• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2017

21:14

MAKRON ČESTITAO VUČIĆU: Učinili ste suštinske i hrabre gestove!

Politika

MAKRON ČESTITAO VUČIĆU: Učinili ste suštinske i hrabre gestove!

Podeli vest

Ohrabrujem vas da nastavite sa reformama, a Francuska će nastaviti da podržava napredovanje Srbije ka Evropskoj uniji, poručio je predsednik Francuske Emanuel Makron u pismu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

On je istakao i da Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije.

Makron je pozdravio značajno delovanje i rezultate koje je Srbija postigla u približavanju ka EU, ekonomskom razvoju, kao i trajnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana koja je, kako je rekao, odlučujuća za prosperitet regiona i za njegovu evropsku putanju.

Makron u pismu navodi da žali što nije mogao da prišutvuje današnjoj svečanosti u Beogradu, jer učestvuje na Evropskom savetu u Briselu. 

Makron se zahvalio na dva pisma, koja je od Vučića dobio 8. maja i 6. juna i takođe na njegovom pozivu za učešće na ceremoniji kojom se obeležava Vučićevo stupanje na dužnost predsednika Republike Srbije, navodeći da je zamolio specijalnog predstavnika za ekonomsku diplomatiju na Zapadnom Balkanu, senatora Alena Rišara, da ga predstavlja.

- Učinili ste suštinske i hrabre gestove, posebno prema Bosni i Hercegovini, Kosovu, Hrvatskoj i Albaniji. Francuska će nastaviti da vas podržava na tom putu i to nastavljajući svoje aktivno i konkretno angažovanje u okviru Berlinskog procesa - istakao je Makron, navodi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika. 

Makron navodi i da je Vučić u svom pismu pomenuo slučaj Haradinaja. 

- Razumem - s obzirom na dela koja pravosuđe vaše zemlje pripisuje Haradinaju - emocije koje je odluka Apelacionog suda u Kolmaru mogla da proizvede u Srbiji. Želim da podvučem da je, kao i sve odluke francuski pravosudnih organa, ova odluka doneta u potpunoj nezavisnosti. Kao i vi, želim da okrenemo ovu stranicu i da se usredsredimo na razvoj naše saranje - istakao je Makron.

On je naveo da je od početka demokratske tranzicije u Srbiji, Francuska i pre nego što su počeli da je slede drugi pratneri - bila uz Srbiju kako bi podržala približavanje Srbije Evropskoj uniji, njen ekonomski razvoj, kao i trajnu stabilizaciju Zapadnog Balkana. 

- Želim da pozdravim značajno delovanje koje sprovodite i rezultate koje ste postigli od pre nekoliko godina u te tri oblasti.

On je istakao da su veze između Francuske i Srbije prijateljske, davnašnje i duboke, posebno obeležene bratstvom po oružju koje je ujedinilo naša dva naroda tokom Prvog svetskog rata i učvrstilo naše prijateljstvo. 

- Spomenik zahvalnosti Franckuskoj koji se nalazi u srcu Beograda je svedok toga i radujem se njegovoj skoroj obnovi u okviru zajedničkog projekta, u trenutku kada obeležavamo Stogodišnjicu Velikog rata - istakao je Makron.

On je ocenio da su politički odnosi dve zemlje učvrstili i intenzivirali tokom nedavnog perioda, kako to pokazuju poseta premijera Srbije, 2014. godine i zvanična poseta u kojoj je boravilo u Francuskoj prošle godine. Francuska je takođe u Parizu orzanizovala Samit o Zapadnom Balkanu, 04. jula 2016. godine, podseća Makron.

- Na ekonomskom planu, naše razmene su u espanziji i njihov potencijal rasta je značajan. Osim toga, više francuskih preduzeća su pozicionirana za značajne ugovore u Srbiji u oblasti infrastrukture i u oblasti bezbednosti, naša bilateralna saradnja se razvila poslednjih godina, naročito na operativnom planu - ističe Makron.

On je naveo da su Francuzi izabravši ga za predsednika Republike, izabrali Evropu, jaču Evropu okrenutu budućnosti. 

- I moje uverenje je da ta Evropa neće biti potpuna bez Zapadnog Balkana, posebno Srbije - poručio je Makron.

- Francuska će dakle nastviti da podržava napredovanje vaše zemlje ka Evropskoj uniji i reforme da se do toga stigne. Znam da perspektiva sledećeg proširenja može da deluje daleka, posebno zbog izazova sa kojima se suočava Evropska unija i zbog zamašnosti reformi koje zahteva za zemlje Zapadnog Blakana, ali Francuska će nastaviti da poštuje obaveze preuzete u korist evropske perspektive Zapadnog Balkana - istakao je Markon.

- Ohrabrujem Vas da nastavite preduzete reformske napore, podvlačeći poseban značaj reformi u vezi sa vladavinom prava, koje su u središtu evropskog projekta i čije je sprovođenje dugotrajan posao. 

Uveren u perspektive naših bilateralnih i evropskih odnosa, Makron je Vučiću uputio čestitke povodom izbora za predsednika, kao i na rođenju sina.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zoran

pre 6 godina

Čestitka kojom francuski predsednik ukazuje na veliki i značajan doprinos Vučića razvoju Srbije.

cicka

pre 6 godina

Srbija je danas pokazala da je glavni faktor u regionu.

Sloba

pre 6 godina

Hvala Francuskoj na podršci i nadam se da ćemo dalje nastaviti na jačanju saradnje.

Laza

pre 6 godina

Ohrabrujuće vesti dolaze iz čitave EU svi nas podržavaju na našem putu ka EU i Srbija će nastaviti da sprovodi reforme i da se menja zbog nas samih i hvala svima na pomoći i podršci.

ivanjan

pre 6 godina

Podrska Francuske na nasem putu ka EU nam mnogo znaci.

Aca

pre 6 godina

Napokon pohvale na racun, napokon reci utehe i pruzeno poverenje za sav rad koji je Srbija uradila u proteklim godinama

Milos

pre 6 godina

Srbija snazno napreduje, modernizuje se i trudi da postane deo Evropske porodice, nadam se da ce biti pruzena ruka sa druge strane

mimi

pre 6 godina

Vucic ce sve uciniti da se sacuvaju mir i stabilnost i da se ide napred

Darko

pre 6 godina

Danas smo pokazali da smo zemlja koja želi da premosti razlike u regionu! Bravo!

Jovanović

pre 6 godina

Prepoznala je Francuska koliko veliki značaj ima Srbija.

Stole

pre 6 godina

Čestitke koje Vučić dobija iz celog sveta su najbolji dokaz koliko je on cenjen političar.

Dijana

pre 6 godina

Ovo obecava poboljsanje odnosa izmedju Srbije i Francuske

Darko

pre 6 godina

Lep gest Makrona. Francuska podrzava Srbiju na evropskom putu.

Dejan Tomovic

pre 6 godina

Francuska nas podrzava na nasem evropskom putu. Krupnim koracima gazimo ka clanstvu u EU.

Vladimir22

pre 6 godina

Srbija opet postaje uvazavana drzava u Evropi.

Lun

pre 6 godina

Vucica svi cene i postuju jer je odgovoran politicar

Sonja

pre 6 godina

Makaron želi da unapredi odnose dveju država. Sprečen je da dođe ali lepo je videti da podržava i da je barem pismom želje poslao u pravcu Vučića!

Hedona

pre 6 godina

Srbija je na pravom putu razvoja i napretka. Srbiji su potrebni ljudi koji će nas ojačati.

Zivojin

pre 6 godina

Lep gest, Predsednika Francuske, gospodina Makrona !

Jana

pre 6 godina

Danas je Srbija predstavljena u pravom svetlu! Svi vide odlucnost i odvaznost predsednika Vucica. On vraca ugled nasoj drzavi.

Olja

pre 6 godina

Danas je ceo svet cestitao i podrzao Vucica. Danas je lepo bilo biti u Beogradu, u Srbiji.

natalija

pre 6 godina

Velike reči Francuskog Predsednika nadam se da će to pokazati i na delu!n

BgCar

pre 6 godina

Ulazemo u buducnost, lepo je kad neko to prepoznaje.

Mile

pre 6 godina

Znaju Francuzi da su u nama uvek imali velike prijatelje a njihove reči hvale puno znače za naš narod!n

Miroslav

pre 6 godina

Iz pepela Srbija ponovo postaje ozbiljna drzava.

Koja

pre 6 godina

Veoma lepa vest iz Francuske. Jako značajna podrška.

Branko

pre 6 godina

Razočarala nas je Francuska, nedavno. Oslobodili su Haradinaja, iako su imali celokupnu dokumentaciju. Ipak, i oni su promenili predsednika, možda počinje novo poglavlje u odnosima..

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija