• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.07.2017

11:46

ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Vučić je doneo mudru državničku odluku - VREME JE DA GLASNO KAŽEMO ISTINU!

Politika

ISTORIČAR PREDRAG MARKOVIĆ: Vučić je doneo mudru državničku odluku - VREME JE DA GLASNO KAŽEMO ISTINU!

Podeli vest

Verujem da je Aleksandar Vučić doneo mudru državničku odluku i procenu da "najskuplju srpsku reč" i "najskuplje srpsko pitanje" ne može da rešava jedna glava, pa makar ona bila i najmudrija, kaže za Tanjug istoričar Predrag Marković povodom inicijative predsednika Srbije da se otvori širok društveni dijalog o Kosovu

Vučićev poziv na dijalog Marković vidi kao njegovu želju da sabere sve umne i političke snage našeg naroda, jer je kosovsko pitanje, kako navodi, unikatno u Evropi i jer ni jedna zemlja nema takav problem, kao što ga ima Srbija.

Prema njegovim rečima, nijedna zemlja poput Srbije nije doživela da joj u miru nekadašnje saveznice u svetskom ratu otmu deo teritorije i da naprave paradržavu bez ikakvog osvrtanja na međunarodno pravo.

- Za takav neobičan problem potrebna su sigurno i neobična rešenja - kaže Marković.

- Predloge za rešavanje pitanja Kosova koji su potekli od Dušana Batakovića, Dobrice Ćosića, Dejana Despića odnela je bujica istorije. Trebaju nam novi, koji u sebi podrazumevaju šta stvarno možemo da ostvarimo na Kosovu - kazao je Marković.

A to znači, upozorava Marković, da je došlo vreme da i mi budemo pošteni prema sebi samima, da se taj dijalog u našem društvu ne svede na fraze.

- Ovo što sveštenici Srpske pravoslavne crkve govore o Kosovu, to su fraze. Ti predlozi moraju da budu pošteni. Japanski car je jednom lepo rekao da postoji trenutak u kojem se izdrži neizdrživo i u kojem se podnese nepodnošljivo. To je kazao posle pada atomskih bombi na Japan. Tako i mi moramo da glasno kažemo istinu, ma kakva ona bila i da se celokupna javnost osvesti - ocenjuje Marković.

Za njega nema dileme da bi najveći broj Srba najviše voleo Kosovo bez Albanaca u srpskoj državi.

- Mi nikada nismo znali šta ćemo sa Albancima. Na Kosovu je ogromno stanovništvo koje mrzi našu državu i to je deo te jednačine koja je bila nerešiva za sve ovdašnje političke elite - navodi Marković.

Stoga smatra da bi bilo dobro da iznesemo u javnost različite predloge, koji nisu samo patriotske fraze i demagoške parole.

Na pitanje da li se u dijalogu traži "crvena linija" preko koje se u pregovorima sa međunarodnom zajednicom i Pristinom, mimo alternative - priznanje ili ne - ne može preći, odnosno traži li se definisanje ciljeva od kojih Srbija u odbrani svojih i interesa svoga naroda ne sme odustati, Marković ukazuje da se najpre treba vratiti na jednu polaznu osnovu, koja se u međuvremenu, tokom briselskih pregovora, nekako "zagubila".

On, naime, smatra da bi naši pregovarači pre bilo kakvog nastavka dijaloga Beograda i Prištine morali od međunarodne zajednice da traže povratak na standarde, koje je upravo međunarodna zajednica i - propisala:

- Setimo se priče ''standardi pre statusa'', u kojoj su Albanci morali da pokažu odgovornost prema manjinama i da zaštite Srbe. Ispalo je da su kosovski Albanci postali ''najrazmaženije dete'' u Evropi. Nama se gleda svaka sitnica u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, a Albancima se bukvalno sve toleriše - ukazuje Marković.

On podseća da nijedan izgrednik u martovskom pogromu nije kažnjen.

- Proporcionalno gledano, taj pogrom je odneo više života od Kristalne noći, a niko nije procesuiran za ta ubistva - kazao je Marković.

Politika međunarodne zajednice do sada je, ističe, bila da Albanci dobiju sve što zatraže, a da mi moramo sve da zaslužimo.

- Albanci bi za početak morali da pokažu elementarnu zrelost. Da urade nešto što bi ih kvalifikovalo da postanu odgovorno društvo. Recimo, da pohvataju ubice srpskih žetalaca, da kazne palitelje srpskih crkava. Za sada su Albanci pokazali samo rušilački kapacitet i pre svih pregovora naša crvena linija morao bi biti zahtev da se Albanci drže minimalnih civilizacijskih, pravnih, ljudskih standarda - kazao je Marković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
cobe

pre 6 godina

А истина је да Марковићев факултет деценијама фалсификује историју, али им ни то није било довољно, него и Народни музеј држе затворен 17 година , спроводећи културни геноцид ( културна деконтаминација ) над Србима. И он нам прича да се суочимо са истином....

deda Raša

pre 6 godina

Takoje. Od kada istoricari diskutuju unapred?

Bojan

pre 6 godina

Slažem se da ovako važnu i bitnu odluku ne može da rešava jedna glava. Ispravna i mudra odluka Vučića da pozove sve institucije od značaja i sve političke stranke da učestvuju u ovoj rasparavi.

Srdjan

pre 6 godina

Podrska ovoj Vucicevoj inicijativi za konsenzus oko Kosova.

moske

pre 6 godina

Vucic je ovim potezom jos jednom dokazao da nije sujetan politicar i nudi svakome priliku da iznese svoje resenje problema zvanog Kosovo.

Milan

pre 6 godina

Prvi put da cujem nesto pametno od Markovica otkad je usao u SPS.

Ratko

pre 6 godina

Evo prilike svakome ko misli da ima najbolje resenje za Kosovo da ga iznese, predlozi i obrazlozi. Ovakav potez Vucica ne moze nikako da skodi ili da bude los, kao sto to neki pokusavaju da predstave.

mica

pre 6 godina

Ma sta kazes...ti si "kao" pametan pa nam sad solis pamet ovde....

Sanjica

pre 6 godina

Mislim da je krajnje vreme da Srbija bude jedinstvena i da se nadje najbolje moguce resenje.

viva

pre 6 godina

Hoce li to Srbija da prizna Kosovo?Mora ili nema Evrope,samo se bojim da ne ode i Vojvodina za koju godinu.Smanjila se drzava a smanjila se I srpska dusa.

Oki

pre 6 godina

Како би заштитила националне и државне интересе на Косову и Метохији Србија ће несумљиво морати да примени агресивнију дипломатску активност, која би уз унутрашњи дијалог, свакако дала више маневарског простора.

Nevena

pre 6 godina

Vreme je da budemo iskreni spram samih nas.Nije pitanje priznanja Kosova vec resavanja problema naroda koji zivi tamo.

Milenko

pre 6 godina

Nemozemo bezati od problema vec ih moramo resavati , zato puna podrska Vucicu.

Nataša

pre 6 godina

Svi će imati priliku da predstave svoju ideju za rešenje problema, vezano za KiM.

Laki965 SA

pre 6 godina

Slazem se. A gde mi to zurimo. Da li ima nesto bolje i vrednije od predaje svoje svete zemlje. Cekali smo 500 godina da proteramo Turke znam neko ce reci,  prodje zivot...da su tako razmisljali nasi pradedovi, dedovi, ocevi...nigde nas nebi bilo. Ovo bi samo bila dodatna snaga Siptarima da opet strpljenjem, upornoscu ostvare svoj san, Presevo, Bujanovac, Medvedja,Nis...ko zna gde ce stati. Oni ne zure. A mi cime cemo opravdati pokoljenjima da smo ustuknuli pred nasiljem. Idemo dalje, ko nas hoce hoce, ko nece nije ni bitno. pa nije valjda da cemo mi Srbi jedini na ovom svetu platiti ulazak u EU svojom zemljom. O moj dragi boze!!!!n

sima

pre 6 godina

Mozda je to i najbolje resenje. Treba cuti i saslusati svakoga i na taj nacin doneti pravu odluku.

vera

pre 6 godina

Mora se razgovarati i biti svestan stanja. Dobro je sto je Vucic pozvao na razgovore jer jedino oni mogu da doprinesu nesto.

goxy

pre 6 godina

tako ce prevariti sve zle jezike iz opozicije koji jedva cekaju da svale odgovornost za kosovo na vucica,ovako ih je jako mudro odradio\n

Vladimir

pre 6 godina

Kosovo je Srbija i ne treba slusati nikoga ko kaze drugacije. O tome nema dijaloga, ni unutrasnjeg ni spoljasnjeg.

Marta

pre 6 godina

Tu Vucicevu odluku mnogi osporavaju, a uglavnom oni sto nista nisu uradili po tom pitanju.

sneža

pre 6 godina

Predsednik je rešen da na problem sa kosovov stavi tačku

Zemunac

pre 6 godina

Postovani gos Markovicu! Kao i svi drugi koji se pozivaju da donose odluke i sebe smatraju umnom eminencijom ovoga naroda,moraju biti svesni da ce se ogesiti jer im je razum ogranicen sadasnjoscu.Politicarima je mandatno povereno vodjenje drzave do tacno odredjenog roka a ne vodjenje sudbine Naroda.Istoricarima je duznost da se bave stvarima od danas, juce itd. tako da znate da sigurno niste vi taj koji ce predvideti okolnosti koje ce se dogoditi za 20 ,30....godina a vasu zelju da po svaku cenu udjete u istoriju kojom se zaludno bavite ispastace nasi potomci koji vas i vama slicne i ne zanimaju.

nada

pre 6 godina

Sve je to lepo receno ali ? Hajde da se vratimo unazad - albanci vec godinama unazad i dok nisu sami proglasili nezavisnost otimali su Srpsku imovinu,pljackali sve sto je Srpsko,ubijali a da nikada niko nije odgovarao, zastrasivali sto to isto rade i dan danas a obrnuto u Srbiji albanci super zive, imaju posao,lokale,grade i sve ostalo rade a da im ne fali ni dlaka sa glave - gde je tu logika ? Neka sve vrate Srbima sto su uzeli i neka ubice izvedu pred medjunarodni sud pravde, neka priznaju zlocine pa da se vidi u kom pravcu nastaviti razgovore naravno bez mesanja EU i Amerike koje su njihov zastitnik!!!!!!!!!!!!

Nonsense

pre 6 godina

Престаните да говорите неистине, КиМ је српска земља, сви који учествују у издаји Србије ће одговарати и на небу и на земљи!!!

Vodolija

pre 6 godina

Да али Србија неће никада прећи ту црвену линију и неће дати Косово убицама и терористима.

Alhemičar

pre 6 godina

Србија се не одриче Косова нити се продаје вера за вечеру , ако смо спремни за дијалог нисмо спремни да дамо територију воје државе.

Miroslav

pre 6 godina

Jedna jedina istina je da Kosovo i Metohija moraju ostati deo Srbije. \nA Japanski car to sto je rekao, rekao, kapitulirao ali je Japan ostao ceo. Nisu mu uzali \"srce\" \n

Tamara

pre 6 godina

Vreme je da se cuje i glas naroda, a i glas ostalih...

Metla

pre 6 godina

Siptari nikada nisu bili niti ce biti ljudi a kamoli jedna civilizacija. Nama nista drugo ne ostaje nego nada na pravi cas da sacekamo. Otom potom! Vidimo se u cistom Srpskom Kosovu bez nijednog siptara, Amin Boze pomozi !!

boki

pre 6 godina

Kada je Vučić pokrenuo razgovore o platformi zlobnici su odmah skočili i pripisali to priznanju kosova mada o tome niko nije ni reč spomenuo.Stalno smo da sada bili u prilici da nas neko iznenadi nečim u pregovorima e upravo zbog toga treba da se predvidi donekle št će se dešavati i maksimalno zaštiti životsrba na kosovu.

boki

pre 6 godina

Odluka da se ovako nesto donese, nije jednostavna, bice tu puno prepreka i onih koji ce to sputavati.

Mirko

pre 6 godina

Najvaznije je da Vucic uziva veliko poverenje gradjana.

eteti

pre 6 godina

Ovo je jako osetljivo pitanje i treba mu prići pažljivo.

hana

pre 6 godina

Verujem da ce svi doprineti svojim idejama da se problem sto pre resi i da bude na duze staze.

Gale

pre 6 godina

Srbija ce dati sve od sebe kako bi mirnim putem odbranili interese nase drzave.

Vake

pre 6 godina

Srbija mora da izdrzi i podnese nepodnosljivo, moramo da nastavimo borbu koju su zapoceli nasi preci.

re

pre 6 godina

...ovo je da pukneš od smeha...pa srbi čoveče od 1389. nisu ni pokušavali da oslobode kosovo jer su se bavili glupim jugoutopijama...osim jalovog pokušaja od 1999...pa prema tome kosovo i dalje nije srbsko a vrlo malo nade je da se nešto promeni u korist srbskog naroda...međutim jednoga dana za 300 godina srbi će se konačno probuditi i vratiti kosovo...

Srboljub

pre 6 godina

Predsednik Srbije, gospodin Vucic se dokazao da vodi Srbiju u dobrom politickom i ekonomskom zasad jedinom pametnom pravcu "neutralnosti" i dobrom odnosu sa NATO-m i Rusijom. Srbija napreduje u razvoju na mnogim oblastima i dobija velika priznanja sa svih strana, jedino nasa JADNA opozicija je nezadovoljna napretkom i razvojem, umesto da nesto nauci i pomaze vladi i pretsedniku, oni upravo suprotno tome deluju. Bedno i zalosno, Narod sve vidi i odlicno pamti.

Nada

pre 6 godina

Sad je prilika da konacno resimo kosovsko pitanje, a da svi budu zadovoljni.

viktoar

pre 6 godina

Da,to je prilika i opoziciji da se angazuje za stvar Srbije!

Sanja

pre 6 godina

Mudra državnička odluka, ali, mudra politička? Mnogi će dijalog zloupotrebiti zarad promocije svog "patriotizma", a mudre glave, koje imaju šta da kažu, ćutaće, da ih bukadžije ne bi proglasile izdajnicima.

tajana

pre 6 godina

Treba nam mnogo mudrih za ovaj veliki problem Srbije!

Goran

pre 6 godina

Vucic je jedini politicar koji je smeo da zapocne reforme...tako je i sa ostalim stvarima.

Koja

pre 6 godina

Vucic jedini ima znanja i hrabrosti da resi sve probleme sa kojima se Srbija susrece

sergej

pre 6 godina

Nema mudre odluke već interesi i nacije ne odricati se Kosova ni po koju cenu za EU imaju drugi savezi nije sreća u EU jesu nam blizu ali su veoma daleko jer niko se nije odrekao svoje teritorije samo korumpirani Srbi što Vučić ne kaže ko pljačka rudna bogatrstva zašto se to pitanje ne potegne u UN jer je glavni pljačkaš Njemačka.

stribor

pre 6 godina

na tom unutrasnjem dijalogu o KIM trebalo bi javno i zvanicno osuditi politiku srpskih komunista i njihovog vodje HROMOG DABE koji su direktni krivci za sve sto se dogadjalo i dogadja oko dela nase teritorije.

Bot

pre 6 godina

Krenuli botovi po naredjenju da hvale izdaju i mi botove prijatelje imamo pa nam jave kad ih zovu da krenu u pisanje i ako se ne slazu stim moraju jer se nadaju nekom poslu.

Vrscanka

pre 6 godina

Ova odluka Predsednika je za svako postovanje i svi smo duzni da mu damo podrsku.

Bole

pre 6 godina

Ko to laze ko to laze srbija je mala....e pa mala je i bice jos manja ako se ne suoci sa vlastitim propalim politikama...narode osvijesti se jer vas mitovi i lazna povijest vode u propast...

Tijana

pre 6 godina

Predsednik Vučić se na sve načine bori za Srbiju, dok lopovi i izdajnici iz opozicije gledaju samo svoj džep i kako da naškode Srbiji.

Lidija

pre 6 godina

Imamo veliki problem i moramo sto pre da mu stanemo na put, inace cemo cupkati u mestu jos dugo godina.

viva

pre 6 godina

Ismedju ostalog jedan od uslova ulaska u EU je da nemas dusu,mislim da i to moramo da ispunimo.Na dobrom smo putu jer EU nema alternative!

Ana MArija

pre 6 godina

Vučić je preduzeo konkretne korake da reši problem pa treba pružiti podršku jer za to treba imati hrabrosti!

Boban

pre 6 godina

Vučić želi da rešimo problem i da otvoreno razgovaramo da vidimo ideje ali koliko vidim opozicija kao i obično nije konstruktivna niti imaju šta da ponude.

Laza

pre 6 godina

Vučić želi da rešava probleme i ova njegova inicijativa je za svaku pohvalu.

Milovan

pre 6 godina

Mudra odluka Vucica koja ce doci do dobrog resenja za KiM.

brane

pre 6 godina

Mora se izaći na pregovore sa realnim stavovima i postavljenim pragom koji se ne sme preći.

Milenko

pre 6 godina

U predloženu raspravu i treba da se uključe pametni Srbi, a ne ovi što su odmah skočili protiv svesni da nemaju ništa pametno ni da kažu.

Maraija

pre 6 godina

Vučiću svaka čast na rešenosti da problem Kosova završi jel je to naša najveća otvorena rana. Ja verujem da će da se nađe takvo rešenje da obe strane budu zadovoljne. Bar će predsednik Vučić pokušati, za razliku od drugih koji su taj problem gurali pod tepih!

Milos

pre 6 godina

Ni ja ne podrzavam nezavisnost Kosva ali ova pat pozicija u kojoj se nalazimo nije dobra. Ukljucite se politicari I intelektualci, diplomate poznavaoci medjunarodnog prava I zajedno nadjite izlaz

Andjela

pre 6 godina

Vučić se trudi svim silama za našu zemlju. Dela, a ne reči.

mikica

pre 6 godina

Istini će mo kad tad morati pogledati u oči mada sumnjam da će to biti skoro.

Maja

pre 6 godina

Predsednik Vučić je mudar i sposoban državnik i zato ga je narod i izabrao da bude na čelu Srbije.

Marija

pre 6 godina

Pitanja i problemi sa KIM treba sve da okupe kako bi se pronašla najbolja moguća rešenja.

anaanaa

pre 6 godina

Pravi potez predsednika Vucica. Evo prilike da se udruze i pokazu da im je stalo do Kosova i Srpskog naroda, sednu i zajedno razmotre sta nam je ciniti.

Dragoslav

pre 6 godina

Suociti se sa realnoscu neka nije lako. Vucic ima dovoljno hrabrosti i mudrosti za to. Podrzavam.

ivo

pre 6 godina

Vučić je pokazao odgovornost i zrelost i volju da rešimo ovaj decenijski problem!

milos

pre 6 godina

Konacno neko pametan podrzao Vucica i njegov stav!

Dejan

pre 6 godina

Pitanje KIM je veoma teško i osetljivo i jeste jedini je Vučić ima hrabrosti da se suoči sa tim oči u oči.

duca

pre 6 godina

Za ovakvo vazno pitanje potrebno je vise misljenja da bi se na kraju donela odluka.

Marija

pre 6 godina

Pitanje KIM se proteže daleko u prošlost i niko nije smeo da ga pokrene sve dok nije došo Vučić koji je pokušao da pokrene od početka kako bi KIM ostao naša teritorija.

Acke

pre 6 godina

Glavo je nikada i ni po koju cenu ne priznati Kosovo.Jednoga dana u bliskoj ili daljoj buducnosti svetska situacija ce se promeniti u nasu korist,a onda imamo svako legalno i moralno pravo da se sa vojskom vratimo na Kosovo i uljeze proteramo iz Srbije.\n\n

Lazar

pre 6 godina

Slazem se sa Predragom Vucic je doneo ispravnu odluku.

nepoznati

pre 6 godina

Resenje vrlo jednostavno,pretvoriti Srbiju u Izrael.Cekati pravi trenutak i nikada ne priznati tu monstrum tvorevinu.\n

Una

pre 6 godina

Svaka odluka Vucica donosi dobrobit Srbiji i njenim gradjanima.

Maja

pre 6 godina

Vucic je uvek povlacio pametne poteze, pa je i sada doneo mudru odluku. Kosovo je generalni problem svih gradjana Srbije i mora se resiti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija