• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

28.07.2017

19:55

MISTERIJA PRESUDE! Pravda izgleda ne važi za srpske tajkune - SUDIJE 54 DANA TAJNO PRESUĐUJU MIŠKOVIĆU!

Politika

MISTERIJA PRESUDE! Pravda izgleda ne važi za srpske tajkune - SUDIJE 54 DANA TAJNO PRESUĐUJU MIŠKOVIĆU!

Podeli vest

Apelacioni sud još od 2. juna "nejavno veća" o presudi Miroslavu Miškoviću kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog utaje poreza! Advokati: Ovakva praksa nije uobičajena, sve nam ovo liči na odugovlačenje

Sudije Apelacionog suda već 54 dana tajno presuđuju vlasniku "Delte" Miroslavu Miškoviću, tajkunu koji je prvostepenom presudom Specijalnog suda osuđen na pet godina zatvora zbog milionske utaje poreza!

Obaraju presudu
Ne zalažem se za taktiku apelacionih sudova da kad ne smeju da presude vraćaju predmete na ponovna suđenja. Izgleda da će tako biti i sada
Borivoje Borović, advokat

Sednica Apelacionog suda na kojoj je razmatran ovaj slučaj, prema podacima sa sajta institucije, počela je 24. maja i završila se 2. juna ove godine. Od tog dana traje "nejavno većanje" sudija koje već skoro dva meseca ne donose konačnu presudu!?!

Sagovornici Informera, poznati advokati i pravni stručnjaci, smatraju da ovo nije uobičajena sudska praksa i da im sve ovo liči na odugovlačenje.

'Izdaćemo saopštenje'

U samom Apelacionom sudu, na naše pitanje dokle se stiglo u razmatranju prvostepene presude Miroslavu Miškoviću, potvrđuju da sudije i dalje razmatraju ceo taj slučaj.

- Predmeti na koje se vaše pitanje odnosi se i dalje nalaze i nejavnoj fazi većanja i glasanja i preciznu informaciju o tome kada će biti donete odluke u tim predmetima nemam. Apelacioni sud će o donetim odlukama izdati saopštenje nakon što budu primljene od strane prvostepenog suda - ističe u pisanom odgovoru Mirjana Piljić, koordinatorka za medije Apelacionog suda.

Informer

Advokat Marko Nicović, član Upravnog odbora Advokatske komore Beograda, ističe da većanje sudija može trajati jako dugo, ali da je ovde ipak reč o specifičnom slučaju.

Tanjug

mojugao

svetozar vujačić

advokat

Ovoliko dana bez odluke postaje neuobičajeno. Kao da sudije imaju želju da obore rekord u većanju! Ne znam o čemu je reč, ali sve traje neobjašnjivo dugo.

- Ovo je veliki i komplikovan slučaj u kome je javna rasprava o presudi trajala dugo. Međutim, malo je neuobičajeno da je prvostepena presuda doneta 20. juna prošle godine, a da do danas nema konačne odluke Apelacionog suda. Iako sudije nemaju zakonski rok u kom bi trebalo da odluče, postoji ono što mi advokati zovemo "razumni rok". Čini se da sudije osluškuju razne "vetrove" i trude se da politički balansiraju, što nikako nije dobro - podvlači Nicović.

Sve je moguće

Advokat Borivoje Borović, na drugoj strani, naglašava da sudije koje "dugo većaju" obično na kraju ukinu presudu i vrate je na ponovno suđenje.

- Ako postoji pritisak na sud, onda je najlakši način da sudsko veće utvrdi povredu postupka, ukine presudu i tako zadovolji i javnost i stranke. Međutim, ovde se svašta može očekivati jer je neuobičajeno i to da Ustavni sud potvrdi neregularnosti oko Miškovićevog pritvora, iako se u mnogo jednostavnijim slučajevima, u kojima je pritvor trajao duže, nije ni oglašavao. Zalažem se za kraće pritvore, ali ne i za taktiku apelacionih sudova da kada ne smeju da presude vraćaju predmete na ponovno suđenje. Izgleda da će tako biti i sada - zaključuje Borović.

Sinu Marku i Milu presuđuju od 6. jula

Apelacioni sud, inače, slično se ponaša i u slučaju Marka Miškovića i Mila Đuraškovića. Sednicu za razmatranje ovog slučaja završili su još 6. jula, ali i danas traje "nejavna faza većanja i glasanja". Podsetimo, Specijalni sud je 25. maja 2016. godine zbog utaje poreza osudio i Marka Miškovića na tri i po godine zatvora. Za isto krivično delo osuđen je i vlasnik "Nibensa" Milo Đurašković, koji je dobio sedam godina robije.

 


 

 

 

 

 

Činjenice o slučaju Mišković

* Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković uhapšeni su u decembru 2012. godine

* Protiv njih i saučesnika krivični postupak je pokrenut zbog sumnje da su oštetili putarske firme tako što su finansijskim transakcijama izvlačili novac, čime su ih doveli do stečaja

* Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ih je da su putarske firme, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za još 472 miliona dinara

* Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca (FAM) pokrenut je godinu i po dana ranije. Optuženima se na teret stavljalo da su oštetili tu firmu za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra)

* S obzirom na to da je većina optuženih za putarske firme i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje

* Miroslav Mišković osuđen je 20. juna 2016. godine na pet godina zatvora zbog utaje poreza, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković osuđeni 25. maja iste godine na tri i po, odnosno sedam godina zatvora




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jox

pre 6 godina

Zasto sudije imaju neograniceni rok da donesu presudu? To nije normalno.

Nemanja

pre 6 godina

Nece on nikada otici u zatvor ,proci ce kao Karic

Mito

pre 6 godina

Naše pravosuđe je takvo jer su ove sudije instalirali žuti od 2000-te na dalje, pa sada ovi iz zahvalnosti opstruiraju sudstvo. Mnogi predmeti zato zastarevaju. Bruka

Gedža

pre 6 godina

A ko bira i ko postavlja te sudije??? Aj ne trujte i ne zamajavajte više ovaj narod. Sve je to ista sorta na čelu sa najkrminalnijim i najbolesnijim slojem društva-POLITIČARIMA.

rastko

pre 6 godina

Милион посто, ,да тајкуни деле "ПРАВДУ" по Србији а не Судови !

rastko

pre 6 godina

Мистерија пресуда нема само за нас тупавце обичне грађане а ЛИЦЕ овог смрада Мишковића јасно указује да ни дана затвора неће добити још ће држава да му плати трошкове поступка и сав губитак прихода који је могао да оствари за то време !!! Држава која јавно МОЛИ Родића да плати милионски порески дуг у еврима је ИЗГУБИЛА битку са тајкунима !!!!

goran

pre 6 godina

A C MARKET ?????? Tu je bilo sve cisto kada bi se salili ....

BORA

pre 6 godina

KAZNITI ONE KOJI ODUGOVLACE SUDIJE I ADVOKATE SV EIH KAZNITI

Lala iz Banata

pre 6 godina

Велика корупција... - "Дебела" Опструкција...!!

Mara

pre 6 godina

Ovo je velika bruka i sramota za pravosudje, narocito za apelacioni sud,treba ih pitati koliko su para dobili od Miskovica da mu ukinu presudu.Interesantno je da, oni koji predstavljaju pravdu i zakon u Srbiji su najvise korumpirani.Ovo je teska povreda zakona i to od apelacionog suda,nema toga ko bi mogao da im zabrani da posteno i pravedno, po slovu zakona, rade svoj posao ali oni bi radije da se ko bajagi plase izmisljene zabrane. \n

bato moj

pre 6 godina

Ukupno 10 god. zatvora za kradju 47 miliona evra majko mila pa za te pare ja bih pristao lezati do kraja zivota jer s tim parama cak I u zatvoru bi zivio ko kralj

Radovan

pre 6 godina

Smesno sve kombinacija do kombinacije ili je kriv ili ne?To merkanje dogovaranje to su sve samo sistemi korupcije i trgovanja!!!!Srbijo digni glavu i budi dostojanstvena i pravicna?Da si ti tipovi naivni nisu da su bili bahati i drcni jesu?Ako su krivi u zatvor i tacka!????

Kurjak

pre 6 godina

Ili su se utronjali, ili cekaju ponudu koju nece moci odbiti. Sta drugo?

vlada

pre 6 godina

Ostaviti nelustrirano /zaparloženo/ pravosudje iz vremena DOS-e, ovo se moglo i očekivati! Uzmite "slučaj" Čanak - prebije čoveka, na nacionalnoj osnovi i bude oslobodjen! Korumpirane sudije moraju da se "oduže"!

Bas me briga

pre 6 godina

Mene ne zanima Miskovic i presude..taj ima para pa ce sve da sredi..Ja se pitam ima li iko da odgovori meni na sledece..Dali smo pare (pre 18 godina) i duznik na prvom rocistu prizna da je uzeo..kasnije se sve to ispegla i pored sudske zabrane da ne sme prodati imovinu,on proda i to 31.12..davne neke godine..kada su svi pijani..pisar iznese knjigu iz suda i to sve lepo overi..a sudska zabrana,ma koga briga..nastavlja se dalje godinama da bi pre dva meseca doslo resenje NIKO NIJE KRIV..mi platili sudske troskove ostali uzivali godinama sa nasim parama i tako..Toliko sam verovala i verujem i dalje u ovu vlast...ali U SUDSTVO NE VERUJEM..Ovu moju pricu sa svim detaljima i dokazima kako nase sudstvo "radi" iznecu u sve novine ...a vi meni pricate o miskovicu,a ja nemam hleba da jedem jer je sve korumpirano..

Lala iz Banata

pre 6 godina

Презумпција... - Корупције...!

goca

pre 6 godina

Ako GA oslobode onda pravda u narodne ruke. Ovo bi to znacilo da sudovi nerade.

mirjana

pre 6 godina

U narodu se lepo kaze da puca tamo gde je najtanje. Bilo bi nemoguce da se Miskovic nadje u zatvoru. Zatvori nisu za njega i njemu slicne nego za sirotinju.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija