnike.

Janko

pre 6 godina

Srbi ce nakon ovih izbora na kojima su pokazali jedinstvo igrati ozbiljnu ulogu.

Rade

pre 6 godina

Haradinaj ce biti pred velikim iskusenjem, zanimljivo ce biti resenje koje ce odabrati.

Kaća

pre 6 godina

Dovoljno je što smo mu dokazali da ima nešto vrednije od novca i pozicije a to je jedinstvo,ljubav prema zemlji ,obraz i poštenje.

Vodolija

pre 6 godina

Ni da izvini po sto puta dnevno ne može imati podršku srpske liste.

Alhemičar

pre 6 godina

Njegovo izvinjenje nam nije potrebno , neka traži oproštaj od samog boga jer od nas srba ga neće dobiti.

EmilijaK

pre 6 godina

ne trebaju nam prazna ivinjenja ,nego da odsluzi kaznu za sva zlodela koja je ucinio Srbima

Milica

pre 6 godina

Haradinaj je zločinac koji ne treba da bude nigde, osim na sudu.

jela

pre 6 godina

Zlocinac najveci! Srbi ga nikada nece podrzati!

perica10

pre 6 godina

Ramus se malo zaigrao, sada dolazi sve na naplatu.

Filip

pre 6 godina

Haradinaj nema sta da ocekuje, podrsku Srba nece dobiti.

mene zovu on

pre 6 godina

Sta ja sad ovo,jesmo li mi to priznali Kosovo.Izbori,a mi nemamo veze sa tim.???????

Kondor

pre 6 godina

Što se Srba tiče on može samo u zatvor , neko ko je izvršio toliko zločina ne može voditi lokalnu upravu teritorije !

Dama bez blama

pre 6 godina

Ja bih i sad, u politickom smislu drzao kao taoce. No, kako god, sa tih deset mesta mozemo znacajno da olaksamo sebi pozicije i put ka ostvarenju nasih ciljeva vezanih za Kosovo i Metohiju.

jovana

pre 6 godina

Izjavio je mnogo gadosti, tako da će teško steći podršku sprske liste.

Dajana

pre 6 godina

Haradinaj je zlocinac kome je mesto iza resetaka.

Joca

pre 6 godina

Tek sada se vid koliko je pravi pogodak Srpska lista.

ivica

pre 6 godina

Prvenstveno Haradinaj bi trebao da odgovara za zlocine koje je počinio, drago mi je sto je ujedninjenje Srba na izborima ostvarilo dobar rezultat.

Milan

pre 6 godina

Na svu srecu pobedom Srpske liste ovaj zlocinac Haradinaj nikada nece ostvariti svoje bolesne snove.

nenad

pre 6 godina

Nema šanse da će ga naši ljudi podržati.Zločinac će o uvek biti u našim očima.

sinisa

pre 6 godina

Od njegovog izvinjenja nema ništa, to zaboravite, njega treba osuditi i zatvoriti iza rešetaka i kraj priče, ne treba on nikome da se izvinjava!

miljan

pre 6 godina

Srpska lista je pokazala da moze da bude jedinstvena i tako treba da nastavi i u buduce i da ne dozvoli jednom ratnom zlocincu da bude premijer!

BorisDe

pre 6 godina

Kakvo izvinjenje.. u hapsu! Svi su oni na našem teritoriju prema jurisdikciji!!n

Pepi

pre 6 godina

Teroristi poput Haradinaja ne zasluzuju nasu podrsku pa makar klecali na kolenima i molili nas!

Nikol

pre 6 godina

Sve Haradinajeve planove,ujedinjeni Srbi ce sada da sruse!

drago

pre 6 godina

Ma,napravice,oni,"kombinaciju" i bez nas-Nazalost!Shiptari su to!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija