• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

10.10.2017

13:57

VUČIĆ POSLE SUSRETA S ERDOGANOM: Turska će investirati u Kraljevo, POSAO ZA 2.500 LJUDI!

Politika

VUČIĆ POSLE SUSRETA S ERDOGANOM: Turska će investirati u Kraljevo, POSAO ZA 2.500 LJUDI!

Podeli vest

Srbija i Turska će u budućnosti graditi sve bolje odnose, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je da će biti potpisan Memorandum sa turskom kompanijom "Taip" koja će investirati u Kraljevu i u tom gradu zaposliti 2.500 ljudi.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, zahvalio turskim investitorima na toj, ali i na svim drugim inevsticijama u Srbiji.

- Čekali smo, a pošto smo bili nedovoljno brižni, pa smo uspeli da uništimo gotovo sve fabrike građene pre 40 godina... Danas smo uspeli da zamolimo i turski investitor dolazi u Kraljevo, gde će zaposliti 2.500 radnika", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je dodao da u Kraljevu danas ima 14.380 nezaposlenih.

Vučić je naglasio da je potpisana zajednička politička deklaracija i da će svake godine biti održavani sastanci, naizmenično u Srbiji i Turskoj.

On je zahvalio Erdoganu i Turskoj na brojnim investicijama iz te zemlje, ističući da su sporazumi koji su potpisani veoma konkretni i važni za Srbiju.

- Srbija oseća Tursku kao prijatelja, a mi smo prijatelji i Turske i turskog naroda - rekao je Vučić i ocenio da će odnosi dve zemlje u budućnosti biti sve bolji.

Predsednik Srbije je podsetio da je Srbija bila jedna od prvih zemalja čiji su zvaničnici stali u odbranu ustavnog i demokratskog poretka Turske, iste večeri kada je u toj zemlji pokušan puč, koji, kako je primetio, smatra u neku ruku najvišim oblikom terorističkog akta.

Vučić je podsetio da su zvanični organi Srbije stali na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i predsednika Erdogana, ne zato, naglasio je, što nam je neš6o bilo potrebno, već zato što smatramo da građani samo na izborima mogu da odluče o budućnosti. 

- A ne da to neko drugi čini, nasiljem, ili uz podršku stranog fakrtora - poručio je Vučić i dodao da Srbija uvek izražava svoje protivljenje bilo kakvom nasilju ili čak terotrističkom aktu, kako bi se moglo nazvati ono sto je pokušano u Turskoj pre godinu dana. 

- Srbija želi čiste odnose i čiste ruke u odnosima sa državama - rekao je srpski predsednik. 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je na zajedničkoj konferenciji poručio da će turskim privrednicima dati podršku za ulaganje u Srbiju, kao i da su potpisivanjem 12 sporazuma u različitim oblastima napravljeni dobri temelju za buduću saradnju.

Takođe, ukazao je da postoji prostor za povećanje trgovinske razmene Srbije i Turske sa sadašnjih 800 miliona dolara.

Erdogan jeistakao da su on i Vučić, kao i cele delegacije imali danas veoma plodotvorne razgovore.

On je podsetio da će njih dvojica kasnije danas učestvovati na Poslovnom forumu koji okuplja privrednike dve zemlje i dodao da su privrednici koji su iz Turske takođe u poseti našoj zemlji, došli kako bi u se upoznali sa mogućnostima za nova ulaganja i investicije u Srbiji u narednom periodu.

- Daću da ću im podršku za ulaganje u Srbiju - podvukao je Erdogan.


On je ukazao da je obim trgovinske razmene između dve zemlje sada 800 miliona dolara i nije na nivou na kojem bismo želeli da bude.

- Do kraja godine mogao bi da pređe milijardu dolara, ali ni to nije dovoljno, cilj je da razmenu podignemo na tri, odnosno pet milijardi dolara u što kraćem periodu - naznačio je turski predsednik.

On je podvukao da je Turska posebno radila na polju infrastrukture, izgradnji mostova, tunela i brzih železnica, metroa, i da je za 15 godina uspela da napravi 19.000 kilometara puteva što je dovelo do povećnja obima transporta.

Erdogan o poseti Novom Pazaru

- Želim da kažem i ovde i sutra u Novom Pazaru da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, izjavio je danas turski predsednik.

U vezi s Novim Pazarom ne postoji nikakav problem, kaže predsednik Turske i poručuje da će i sutra, prilkom posete tom regionu, iskoristiti priliku da Novopazarcima poruči da su oni most prijateljstva između dve zemlje, da to treba da podstiču i da cene. 

Erdogan je na pitanje novinara šta će poručiti stanovnicima Novog Pazara, odgovorio da će im reći upravo to koliko je važna njihova uloga u ostvarivanju i čuvanja mira. 

- Želim da kažem i ovde da nikada neću biti uz nacionalizam bilo koje vrste, a to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru. Želim to da podelim s građanima sutra u Novom Pazaru - rekao je Erdogan. 

Kaže da Turska želi da sa Srbijom i celim Balkanom napravi korake kako bi se rešili svi problemi i "neće gledati šta će ko reći i komentaristi". 

Kako je naveo, Beograd i Sarajevo će biti povezani modernim autoputem, u čemu će da pomogne i Turska, a on lično bi voleo, kako je rekao, da taj put mogu da koriste i stanovnici Novog Pazara. 

Potpisani su sporazummi o reviziji sporazuma o slobodnoj trgovini, memorandumi o saradnji dve vlade u restauraciji hamama u tvrđavi Golubački grad, sporazum o saradnji u oblasti šumarstva i u oblasti voda.

Potpisan je i memorandum o razumevanju u oblasti urbanizma kao i pismo o namerama za jačanje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Potpisani su i sporazumi o saradnji u oblasti obrazovanja, memorandumi o restauraciji Bajrakli džamije i parnog kupatila u ustanovi Braća Krsmanović. Potpisan je i protokol o saradnji iz oblasti energetike.

Vučić i Erdogan će prisustvovati ceremoniji potpisivanja Memoranduma o razumevanju.

Tokom dana, predsednici bi trebalo da prošetaju i Kalemegdanom.

U čast Erdogana, u Palati Srbija priređena je postavka u kojoj se nalaze dokumenta iz 17, 18. i 19. veka, među kojima su hatišerifi, ustavi, mape, dilpomatska prepiska na strarom turskom i srpskom jeziku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija