• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2017

18:17

FEDERIKA MOGERINI O PROŠIRENJU UNIJE: Nije pitanje da li će biti, već kada!

Politika

FEDERIKA MOGERINI O PROŠIRENJU UNIJE: Nije pitanje da li će biti, već kada!

Podeli vest

Visoka predstavnica za spoljnu i bezbendosnu politiku EU Federika Mogerini poručila je danas u Dubrovniku da se ne postavlja pitanje da li će biti proširenja Unije, već kada će se dalje širiti

- Budućnost EU posle istupanja Velike Britanije neće biti Unija sa 27 članica. Sigurno ćemo imati nove članice u budućnost - naglasila je ona u izjavi novinarima. 

„Iz ugla EU ne postavlja se pitanje da li će biti poširenja, već kada će doći do toga. Imamo posvećene partnere posebno na Zapadnom Balkanu“, podvukla je Mogerini, koja se večeras sastaje i sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. 

Podsetila je da je skup u Dubrovniku odlična prilika za bilateralne susrete sa liderima regina, i podsetila da je pre par nedelja organizovala sastanak u Briselu, a da je nova prilika za razgovore samit Berlinske inicijative u Trstu u julu. 

- Upravo dolazim iz Talina, gde je Evropska komisija razgovarala sa novim predsedavajućim Uniji, i potvrdili smo da će tema proširenja biti jedan od prioriteta estonskog predsedavanaj EU- naglasila je ona.

HAŠIME, GOVORI SRPSKI DA TE SVI RAZUMEJU! Vučić u Dubrovniku zadirkivao Tačija jer ne zna engleski!

VUČIĆ ZA ZAGREBAČKI N1: Ja sam vrhovni komandant, Vulin će raditi u skladu sa programom vlade!

Mogerini: Ubrzo očekujem nastavak dijaloga Beograd - Priština 

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izrazila je danas popodne, po dolasku u Dubrovnik, očekivanje da će dijalog između Beograda i Prištine moći uskoro da bude nastavljen. 

Ona je, novinarima rekla da će večeras razgovarati na tu temu i sa predsendikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem. 

- O dijalogu, primeni dogovora i nastavku razgovora konstantno razgovaramo. Očigledno da moraju još da se ispoštuju neke izborne radnje. Očekujem u vezi dijaloga uskoro novi razvoj- podvukla je Mogerini. 

Na pitanje kosovskog novinara da li Kosovo i Srbija imaju šanse za napredak na evropskom putu bez međusobnog priznanja, Mogerini je odgovorila da je cilj dijaloga normalizacija odnosa Beograda i Prištine. 

- Videla sam u ove dve i po godine, u kojima sam tesno sarađivala sa liderima obe strane snažno opredeljenje i privrženost, kao i ogromne korake napred. Odlično znaju da su budućnost njihovih zemalja i integracija u EU vezane za napredak u dijalogu, a pre svega u implementaciji dogovora - istakla je ona. 

Mogerini je dodala da veruje u dobru budućnost dijaloga i njegove dobre rezultate.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!
Fudbal

Šokantno, ali istinito! April je crni mesec za Partizan na "Marakani"!

Na stadionu Crvene zvezde danas (18.00, Arena 1 premijum) je na programu 173. po redu "večiti derbi"! Biće to 36. duel Crvene zvezde i Partizana odigran u aprilu. Crveno-beli su uspešniji sa 14 ostvarenih trijumfa, naspram devet pobeda koliko su u četvrtom mesecu u godini ostvarili crno-beli!

20.04.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija