• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Jovanović - M. Dobromirović

13.09.2017

22:00

VEROVALI ILI NE VELIKE SILE SE TUKU OKO NAS! SAD u panici: KINEZI OTIMAJU SRBIJU OD EU!

Politika

VEROVALI ILI NE VELIKE SILE SE TUKU OKO NAS! SAD u panici: KINEZI OTIMAJU SRBIJU OD EU!

Podeli vest

"Njujork tajms" piše da je poseta šefa svih kineskih obaveštajnih službi Menga Đendžua Beogradu siguran znak da Kina planira da "preuzme Srbiju"

Vladajući krugovi u SAD strahuju da bi Kina mogla oteti Srbiju od EU, odnosno da bi Peking preko Beograda mogao da krene u agresivno osvajanje Evrope, piše najuticajniji američki dnevni list "Njujork tajms"!

Svi nas traže
To samo govori koliko nas cene, jer očigledno i Kina, i Rusija, i SAD, i EU žele da sa nama sarađuju
Igor Bečić, Odbor za kontrolu službi bezbednosti

Povod za takvu tvrdnju jeste dolazak šefa svih kineskih obaveštajnih službi Menga Đendžua u Beograd. Trodnevna poseta najmoćnijeg kineskog obaveštajca Srbiji jeste, tvrde Amerikanci, siguran znak da Kinezi najozbiljnije planiraju da se "sudare sa projektima EU", odnosno da od Srbije naprave pokazni primer svoje ekonomske, političke, ali i vojne moći!!!

Političke ambicije

Američki novinari upozoravaju da Peking u Srbiji sprovodi "lukav i odavno dobro smišljeni plan za Balkan".

"Ovo jeste veoma lukav potez Kine, koji je imao za cilj da se 'sudari' sa projektima Evropske unije u Beogradu. Kina želi da proširi svoj uticaj pravo u srce Evrope i da iskoristi problematične odnose koje Evropska unija ima sa zemljama Zapadnog Balkana. Đendžu je tokom posete Srbiji rekao da će Kina doneti nova radna mesta i doprineti poboljšanju životnog standarda u Srbiji... Time što će Kini otvoriti svoju ekonomiju, Srbija je zacementirala podršku Pekinga protiv pritisaka Evropske unije da se prizna nezavisnost Kosova. Kina investira i u region, te se posredno i tim putem uvećavaju strepnje da ambicije ove velesile na Balkanu nisu samo poslovne, nego i političke", navodi "Njujork tajms".

Vučić i Đendžu: Prijatelji koji dele dobri i zlo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se juče s Mengom Đendžuom istakavši da je Srbija iskreni prijatelj Kine.

- Naši politički odnosi su izvanredni, a ekonomski ubrzano napreduju. Zahvalan sam što je kineska firma HBIS preuzela "Železaru" i sada veoma uspešno posluje. Postoje interesi za unapređenje saradnje u oblasti bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminala. Srbija će biti ozbiljan partner kineskim prijateljima - istakao je Vučić, dok je Đendžu naglasio da se odnosi Srbije i Kine razvijaju na dobrobit oba naroda.

- Prijatelji smo koji dele i dobro i zlo. Naši odnosi su izdržali sva iskušenja i promene na međunarodnoj političkoj sceni - naglasio je Đendžu.

Komentarišući ove navode, šef Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić kaže da je Srbija danas država u kojoj svi žele da imaju poslove i uticaj.

- Predsednik Vučić je našu državu podigao na toliko visok nivo da velike sile žele strateško partnerstvo sa nama. To samo govori koliko nas cene, jer očigledno i Kina, i Rusija, i SAD, i EU žele da sa nama sarađuju. Kad je reč o odnosima Srbije i Kine, mogu samo da kažem da su oni odlični i da će se i dalje produbljivati - ističe Bečić.

Informer

Na drugoj strani, Dejan S. Miletić, univerzitetski profesor i predsednik Centra za proučavanje globalizacije, smatra da je saradnja s Kinom od obostranog interesa sve dok ne ugrožava interese Brisela.

printscreen

mojugao

NEBOJŠA STEFANOVIĆ

MINISTAR POLICIJE

Sa kineskim zvaničnikom sam pričao o produbljivanju saradnje u oblasti bezbednosti. Tema je bila borba protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma i kako iskoristiti savremene tehnologije u toj borbi.

- Odnos Kine prema Srbiji je strateški promišljen i visoko razvijen. Kina se nije mešala u unutrašnje odnose evropskih država, pa to neće raditi ni ubuduće. Kini je Srbija jedna od najbližih država kad je reč o Evropi i nastaviće da investira i da nas podržava. Ipak, Srbija je na putu ka EU i ti interesi mogu donekle da ograniče nivo saradnje s Kinom - podvlači Miletić.

Vašington izmišlja

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović veruje da je Kina iskren prijatelj i da pomaže Srbiji na putu ka EU.

- Ništa od toga što piše "Njujork tajms" nije istina, jer je Srbija nezavisna zemlja i sama sarađuje s drugim zemljama. Kina, kao najmnogoljudnija država na svetu, prihvatila je Srbiju kao ravnopravnog partnera i omogućila joj da upozna nove tehnologije i otvara nova radna mesta. Kina će pomoći Srbiji da napreduje i da se razvija, a to je preduslov za članstvo u EU - zaključuje Jovanović.

Nazdravili: Mi smo prijatelji i braća

Tanjug

Aleksandar Vučić bio je u domaćin na večeri koja je u ponedeljak uveče priređena Mengu Đendžuu. Na početku susreta u Ratnoj sali Generalštaba Vojske Srbije, srpski i kineski zvaničnici su razmenili zdravice.

- Predsednik Kine Si Đinping i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu samo partneri, već i politički prijatelji i braća - naglasio je u zdravici Đendžu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija