• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2017

19:52

NIŠTA OD ULASKA U EU PRE 2027?! Budžet Evropske unije otkriva prave namere Brisela!

Politika

NIŠTA OD ULASKA U EU PRE 2027?! Budžet Evropske unije otkriva prave namere Brisela!

Podeli vest

Ukoliko u budžetu Evropske unije za period od 2020. do 2027. godine ne bude stavka u vezi s proširenjem, to znači da Srbija neće ući u EU ni u narednih deset godina!

To je rekao šef diplomatije Ivica Dačić, uz ocenu da je baš zato dobro što je predsednik Aleksandar Vučić nedavno pokrenuo inicijativu da nam Brisel saopšti okviran datum ulaska u Uniju.

Joksimović: Možemo i pre 2027.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ipak veruje da Srbija može do članstva u EU i pre 2027.
- Uverena sam da u Uniji postoji želja za prijemom novih članica. Činjenica je da se okolnosti menjaju, ali mi treba da se prilagodimo i radimo na reformama zbog nas samih. Važno nam je da one budu sprovedene do trenutka prijema kako bismo bili spremni za članstvo, ali i EU mora bude spremna da nas primi ukoliko sve neophodne kriterijume i reforme sprovedemo - ističe ministarka.

- Ako u budžetu EU, koji se usvaja 2020. za period od sedam godina, ne bude stavka vezana za proširenje, to znači da od našeg članstva nema ništa bar do 2027! Nas ne zanima eventualna ideja o ulasku celog regiona u EU u istom trenutku, jer to nije realno. Očekujemo zato da nam kažu okviran vremenski rok u kome će Srbija postati punopravna članica EU. Ako nam to ne kažu, ako nas nema u budžetu koji će važiti do 2027, pa o čemu onda mi uopšte da pričamo sa Briselom? - objašnjava Dačić.

Komentarišući zahteve za "evropski rok", glavni urednik "Novog standarda" Željko Cvijanović kaže za Informer da nije preveliki optimista, ali da je dobro što je Dačić rekao ono što svi već znamo.

- Ni ulazak Srbije niti bilo koga drugog sa Balkana u EU najverovatnije se neće naći u projekciji evropskog budžeta do 2027. Upravo znajući da Brisel ne računa sa prijemom Srbije u sledećih deset godina, naša vlast sada nastoji da evrobirokrate istera na čistinu. Naime, evropski zahtevi od Srbije nisu mali, od ustupaka na KiM, do spoljne politike i odnosa sa Rusijom. A zauzvrat, šta dobijamo? Ništa?! - kaže Cvijanović, naglašavajući da EU koja ne može Srbiji da ponudi čak ni okviran rok za prijem nema više nikakav legitimitet.

- Srbija koja u EU ne ulazi, recimo, u narednih 20 godina mora da preživi to vreme, a planiranje života za naredne dve decenije dovešće do novog pretresanja osnovnih strateških postavki. I to je konačan smisao Dačićeve izjave. Kad shvati da neće u dogledno vreme ući u EU, Srbija će morati da se okrene sebi, svom suverenitetu i novim planovima - zaključuje Cvijanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milorad

pre 6 godina

зато 2018 у савез са Русијом,нашом Православном браћом,католичка Е,У нас неће примити никад,пре ће се сами распасти,што им искрено од срца и желим,

Subotica

pre 6 godina

To sam ja znao pre 17 godina! Srljamo sa glupim nametnutim zakonima a famozna demokratija pokazuje svoje lice. Napokon je sve ocigledno za sve neverne Tome pa...lepo, vratimo stare zaķone sa manjim pdv-om, vratimo stari zakon o informisanju, regulisimo zakone da nebudemo stni, mali, malo placeni i opredelimo se za trziste koje obecava jos od '93 i kraj teksta. Tada cemo opet svi raditi, ici na letovanje, biti sretni, a i manje ce pucati brakovi. Demokratija je sinonim za bogacenje pojedinaca a tu je dozvoljeno sve. Eto toliko ukratko pa razmislite!n

Pik

pre 6 godina

Od eu nema nista, oni su napravili gresku sa hrvaskom, romunijom i bugarskom. Ustvari nebi ni oni usli da nije amerika vrsils pritisak. A za srbiju je ova situacija najbolja

nepoznati

pre 6 godina

Jedan pojas jedan put,turski tok i nemacki novi marsalov plan i bole nas usi.Vojna neutralnos,sedimo na tri stolice i cekamo da resimo nas problem zauvek.\n

Dragan

pre 6 godina

Pa to svaka baba zna. Hitlerovi saveznici sa balkana su vec u EU i tu se zavrsava granica EU i sigurno se nikad nece pomeriti

BorisDe

pre 6 godina

Bolje sa Rusijom, Grckom, Kinom, Belorusijom, Bugarskom u uniju nego u tu EU fasisticku tvorevinu koja porobljava sve ostale.\n

Kasper

pre 6 godina

Budžet će biti usvojen tek 2020 god. sto letite ko zdrebe pred rudu

Saša

pre 6 godina

Gospodjo Joksimovic,mozemo mi da udjemo pre 2027 u EU....Evo na primer 2010.....\n

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija