• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.10.2017

21:50

SKANDALOZNO! EVROPSKA UNIJA ŠTITI MIŠKOVIČA! Brisel otvoreno stao NA STRANU TAJKUNA!

Politika

SKANDALOZNO! EVROPSKA UNIJA ŠTITI MIŠKOVIČA! Brisel otvoreno stao NA STRANU TAJKUNA!

Podeli vest

Evropska komisija najavila da će u Srbiju poslati ekipu advokata iz Holandije koji treba da prekontrolišu 'slučaj Mišković'. Stručnjaci: To je očigledan pritisak na sudstvo!

Evropska unija otvoreno štiti gazdu 'Delte' Miroslava Miškovića i pokušava da utiče na srpsko pravosuđe kako tajkun ne bi bio kažnjen zbog milionske utaje poreza, saznaje Informer. Kako tvrde naši odlično obavešteni diplomatski izvori, u Briselu uveliko planiraju da u našu zemlju pošalju ekipu pravnika iz Holandije sa zadatkom da prekontrolišu i nadziru "slučaj Mišković".

Tim holandskih stručnjaka, tvrde upućeni, trebalo bi da stigne u Beograd najverovatnije već u novembru, i to u sklopu evropske delegacije koja proverava rad srpskog pravosuđa u vezi sa pregovaračkim poglavljem 23. Informerovi sagovornici upozoravaju da je ovo dosad neviđen presedan, budući da je postupak protiv Miškovića u toku i da niko, pa ni EU, ne bi smeo da vrši pritisak na sudije.

Neprihvatljivo
Bez obzira na to o kome je reč, niko iz Evropske komisije ne može da kontroliše postupak koji je u toku
Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa

Jako moćni prijatelji

Prema rečima naših izvora, nije slučajno to što pravnici stižu iz Holandije, pošto je jedan od međunarodnih posmatrača koje je Mišković na početku suđenja privatno angažovao upravo iz te zemlje.

- Ustaljena praksa jeste da evropski stručnjaci ocenjuju rad sudstva, ali se to dosad odnosilo samo na slučajeve u kojima postoji pravosnažna presuda. Međutim, plan zvaničnika iz Brisela jeste da pošalju tim pravnika čiji je zadatak da prekontrolišu Miškovićev slučaj, iako je predmet još "aktivan", odnosno suđenje i dalje traje. Nema sumnje da se iza svega krije neki politički interes. Ili Evropa ovako želi da još jednom uceni Beograd ili tajkun jednostavno ima jako moćne prijatelje na Zapadu... - prenosi Informerov izvor, visokopozicionirani zapadni diplomata, koji je insistirao na anonimnosti.

PALE MASKE! Raskrinkana tajna veza Jeremića i gazde Delte - MIŠKOVIĆEV SUDIJA KOD NATO VUKA!

Informer

Niko u vrhu države nije želeo zvanično da komentariše naša saznanja, a nije se oglašavao ni sam Mišković. Na drugoj strani, predsednica Sindikata pravosuđa Slađanka Milošević ocenjuje da se ovo može smatrati pritiskom na sudije.

Tanjug

mojugao

ZORAN MILIVOJEVIĆ
KARIJERNI DIPLOMATA

Ako je ovo tačno, to bi bio neprihvatljiv presedan. Reč je civilnom suđenju koje se odvija po svim pravilima i procedurama pravne države. Nema osnova za ovako nečim.

- Bez obzira na to o kome je reč, niko iz Evropske komisije ne može da komentariše ili kontroliše postupak koji je u toku. Ovo ukazuje na pritisak na sudije. Pravosudni sistem ima višestepenost u odlučivanju baš zbog toga da se ispoštuju svi standardi pravičnog i fer suđenja. Vladavina prava zavisi samo od prava! Sve drugo je neprihvatljivo - podvlači Miloševićeva.

Brisel voli ucene

Politički analitičar Aleksandar Pavić, komentarišući ove navode, smatra da je Evropska komisija izgleda dosledna samo u tome da se ponaša u skladu s političkim interesima iako se diči da je bastion vladavine prava.

- Poslednji primer toga bio je neuspešan pokušaj glasnogovornika Evropske komisije da objasne kako su Katalonija i Kosovo različiti slučajevi. Naravno da se kontrola još uvek tekućeg sudskog postupka ne radi bez političkog cilja - zaključuje Pavić.

Slučaj traje skoro pet godina

* Miroslav Mišković, njegov sin Marko i Milo Đurašković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine
* Protiv njih i saučesnika krivični postupak je pokrenut zbog sumnje da su oštetili putarske firme tako što su mahinacijama izvlačili novac, čime su ih doveli do stečaja
* Tužilaštvo za organizovani kriminal teretilo ih je da su putarske firme, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetili za 16,95 milijardi dinara, a državni budžet za još 472 miliona dinara
* Slučaj u vezi sa "Fabrikom maziva" iz Kruševca (FAM) pokrenut je godinu i po dana ranije. Optuženima se na teret stavljalo da su oštetili tu firmu za 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra) i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra)
* S obzirom na to da je većina optuženih za putarske firme i na optužnici za FAM, postupci su spojeni, i u februaru 2015. počelo je objedinjeno suđenje
* Miroslav Mišković osuđen je 20. juna 2016. godine na pet godina zatvora zbog utaje poreza, dok su Marko Mišković i Milo Đurašković osuđeni 25. maja iste godine na tri i po, odnosno sedam godina zatvora

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija