• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić/M. Dobromirović

12.09.2017

19:45

OTKRIVAMO! ŠTA SE KRIJE IZA POSETE TURSKOG LIDERA SARAJEVU: Erdogan tera Bakira u savez sa Srbijom?!

Politika

OTKRIVAMO! ŠTA SE KRIJE IZA POSETE TURSKOG LIDERA SARAJEVU: Erdogan tera Bakira u savez sa Srbijom?!

Podeli vest

Redžep Tajip Erdogan traži od člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da odmah prestane sa provokacijama Srbije. Turski predsednik podržava Beograd zbog dogovora sa Putinom

 

Bakirove želje su nebitne za Tursku
Rusija se zbližila s Turskom i odvojila je od SAD i EU. Erdogan gleda svoje, a ne Izetbegovićeve interese
 

Informer

Anđelko Kozomara, politički analitičar

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uskoro će posetiti Sarajevo i od člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je poznat po stalnim provokacijama Srbije, zatražiti da hitno popravi odnose sa Beogradom, tvrde odlično obavešteni diplomatski izvori Informera.

Poseta turskog lidera Bosni dogovorena je tokom susreta Izetbegovića i Erdogana na samitu Organizacije islamske saradnje o nauci i tehnologiji koji se održava u Astani, glavnom gradu Kazahstana. Kako se najavljuje, Erdogan će tokom posete Sarajevu pružiti punu podršku politici mira i pomirenja srpskog predsednika Aleksandra Vučića.

Turski šef države, tvrde upućeni, želi dobre odnose Sarajeva i Beograda pre svega zbog dobrih ličnih odnosa s ruskim liderom Vladimirom Vladimirovičem Putinom.

Prema rečima naših izvora, iza zvanične informacije iz Astane da su Izetbegović i Erdogan razgovarali o situaciji u BiH i regionu i izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd krije se važna politička poruka.

Sve Bakirove provokacije

* Tražio od Srba da priznaju "genocid" u Srebrenici
* Podneo u Hagu reviziju tužbe za genocid protiv Srbije
* Branio bivšem šefu države Tomislavu Nikoliću da poseti BiH

- Jednostavnim rečima: Erdogan ide u Sarajevo da smiri Bakira. Njegova poruka bošnjačkom lideru biće da prestane s provokacijama Beograda i da počne da sarađuje s predsednikom Aleksandrom Vučićem. Turskom lideru je jako stalo da Beograd i Sarajevo sklope "primirje" i zbog Moskve. Nije tajna da su Erdogan i Putin u dobrim odnosima i da su sklopili razne vojno-strateške, ekonomske i političke sporazume. Erdogan zna da su Srbija i Rusija u "bratskim odnosima", pa mu provokacije Sarajeva nikako nisu potrebne... - objašnjava Informerov izvor, ugledni diplomata upućen u bliskoistočna dešavanja.

I dok se Izetbegović juče ovim povodom nije oglašavao, politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara potvrđuje naša saznanja.

- Svakako treba podsetiti da se Rusija zbližila s Turskom i odvojila je od SAD i EU, što trenutno u geostrateškoj raspodeli moći nije nimalo beznačajno za Srbe s obe strane Drine. Erdogan će u tom kontekstu u Sarajevu više gledati turske strateške interese nego Izetbegovićeve želje i namere da, na štetu Srba, ostvari očeve ratne ciljeve... - podvlači Kozomara.

Informer

mojugao

MARK GALEOTI

ANALITIČAR

Rusija će i dalje pokušavati da utiče na zbivanja na Balkanu, gde joj je Srbija najvažnija karika i služi kao lansirno polje.

Njegov kolega Radomir Nešković kaže da je politika Ankare "duboka voda" još od starih vremena.

- Saradnja BiH i Srbije je dobra stvar. Vučić počinje da vuče državničke poteze. Doći će do poboljšanja odnosa Izetbegovića i Vučića, ali treba analizirati kako će se to u praksi odvijati i kakve posledice nastaju - naglašava Nešković.

Ivan Kostić, šef Odbora za Srbe u regionu, ističe da je ovo i te kako dobra vest za našu državu.

- Srpski zvaničnici treba da iskoriste sve raspoložive kapacitete da se izvrši pritisak na Bakira i popravi položaj Srba u Federaciji BiH, koji je sada izuzetno loš. Potrebno je iskoristiti i međunarodnu političku situaciju i izuzetno povoljne odnose Rusije i Turske - zaključuje Kostić.

Srbija dala 660 miliona dinara pomoći za Srpsku

Tanjug

Vlada Srbije izdvojila je oko 660.050.000 dinara jednokratne finansijske pomoći Republici Srpskoj, objavljeno je u novom "Službenom glasniku".
Kako se navodi u rešenju, koje je 7. septembra donela Vlada Srbije i potpisala premijerka Ana Brnabić, ovaj novac izdvaja se iz tekuće budžetske rezerve radi realizacije zajedničkih projekata i u cilju izgradnje i jačanja odnosa Republike Srbije i Republike Srpske.

 

 

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija