• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.09.2017

08:49

HAN PRED DOLAZAK U BEOGRAD: EU perspektiva Srbije je neupitna

Politika

HAN PRED DOLAZAK U BEOGRAD: EU perspektiva Srbije je neupitna

Podeli vest

Visoki komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je pred dolazak u Beograd, da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna

 

On je takođe kao dobrodošlu ocenio inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pokrene unutrašnji dijalog o Kosovu.

- Povodom inicijativa predsednika Vučića da pokrene veliku javnu debatu o ovom osetljivom pitanju u Srbiji je veoma dobrodošla. To pokazuje hrabrost i realizam. Pregovarački okvir zahteva sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova koja doprinosi očuvanju mira i stabilnosti u regionu i garantuje zaštitu prava svih građana - rekao je Han za "Večernje novosti". 

Han je istakao da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna, a da tempo pristupnih pregovora zavisi od tempa reformi, naročito u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom. 

On je dodao i da nije postavljeno ograničenje brzine, ali da jačanje vladavine prava treba sve više da postaje politički prioritet u Srbiji. 

Han je rekao da pristupanje EU nije samo nacionalni cilj Srbije već i EU koja je zbog toga od 2000. uložila oko tri milijarde evra subvencija. "Sa deset već otvorenih poglavlja od kojih je nekoliko privremeno zatvoreno, ili su na putu, Srbija ostvaruje kontinuirani napredak", rekao je evropski komesar navodeći da će njegova ključna poruka Vladi i građanima Srbije biti da ovaj zamah treba održati i ojačati jer je EU ozbiljna u vezi s pristupanjem. 

- Ne postoji alternativa tome da Srbija postane deo velike evropske porodice kojoj pripada - kaže on. an je naveo da su EU i njene države članice na prvom mestu privrednih partnera Srbije i da samo finansijka pomoć institucija EU iznosi oko 200 miliona evra subvencija godišnje. 

Povodom odnosa Srbije i Rusije on je rekao da je Srbije odlučila da se kreće ka članstvu u EU, što prema njegovim rečima, podrazumeva i progresivno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU do datuma pristupanja. 

- Srbija treba da uloži dodatne napore u tom pogledu. Zajednička spoljna i bezbednosna politika EU ostavlja dovoljno prostora za razvijanje bilateralnih odnosa sa zemljama koje nisu članice EU, sve dok se zajednički okvir poštuje - rekao je Han.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ivanjan

pre 6 godina

Han ce i sam uvideti da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i neupitna.

OliveraG

pre 6 godina

Mislim da je Vucic vise realan, vredan i radan, nego hrabar....ali svakako zasluzuje pohvale za svoj rad i zalaganje

Jeca

pre 6 godina

Srbija radi na svojoj perspektivnosti u to nema sumnje.

Nada

pre 6 godina

Mi smo sve ucinili da udjemo u EU i treba nam dati sansu.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija