• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: The Wall Street Journal

30.07.2017

19:31

SRBIJO, OPREZ! NEŠTO STRAŠNO SE SPREMA: Američki mediji najavljuju ŽESTOKE SUKOBE NA BALKANU!

Politika

SRBIJO, OPREZ! NEŠTO STRAŠNO SE SPREMA: Američki mediji najavljuju ŽESTOKE SUKOBE NA BALKANU!

Podeli vest

Na skoro završenom savetovanju dobro obavešteni nemački zvaničnik postavio je pitanje koji problem u Evropi izaziva najviše problema. Odgovorio je bez oklevanja: Zapadni Balkan, gde vri nova kriza

Prema njegovom najgorem scenariju, Rusija i Turska će ohrabrivati svoje eksponente na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju granica u reionu.

Potresće se i NATO i EU 

Iako su sukobi na Balkanu trivijalni u poređenju s većim problemima na drugim mestima, ono što izbije na Balkanu neće ostati tamo, a NATO i EU bi mogli da budu potreseni do krvi u slučaju nove runde balkanskog krvoprolića. Ta kriza ima potencijal da redefiniše odnose između SAD i EU u sledećih nekoliko decenija

Strah od Srbije  

Srbija bi, uz rusku pomoć, mogla bi da anektira velike delove Bosne naseljene etničkim Srbima. Turska podrška mogla bi da pomogne Albaniji da preduzme sličan manevar, ne samo na pretežno albanskom Kosovu, već i u Makedoniji, gde bi većina pripadnika znatne albanske manjine volela da se ujedini sa matičnom zemljom.

TO ŠTO SU NAS SAVEZNICI IZ DVA RATA IZDALI, OBIĆE IM SE O GLAVU: Rešenje za Kosovo biće neobično, poručuje istoričar Marković!

Tok događaja je teško predvideti. Otkad pristalice stranaka koje se zalažu za Veliku Albaniju iskazuju pretenzije na neke teritorije koje se nalaze u Srbiji biće teško za dve zemlje da se dogovore oko nove mape. 

Ali ni to nije nemoguć ishod, iako će ta ideja pre dati inspiraciju zlikovcu iz filma o Džejmsu Bondu nego nekom ministru spoljnih poslova. A broj onih koji žele da budu zlikovci iz filmova o Džejmsu Bondu kao da ovih dana preplavljuje svetsku politiku.

Tanjug

Situacija na Balkanu se raspleće, a Zapad moraju da brine o više stvari, a ne samo o ruskom mešanju. Turska sve više postaje NINO (NATO samo po imenu) snaga, a uprkos velikim turskim sumnjama prema u odnosu na Rusiju, predsednik Redžep Tajip Erdogan sve tešnje sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ULAZAK CRNE GORE U NATO BIO JE ZATVARANJE OBRUČA OKO SRBIJE, A MAKEDONIJA ĆE TAJ OBRUČ JOŠ DA STEGNE: Iza svega krije se pritisak na Beograd da prizna Kosovo!

Turska i Rusija su se zbližile zahvaljujući svom opozicionom stavu prema Nemačkoj i Evropskoj Uniji.

Nemačko upozorenje  

Rusi ne samo da mrze NATO; oni EU vide kao prepreku svojoj ulozi velike sile po pitanjima Evrope. I Turska se okrenula protiv EU i traži oslonac u sukobu protiv Nemačke i njenih saveznika u EU. 

Za Rusiju i Tursku mogućnost prouzrokovanja na Balkanu s relativno niskim rizikom i troškovima je suviše dobra da je propuste.

Mogućnost članstva u EU za države kao što su Srbija, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Bosna je učinila mnogo više nego bilo šta drugo da sačuva krhki mir na Zapadnom Balkanu. Svaka balkanska država bi radije bila članica EU nego saveznica Rusije ili Turske.

(VIDEO) GENERAL PAVKOVIĆ: NA KOSMETU SMO IZDRŽALI UDARE IZ STRATOSFERE! NATO, albanska vojska i OVK nisu nam oteli ni pedalj zemlje!

Ali nade u skoro učlanjenje u EU blede. Evropa je izgubila Britaniju i imala teških momenata u sređivanju odnosa sa članicama kao što su mađarska i Poljska. 

Dvadesetosmorka će uskoro biti dvadesetsedmorka. Članice EU nemaju veliku želju da prime pet novih buntovnih država, koje će otežati upravljanje Unijom i očekivati finansijsku pomoć i to tada kada će postbreksitski budžet EU već biti rastegnut.

I Srbi i Albanci nagoveštavaju da ako zapad ode oni će gledati u pravcu istoka, a to će značiti pomeranje ka nacionalističkoj agendi uz rusku i tursku pomoć.

Za EU nova runda balkanskog haosa će biti katastrofa: izbeglice, kriminal, radikalizacija balkanskih muslimana, velike prilike za protivničke snage da steknu uticaj na troškove EU. Ali Eu ne smatra da može samostalno da upravlja Balkanom. SAD će morati da budu deo rešenja, kažu Nemci.

SAD će učestvovati 

Angažovanje u sukobima na dalekom Balkanu da bi se Nemačkoj olakšao život nije ono što Donald Tramp smatra idejom mudre spoljne politike. Čak se i atlantistički predsednik kakav je bio Bil Klinton borio se dve godine da drži SAD van ratova u bivšoj Jugoslaviji. 

Izbeglice i kriminal  

Za EU nova runda balkanskog haosa će biti katastrofa: izbeglice, kriminal, radikalizacija balkanskih muslimana, velike prilike za protivničke snage da steknu uticaj na troškove EU. 
Ali EU ne smatra da može samostalno da upravlja Balkanom. SAD će morati da budu deo rešenja, kažu Nemci

Tramp je verovatno više skeptičan kad je u pitanju intervencija na Balkanu, a mogućnost nove runde ratova na Balkanu posmatra krajnje rezervisano, onako kako je Barak Obama posmatrao sukob u Siriji. To bi bila velika greška.

SRBIJA SPREMA 1.500 RAMBO RATNIKA: Vojna jedinica najboljih specijalaca moći će u svakom trenutku DA SPREČI UDAR NA NAŠU ZEMLJU!

Iako su sukobi na Balkanu trivijalni u poređenju s većim problemima na drugim mestima, ono što izbije na Balkanu neće ostati tamo, a NATO i EU bi mogli da budu potreseni do krvi u slučaju nove runde balkanskog krvoprolića. Ta kriza ima potencijal da redefiniše odnose između SAD i EU u sledećih nekoliko decenija.

Evropljani tvrde da relativno mala kratkoročna američka ulaganja, "aktivna diplomatija i pojačanje američkih trupa na Kosovu" mogu dati dugoročne rezultate. Ali imamo predsednika koji smatra da taj argument nije ubedljiv. 

Beta

Izgleda da je suština shvatanja spoljne politike gospodina Trampa da pusti saveznike da idu svojim putevima sledećih nekoliko decenija. Evropljani koji brinu za mir na Balkanu treba da misle o tome kako da ubede sumnjičavu Belu kuću da se angažuje. 

(VIDEO) ŠIPTARI U PANICI ZBOG VOJSKE SRBIJE: Traže od Brisela i SAD da ih zaštite, tvrde da se SPREMAMO NA KOSOVO!

Stari apeli na NATO solidarnost, odbranu slobode, strah od Rusije verovatno neće biti dovoljni. Gospodin Tramp razmišlja o odredbama ugovora, a Berlin treba da misli o tome kako da ga dovede za sto.

Volter Rasel Mid je saradnik Hadson instituta (Hudson Institute), profesor spoljnih poslova na Bard koledžu (Bard College) i saradnik časopisa Američki interes (The American Interest).

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Ljubo

pre 6 godina

Cemu strah ,cemu ovakve vesti ...pa zna i vrabac na grani ,da zapad i Amerika ,nista radikalno ne smiju povuci nigde ,ne samo na Balkanu .Ako bi pokusale ,pa sta mislite gde bi se Rusi zaustavili ,Poljsku i Rumuniju ,Balticke drzave to bi sve izgubili ,i u lonac pretvoeili .A da nepricam o Kini ,Nort Korea ,Iran ,koji jedva cekaju da razvuku na frontove ove djavole ....razmislite ,koliko je samo u svakoj drzavi Evrope ,onih kojima je pun ****c i Amerike i EU i plana jake Njemacke....

Sloba

pre 6 godina

Nigde Rusija nebi pomikla ni mali prst za nas to je problem

Vlada

pre 6 godina

Kako lepo vec sada pripremaju teren za novi rat. Sve preko njihovih medija i propagande. Naravno uz podrsku nacionalistickih delova kod svih naroda na Balkanu. A i time bi zatvorili -Juzni Tok- koji im je trn u oku.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Сви би они желели да нам направе неки "секс", а - да им "не уђе"...?

bre bre

pre 6 godina

До Земуна 100 сомуна, од Земуна вуна-вуна. Остаће вам само Загреб, на крају.

Ime

pre 6 godina

Ti si bolestan.. ZIVELA KRAJNA!!! SRBIJA DO JADRANA!!

sasko

pre 6 godina

Zlikovci ostaju zlikovci. Olosi americki bi samo da ratuju jer tu im je profit, a zrtve nisu bitne. Dali ce vec jednom i njima doci kraj, mislim da hoce i to vrlo brzo.\n

tako je

pre 6 godina

Ako ameri krenu bilo gde to ce im biti kraj. Njihovi saveznici u Evropi su boza i bice prvi pretvoreni u pustinju. Stvarno nisu normalni, nanece i oni gubitke, ali sto ih Rusi i Kinezi ne dotuku, zavrsice taj posao potlaceni tamne puti.\n

almir

pre 6 godina

Ako dodje do sukoba u Bosni, Republika srpska ce nestati...., nema vise JNA, Nato pakt je i na sjeveru,  jugu i zapadu...., a Srbija bi se bavila svojim problemima\n

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija