• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Babić - M. Dobromirović

16.08.2017

20:29

LICEMERJE LIDERA SDA, UGLJANIN BI DA OTCEPI SANDŽAK: Hoće da cepa Srbiju, a iz budžeta UZIMA MILIONE!

Politika

LICEMERJE LIDERA SDA, UGLJANIN BI DA OTCEPI SANDŽAK: Hoće da cepa Srbiju, a iz budžeta UZIMA MILIONE!

Podeli vest

Sulejman Ugljanin poziva na pripajanje Sandžaka Bosni, a dok je bio ministar, to nikada nije pominjao. Hoće da cepa Srbiju, a iz budžeta i dalje uzima milione namenjene manjinama

Sulejman Ugljanin, lider SDA i predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), traži otcepljenje Sandžaka od Srbije i Crne Gore i njegovo pripajanje Bosni i Hercegovini!

Ugljanin je objavio da će u oktobru naučnim skupom obeležiti 100. godišnjicu takozvane 'Sjeničke deklaracije', kojom su muslimani usred Prvog svetskog rata 1917. godine zatražili od Austrougarske da se Sandžak odvoji od Srbije i Crne Gore i prisajedini Bosni!?!

Dok je bio ministar u Vladi Srbije, Sulejman Ugljanin nikada ni jednom jedinom rečju nije spomenuo 'Sjeničku deklaraciju', a to što se danas otvoreno zalaže za komadanje Srbije njemu nimalo ne smeta da iz budžeta preko BNV uzima silne milione namenjene nacionalnim manjinama.

Lični interesi

Lider SDA je izjavio da je 'Sjenička deklaracija' značajan dokument koji bi trebalo najozbiljnije shvatiti.
- To je najvažnija politička platforma sandžačkih muslimana - rekao je Ugljanin, koji očigledno smatra da Srbiju treba cepati i komadati kao u vreme okupacija u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Okreće se kako vetar duva...
Kad je deo Vlade, Ugljanin se ponaša poltronski. Kad nije, razvija barjak nacionalizma i ekstremizma
Muamer Zukorlić, lider BDZ

Reuters

mojugao

MEHO OMEROVIĆ
LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA

Ugljanin nas stalno vraća u prošlost. Zloupotrebljavajući funkciju, on nanosi veliku štetu bošnjačkom narodu i sramoti instituciju BNV.

Komentarišući ovu najnoviju Ugljaninovu provokaciju, potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže da se 'Sjeničkoj deklaraciji' pridaje nepotrebno veliki značaj.

- Tvrdim vam da 99 odsto ljudi u Sandžaku ne zna ništa o tome, niti pokazuje bilo kakav interes za takve radikalne ideje. Deklaracijama se ne mogu rešiti problemi nezaposlenosti i siromaštva, a to je jedino što građane u Sandžaku, pa i u celoj Srbiji zanima. Bilo kakvi zahtevi ili deklaracije koje upućuju na promenu granica na Balkanu apsolutno su neprihvatljivi, bez obzira na to odakle dolazili. Primarni politički interes svih nas jeste stabilnost - ističe Ljajić.

Koliko država daje novca BNV

2017. 27.828.583
2016. 26.564.392
2015. 26.256.638

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić, s druge strane, naglašava da Ugljanin samo juri lični i stranački interes.
- Kada je deo Vlade, ponaša se lojalno, čak i poltronski. Kad nije na vlasti, razvija barjak nacionalizma i ekstremizma, čime pritiska vlast ne bi li ga ponovo uzela u svoje redove. Njegova politika je lišena minimuma etičkih principa i doslednosti, što je posebno pokazao razbijajući Islamsku zajednicu 2007. godine - ističe Zukorlić, podsećajući da je stranka Rasima Ljajića potpisala sporazum o strateškom partnerstvu sa Ugljaninom.

Manipulacija biračima

Analitičar Branko Radun ocenjuje da Ugljanin u borbi za bošnjačke glasove pokušava da manipuliše biračima.

- On to radi iz ličnih interesa, a očigledno ima i podršku sa strane. Čini mi se da ovo nije turska priča, već podrška možda stiže od Arapa, odnosno od Amerikanaca. Ovakvi istupi, naravno, kvare odnose Srba i Bošnjaka i osporavaju suverenitet Srbije na delu svoje teritorije, a to nikako nije dobro - zaključuje Radun.
 

Šta je tzv. 'Sjenička deklaracija'

Sjenička deklaracija je doneta na konferenciji održanoj 8. i 25. avgusta 1917. godine, kojoj je prisustvovalo 12 srezova i gradova iz sastava Srbije i Crne Gore. Glavna tema bio je status i uređenje Sandžaka.
Posle dva dana zasedanja jednoglasno je doneta rezolucija kojom se traži da se Sandžak pripoji BiH, pošto joj, kako je navedeno, istorijom i jezikom pripada.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija