• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.10.2017

12:55

POPOVIĆ NA FORUMU U MOSKVI: Srbija može da postane "silikonska dolina" Balkana!

Politika

POPOVIĆ NA FORUMU U MOSKVI: Srbija može da postane "silikonska dolina" Balkana!

Podeli vest

Statistika pokazuje da je već danas Srbija središte Balkana po pitanju digitalnih talenata, odnosno inženjerske tehnološke elite za domen informaciono-komunikacionih tehnologija. Radimo na tome da postojeće stanje dodatno unapredimo i očekujemo da Srbija može da postane "silikonska dolina" Balkana u godinama koje su pred nama, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije

On je, kao jedan od govornika na forumu "Otvorene inovacije 2017", koji se juče i danas održava u Tehnoparku Skolkovo u Moskvi, istakao da Vlada Srbije različitim merama stimuliše razvoj inovacija.

- Za početak, Srbija je prva zemlja u regionu koja je, po uzoru na mnoge države u svetu, imenovala ministra za inovacije i tehnološki razvoj - rekao je Popović i dodao da je to pokazatelj da srpsko državno rukovodstvo vidi inovacije kao osnovu budućeg ekonomskog rasta zemlje.

 
On je istakao da se Vlada Srbije zalaže za politiku promovisanja inovacija i inovacionog preduzetništva, "a to uključuje smanjenje birokratije, unapređenje zakonodavnog okvira, povoljno oporezivanje i olakšano finansiranje startapova".
 
- U razvoju našeg inovacionog i startap ekosistema u velikoj meri se oslanjamo na iskustva zemalja koje su globalni lideri u inovacijama, kao što su Švajcarska, Finska i Izrael - rekao je Popović tokom učešća u panel diskusiji pod nazivom "Digitalni ministri".
 
mbpi.gov.rs

On je ocenio da se Srbija ubrzano kreće ka izgradnji sopstvenog modela Industrija 4.0, "kako bi kroz okvir digitalne inovacije modernizovala svoju industriju i učinila je globalno konkurentnom".
 
- Želimo da učinimo Srbiju sposobnom da kroz inovacije bazirane na digitalizaciji proizvodnih procesa, odnosno kroz primenu robotike, mehatronike, fleksibilne i inteligentne proizvodne automatizacije, pronađe ekonomske niše u kojima će biti bolja od drugih i tako valorizovati veliki kreativni potencijal koji naša zemlje nesumnjivo poseduje - rekao je Popović.
 
On je istakao da Srbija ima jedinstvenu perspektivu, između Rusije, Evrope i Kine.
 
- Povezani smo i sa zapadom i sa istokom. Bliski smo sa EU i taj odnos može da nam pomogne u finansiranju i uspostavljanju visokotehnološke saradnje. Ali, mi smo takodje veoma blizu Rusije. Želimo da uključimo Rusiju u razvoj naše ekonomije zasnovane na inovacijama, i kao učesnika na tržištu i kao naše savetnike za mnoga pitanja - rekao je Popović.
 
On je napomenuo da je Kina počela da investira u Srbiji i da joj pomaže da unapredi njenu inovacionu i tehnološku infrastrukturu. "Kina je identifikovala Srbiju kao strateškog partnera zbog našeg talenta i našeg pristupa Evropi. Već sledeće godine u Srbiji će započeti izgradnja najvećeg i najsavremenijeg industrijskog parka u Jugoistočnoj Evropi, po uzoru na industrijski park u gradu Sudžou na jugu Kine. To je projekat iza kojeg zajednički stoje predsednici Srbije i Kine, Aleksandar Vučić i Si Điping", zaključio je Popović.
 
Pored Popovića, na panelu "Digitalni ministri", u okviru foruma "Otvorene inovacije 2017", učestvovali su i Nikolaj Nikiforov, ministar veza i masovnih komunikacija Ruske Federacije, Žaklin Po, direktora singapurske vladine agencije za digitalizaciju, Deklan Dizi, bivši direktor za informacione tehnologije Evropske komisije, Liam Maksvel, predstavnik za tehnologiju Vlade Velike Britanije, Peka Sivonen, direktor finskog inovacionog fonda Tekes i Karin Minasjan, ministar za unutrašnja tržišta, informatizaciju i IKT Evroazijske ekonomske unije.
 
Očekuje se da će ove godine inovacioni forum "Otvorene inovacije 2017" u tehnoparku Skolkovo u Moskvi okupiti 18.000 učesnika i 800 govornika na blizu 180 događaja i panela. Jedan od učesnika na forumu ove godine je i premijer Ruske Federacije Dmitrij Medvedev.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija