• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.06.2017

22:52

AMBASADOR AUSTRIJE U BEOGRADU: EU rešena da članstvo Srbije bude konačan ishod

Politika

AMBASADOR AUSTRIJE U BEOGRADU: EU rešena da članstvo Srbije bude konačan ishod

Podeli vest

Austrijski ambasador u Beogradu Johanes Ajgner kaže da godina pristupanja Srbije EU nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno članstvo bude konačan ishod. On je za N1 ocenio da 2019. godina nije realan rok kada bi Srbija ušla u EU, a da je 2020. ambiociozan cilj

Ističe, međutim, da EU projekat ne može da bude okončan bez pune integracije zemalja zapadnog Balkana i dodaje da Austrija to i ocekuje.

Ajgner podseća da je otvoreno 10 poglavlja, a da su privremeno zatorena dva. On je uporedio put Srbije sa hrvatskim kojoj je od formalnog otvaranja pregovora do kraja bilo potrebno šest godina.

- Srbija je svoje pregovore formalno pocela 2014. godine, ako tome dodamo šest godina, završetak bi bio 2020, mada je i to ambiciozan cilj - naveo je, ali je dodao da godina nije toliko bitna koliko to da je EU rešena da punopravno clanstvo Srbije bude konacan ishod.

Komentarišuci poslednji izveštaj EK o napretku Srbije, Ajgner kaže da je on, kao celokupan izveštaj, dobar balans i da se u njemu ceni rešenost Srbije da ide ka punopravnom clanstvu u EU i to što se taj proces vodi stručno. Dodaje da u Poglavlju 23 ima dosta posla.

Ajgner kaže da je Srbija važna lokacija za Austriju, da dosta privrednih subjekata iz te zemlje ovde posluje, a da dve države mogu više saradivati u oblastima kao što su poljoprivreda, organska hrana, turizam i saradnja na Dunavu.

Ambasador Ajgner kaže da je Srbija jedna raznovrsna zemlja, i da kad se krene od Subotice do Preševa, može da se vidi toliko razlicitosti koje, zapravo, čine čari ove zemlje. Kaže da je kulturni život raznolik i dobar i da licno u njemu uživa. 

- Pravi brend Srbije je raznolikost, a konkretno - naravno da su manastiri, obožavam srpske manastire, ali i prirodu... Zlatar i Uvac.. To je raj.

Izbori u Francuskoj, Holandiji, pokazali su, prema njegovom mišljenju, da evroskepticne partije ne pobeduju.

Ambasador smatra i da pobedom Makrona, jaca osovina Berlin - Pariz, a da postoje slicna stremljenja i na nemackoj strani (i kad je u pitanju Martin Šulc, i kad je u pitanju Angela Merkel), i da je upravo to garancija da se evropski projekat nalazi na dobrom putu.

Ambasador Ajgner kaže da je Bregzit veliki izazov za EU, ali još veci za Veliku Britaniju. Na kraju tih pregovora ce se ispostaviti da je to veci problem za Britaniju, nego za EU i ocenjuje: "EU će nastaviti da postoji, ona će možda još više zbiti redove".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mara

pre 6 godina

EU ce se rasparcati na najsitnije delove,zaboravio si da kazes da EU nije vas plan vec plan mocnih judeo- cionista koji su to planirali pred prvi svetski rat,da je drugi svetski rat bio isplanirani nastavak prvog a da ce ovaj treci ustvari biti drugi koji ce unistiti vise od polovine zemaljske populacije dok se vi zanosite da ste suvereni, samostalni,slobodni,niste nista od toga jer ste svi nemocni i nesposobni da se oduprete mocnim robovlasnicima. \n

miroljub

pre 6 godina

Nema u vidu da je nama cilj srediti drzavu , a dotle vise nece biti EU jer ce novi savez prevladati na celu sa kinom i Rusijom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!
Partizan

Nije za one sa slabim srcem! Crno-beli ne mogu bez drame!

Fudbaleri Partizana poraženi su u meču 30. kola Superlige na Banovom brdu od Čukaričkog (3:2), čime su praktično ispali iz šampionske trke u domaćem šampionatu. Prethodnog leta, crno-beli su u prvom kolu gostovali u Bačkoj Topoli i u sudijskoj nadoknadi ostali su bez trijumfa nad TSC-om (3:3). Kako su započeli, puleni Igora Duljaja na isti način su i okončali regularni deo šampionata - "ludom" utakmicom punom preokreta, na kraju čega su ostali uskraćeni za bodove.

16.04.2024

17:02

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija