• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.07.2017

21:06

PARA NA PARU IDE! Bivši ministar zarađuje i od emitovanja svojih pesama - DINKIĆU 450.000 ZA 'MUZIČKI DINAR'!

Politika

PARA NA PARU IDE! Bivši ministar zarađuje i od emitovanja svojih pesama - DINKIĆU 450.000 ZA 'MUZIČKI DINAR'!

Podeli vest

Bivši ministar finansija Mlađan Dinkić u junu dobio od SOKOJ-a skoro 4.000 evra samo za to što su pesme koje je napisao bile puštane na TV i radiju! Radio hitove za Kikija Lesendrića, Anu Bekutu, Sašu Matića, Aleksandru Prijović...

Bivši ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić zaradio je skoro 4.000 evra samo od "muzičkog dinara", odnosno emitovanja njegovih pesama u medijima tokom 2016. godine, saznaje Informer!

Više para

nego ranije
Dinkić je za "muzički dinar" ove godine dobio više nego prethodnih kada mu je isplaćivano manje od 350.000

Dinkiću je od SOKOJ-a na ime autorskih prava uplaćeno 450.000 dinara na osnovu toga što su se na radiju i televiziji vrteli hitovi koje je napisao za Kikija Lesendrića, Anu Bekutu, Sašu Matića, Aleksandru Prijović, Dženana Lončarevića...

Slušane pesme

Dinkić se nakon povlačenja iz politike daleko više posvetio pisanju pesama, pa je i njegova ovogodišnja zarada od "muzičkog dinara" bitno veća nego prethodnih, kada je od SOKOJ-a inkasirao između 328.000 i 350.000 dinara.

- Dinkić je, kada je muzički dinar u pitanju, najviše profitirao od pesama koje je pisao za Kikija Lesendrića. To su hitovi "Tako si lepa", "Te noći smo se potukli zbog nje" i "Uvek te đavo nađe lakše nego ja". Međutim, na radiju i TV vrtele su se i pesme koje je pisao za Anu Bekutu, Dženana Lončarevića, Aleksandru Prijović... Iako mu to nije primarna delatnost, Dinkić je za svoju muziku od SOKOJ-a dobio više nego, recimo, legendarni frulaš Bora Dugić ili pevač Ognjen Radivojević - kaže naš izvor upoznat sa honorarima SOKOJ-a

Od banke 1,2 miliona mesečno

Mlađanu Dinkiću, koji juče nije odgovarao na naše pozive i poruke, novac od "muzičkog dinara" predstavlja samo džeparac, pošto je već tri godine član borda direktora Zberbanke, u kojoj mesečno zarađuje čak 1,2 miliona dinara. Bivši lider URS i nekadašnji ministar finansija poziv za poslovni angažman dobio je direktno iz centrale u Moskvi.

Prema njegovim rečima, visina ovih honorara određuje se na osnovu izveštaja radio i TV stanica, kao i Jutjub kanala.

- SOKOJ dobija od medija podatke koliko često je neka pesma emitovana u njihovom programu i na osnovu tih izveštaja određuje honorare. Mnogi se žale da stanice friziraju te izveštaje i forsiraju autore sa kojima imaju dobru saradnju. Dinkićev honorar je realan, jer se ne menja mnogo već godinama, a uz to nije ni blizu onih najvećih za 2016. godinu. Primera radi, nekim autorima je SOKOJ u junu uplatio i više od osam miliona dinara - dodaje naš sagovornik.

Dinkićevi hitovi

Kiki i "Piloti"
"Tako si lepa", "Te noći smo se potukli zbog nje" i "Uvek te đavo nađe lakše nego ja"

Aleksandra Prijović
"Totalna anestezija" i "Senke"

Dženan Lončarević
"Tugo moja" i "Sasvim sam"

Ana Bekuta
"Tvoja zauvek"

Saša Matić
"Sto svirača"

Producent i kompozitor Damir Handanović, jedan od autora koji je na spisku honoraraca SOKOJ-a, kaže da će se svim autorima, pa i njemu i Dinkiću, od uplaćene cifre odbiti porez.

- Nema tu ništa sporno, SOKOJ svakog juna uplaćuje honorare autorima čije se pesme puštaju u medijima. Možda se nekome te cifre čine visoke, ali ko radi taj i zarađuje, a i cifre koje su predstavljene su bruto iznosi, od kojih se odbijaju dažbine - rekao je Handanović, koji je priznao da je od SOKOJ-a dobio honorar od čak 2,8 miliona dinara umanjen za porez.

Nerealni honorari

Međutim, Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije, kaže da honorari koje Dinkić i njegove muzičke kolege zarađuju od emitovanja svojih pesama nisu realni.

- Pojedini autori ne zaslužuju ovolike milione na svojim računima. Ne znam koliko reklama, muzike za filmove ili aranžmana da su uradili, ali dati nekom tolike pare zato što su mu pesme puštane na radiju, to nije normalno. Mislim da državne službe i inspekcija ozbiljno moraju da se pozabave ovim - kaže Bajić.

SOKOJ: Ne otkrivamo zarade autora

U organizaciji muzičkih autora Srbije (SOKOJ) kažu za Informer da oni posluju po najvišim standardima i da je svaki njihov član zaštićen zakonom. Zbog toga, ističu oni, nemaju prava da barataju ciframa i otkrivaju lične podatke autora koji su u njihovoj organizaciji.

- Ono što mi možemo da kažemo jeste da naša organizacija ima 10.000 domaćih i 2.000 inostranih autora. Mi sa njima zaključujemo ugovore i nakon toga izdajemo dozvole za korišćenje muzike. Sva prikupljena sredstva od korišćenja tih muzičkih dela raspodeljuju se autorima. Koliko je njihov honorar i da li je neko dobio više ili manje, mi to ne smemo niti želimo da komentarišemo - poručuju u SOKOJ-u.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vrca

pre 6 godina

Sokoj verovatno frizira podatke,pa se tako secamo koliko su isplatili Vladi Georgijevu(ko jos slusa njegove pesme koje su sve na isti kalup)?

Kiza037

pre 6 godina

Odlicno sad konacno imam spisak pesama koje mrzim.\n

Pacic

pre 6 godina

Dobre pesme, vrte se na stanicama, i treba da dobije pare.Ne volim ga kao politicara ali svaka cast za muziku.A Andrija (braca) Bajic je zadnji put nesto snimio pre 50 godina, i nasao on nesto da komentarise! I to njegovo \"udruzenje\" je obicna privatna agencija koja parazitira na ledjima muzicara reketirajuci ih za \" licence\" svake godine, sto im je omogucila prosla mafijaska zuta vlast!

DEDA RAKA

pre 6 godina

Ma pusti pare od pevuckanja, kad će da vrne pare sa Kipra !?????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija