• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.09.2017

20:46

(FOTO) VUČIĆ U NJUJORKU: Svet  se nalazi u opasnoj situaciji,Srbiji je najbolje da ostane "izvan svakog radara"

Politika

(FOTO) VUČIĆ U NJUJORKU: Svet se nalazi u opasnoj situaciji,Srbiji je najbolje da ostane "izvan svakog radara"

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji predvodi delegaciju Srbije na 72. zasedanju Generalne skupštine UN, danas u Njujorku ima čitav niz bileterlnih susreta, a učestvuje i na prijemima koje odvojeno priređuju generalni sekretar UN Antonio Gutereš, predsednik SAD Donald Tramp i najviši zvaničnici EU

19:58 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku sa predsednikom Egipta Abdelom Fathom El -Sisijem, kojeg je pozvao da poseti Srbiju.

El-Sisi je u razgovoru istakao da želi da radi na poboljšanju odnosa dve zemlje, kao i na organizaciji uzajamne posete, što će umnogome doprineti poboljsanju saradnje Srbije i Egipta.

informer.rs



Vučić i El-Sisi su razgovarali o bilateralnim odnosima, saradnji u oblasti turizma i podršci Srbije u globalnoj borbi protiv terorizma, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Republike.

Vučić je naglasio da između Srbije i Egipta postoji višedecenijsko prijateljstvo, da je zato potrebno da se bilateralni odnosi razvijaju brže, kao i da je neophodno raditi na povećanju trgovinske razmene. 

Takođe, naveo je da je stvorena atmosfera za ponovni rad komiteta za saradnju dve zemlje. 
 

informer.rs


19:17 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je danas niz bilateralnih razgovora u sedištu UN, gde prisustvuje Generalnoj skupštini svetske organizacije, tokom kojih je sa svojim sagovornicima razmatrao situaciju u svetu i regionu, ali i pozvao na pospešivanje ekonomske saradnje.

Vučić je, u izjavi novinarima, rekao da je učešće na Generalnoj skupštini UN idealna prilika za bilateralne razgovore, i da svetska organizacija postaje ponovo važna, jer više ne postoji unipolaran svet.


18:11 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Njujorku da se svet danas nalazi u opasnoj i komplikovanoj situaciji, da se u sedištu UN moglo čuti i "mnogo teških reči" u tom kontekstu, te da je nama, kao maloj zemlji, bolje da ostanemo "izvan svakog radara". 

Vučić je sa novinarima u sedištu UN razgovarao posle obraćanja američkog predsednika Donalda Trampa, koji se fokusirao na zemlje koje smatra najvećim bezbednosnim izazovom po svetsku zajednicu, a posebno na Severnu Koreju, a koje je, po proceni srpskog predsednika, naišlo na veoma podeljen prijem i reagovanja.

Na pitanje Tanjuga kako ocenjuje aktuelnu situaciju u svetu, na tragu ocena da će ta pitanja biti dominantna i u debati na Generalnoj skupštini, Vučić je primetio da mu se čini da postoje odrđene paralele sa situacijom pred Prvi svetski rat i nekim drugim istorijskim periodima i prilikama.

- Mislim da je svet danas u veoma opasnoj situaciji. Mnogo se teških reči danas moglo čuti. Ostaje da se vidi šta će na to reći predstavnici Irana, Venecuele, Severne Koreje, ali i Kine i drugih zemalja - rekao je on u izjavi srpskim novinarima.

Vučić je istakao da je situacija u svetu vrlo komplikovana, a da je za nas, kao brojčano i teritorijalno malu zemlju, bolje da budemo tihi i "van svakog radara", te da čuvamo svoju zemlju i budućnost naše dece.

17:39 -  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Njujorku, u odvojenim susretima, sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim i ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom.

Vučić je, u vezi sa razgovorom sa Lavrovim istakao, da je u prvih sedam meseci trgovinska razmena Srbije i Rusije dostigla nivo od 1,470 milijardi evra, i da je zabelezen najveći izvoz iz Srbije do sada u visini od 567 miliona evra, kao i da je taj rast ostvaren zahvaljujući uvećanom izvozu u visini od 25,08 odsto.

Sastanak sa Lavrovim, rekao je Vučić, bio je najduži i ticao se bilateralnih i svetskih pitanja.

- Uspeli smo da mnogo stvari razmotrimo, sve u senci onoga što je govorio na sednici Generalne skupštin UN američki predsednik Donald Tramp. Razgovarali smo o političkim temama. Rekao sam da Srbija čvrsto drži do svoje vojne neutralnosti, da nećemo biti članica ni NATO, ali ni bilo kog drugog vojnog bloka, da ćemo štititi svoju vojnu neutralnost - poručio je Vučić.

informer.rs



U toku dana Vučić, koji boravi u Njujorku na zasedanju Generalne skupštine UN, imao je više bilateralnih i drugih susreta sa svetskim, evropskim i zvaničnicima iz regiona.

Pre otvaranja Generalne debate, koja okuplja više od sto lidera sveta, Vučić je prisustvovao prijemu koji za šefove delegacija priredio prvi čovek UN Antonio Gutereš. Tom prilikom predsednik Srbije sreo se i sa liderima regiona, Andrejom Plenkovićem, Miroslavom Cerarom, Draganom Čovićem i Filipom Vujanovićem.

Informer

Na bilateralnim sastancima Vučić je danas već razgovarao sa predsednicom vlade Kraljevine Norveške Ernom Solberg, kao i sa Bergeom Brendeom ministrom spoljnih poslova Norveške.

Informer
Informer

Vućić se sreo i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Informer

Predsednik Srbije sastao se danas i sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Informer

Takođe, Vučić se susreo sa Miroslavom Cerarom, Draganom Čovićem i Filipom Vujanovićem.

Informer


VUČIĆ U NJUJORKU! Danas na prijemu kod Gutereša i Trampa!
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija