• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

06.09.2017

12:16

POPOVIĆ: Inovativna i startap zajednica u Srbiji raste!

Politika

POPOVIĆ: Inovativna i startap zajednica u Srbiji raste!

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je danas da će Vlada Srbije učiniti sve da se što više mladih u Srbiji opredeli da postanu preduzetnici jer su inovativno preduzetništvo i informacione tehnologije na vrhu liste prioriteta države

Popović je otvarajući startap "Slush" takmičenje u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu, koje organizuju Ambasada Finske u Srbiji i Fond za inovacionu delatnost, rekao da će se Srbija oslanjati na tehnološka iskustva Švajcarske, Izraela i Finske.

- Inovativna i startap zajednica u Srbiji raste, a naša uloga kao države je da pomognemo da ta zajednica raste stvaranjem što povoljnijeg ambijenta za osnivanje i pokretanje startapova - kazao je Popović otvarajući takmičenje.

mbpi.gov.rs

On je istakao da su na takmičenju u Parku predstavljeni najbolji mladi inovatori Srbije.

- Vrlo je važno da mladi počnu sa svojim startap kompanijama baš ovde u Beogradu, kao i u Nišu i Novom Sadu - rekao je Popović.

Ovakva takmičenja će, objasnio je on, pomoći mladima u Srbiji da osnuju lokalne startap kompanije i istakao da je to konkurentna prednost Srbije.

- To su nova radna mesta i što je najvažnije, mladi će da ostanu u Srbiji i neće odlaziti u inostranstvo. Težićemo da kroz unapređenje zakonodavstva, poreskog sistemna i olakšanog finansiranja, pomognemo uspostavljanje i razvoj inovacionog eko sistema koji će ohrabririt mlade studente i one koji su zavrršili fakultete da što pre pokrenu svoje preduzeničke kompanije - naveo je on.

Popović je dodao da je Finska od siromašne poljoprivredne zemlje uspela za nekoliko decenija da postane jedna od vodećih država na svetu u oblasti tehnologije i inovacija upravo pomoću startapova i primene novih inovacionih tehnologija.

- Oslanjanjući se na iskustva Finske želimo da stvorimo ekosistem koj će omogućiti startapovima da tehnološka i inovaciona znanja koriste maksimalno za industriju u Srbiji - istakao je on.

mbpi.gov.rs

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen kazao je da je ovo treći put da učestvuju u organizaciji "Slush" takmičenje u Srbiji i da su ovakva takmičenja velika prilika za Srbiju i srpska startap preduzeća da postanu deo globalnog tržišta.

"Finska veruje u inovacije, nekada smo bili zemlja 1.000 jezera, a danas smo zemlja 1.000 inovacija i startapova", istakao je Ikonen.

Svetsko takmičenje startapova "Slush 2017" okuplja više od 17.000 stručnjaka iz oblasti inovacionih tehnologija i sveta startapa, a ovo je najveća svetska Konferencija u severnoj Evropi koja, rekao je ambasador, pruža priliku i Srbiji da se poveže sa globalnim startap ekosistemom.

Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac, kazao je da ove godine na takmičenju u Beogradu učestvuje 19 timova, od kojih će pobednici imati priliku da se nadmeću na centralnom takmičenju u Finskoj u novembru.

Na današnjem Lokalnom "Slush" takmičenju koje organizuje Ambasada Finske u Srbiji i Fond za inovaciomnu delatnost, četvoročlani žiri izabraće tri tima, od kojih će zatim, finski stručnjaci izabrati i pobednika.

Pobednik takmičenja osvojiće priliku da učestvuje u programu Global Impact Ačelerator 2017 i na Slush 2017 konferenciji, koji se održavaju u Helsinkiju u novembru i decembru ove godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija