• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

20.10.2017

23:40

LOKALNI IZBORI NA KIM, SRBI ODLUČUJU: Srpska lista ili prištinske partije?!

Politika

LOKALNI IZBORI NA KIM, SRBI ODLUČUJU: Srpska lista ili prištinske partije?!

Podeli vest

Nedeljni lokalni izbori na Kosovu i Metohiji biće dobar pokazatelj koliku zaista podršku ima svaki srpski politički predstavnik koji na njima učestvuje

Ovo su treći lokalni izbori od proglašenja kosovske nezavisnosti ali drugi na kojima Srbi aktivno učestvuju. Centralna izborna komisija nedavno je saopštila da na lokalnim izborima na KIM učestvuje 91 politički subjekt, od toga 35 političkih partija, 30 građanskih inicijativa, 25 nezavisnih kandidata i jedna koalicija a političke predstavnike biraće 1.890.952 birača, koliko je upisano u birački spisak.

Kampanju za lokalne izbore na KIM, koja se završava večeras u ponoć od kada traje predizborna tišina, obeležilo je više verbalnih ali i fizičkih sukoba pristalica brojnih političkih partija. Kosovska policija saopštila je da je tokom kampanje bilo dvadesetak takvih incidenata ali, bez obzira na to, ona je, od strane međunarodne zajednice i njenih posmatrača, ocenjena fer i korektnom.

Kosovska policija će u nedelju biti u „posebnom režimu rada“ a 68 tužilaca biće angažovano tokom izbornog dana.

OEBS će Centralnoj izbornoj komisiji Kosova u nedelju, na dan održavanja lokalnih izbora, pružiti podršku u vidu 220 obučenih posmatrača koji će brinuti o regularnosti izbornog procesa. CIK je instalirao posebnu aplikaciju pomoću koje će građani moći da projave uočene nepravilnosti tokom glasanja a biće otvoren i broj telefona koji će služiti istoj nameni.

Anel Grbović

Kosovski Srbi na izborima nastupaju u 21 opštini, u deset čine većinu dok su u 11 preostalih manjina, a nastupaju na 18 lista.

Jedina lista koja ima podršku zvaničnog Beograda je Srpska čiji je predsednik aktuelni gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić.

Sve ostale partije, koje za sebe kažu da predstavljaju Srbe na Kosovu i Metohiji, takvu podršku nisu imale. GI SDP Olivera Ivanovića dobila je podršku nekoliko opozicionih partija iz Srbije a hoće li mu to doneti koji glas više, biće poznato već u nedelju uveče kada će biti objavljeni prvi preliminarni rezultati glasanja na Kosovu i Metohiji.

Anel Grbović

Zvaničnici države Srbije više puta su ponovili da je Srpska lista državni projekat i jedina koja se istinski zalaže za Srbe na Kosovu i Metohiji a učešće predstavnika Vlade Srbije u kampanji za lokalne izbore na KIM albanski funkcioneri nazvali su „neprimerenim mešanjem Srbije.“

Jedini koji je na to odgovorio bio je direktor Kancelarije za KIM Marko Đurić koji je za Informer rekao da ga ne iznenađuje takav stav onih koji, kako je rekao, žele da podele Srbe na Kosovu i Metohiji i da ih priklone partijama koje je instalirala Priština.

U severnom delu Kosovske Mitrovice glasači će moći da se opredeljuju između Srpske liste, čiji je kandidat za gradonačelnika Goran Rakić, GI Građanske inicijative koja je kandidovala Olivera Ivanovića, Betima Osmanija kojeg je kandidovala Alijansa za budućnost Kosova, LDK i njenog kandidata Gondže Ćauši.

Takođe, na lokalnim izborima u severnom delu Kosovske Mitrovice učestvuju i albanska partija Most i bošnjačka koalicija Vakat ali one nemaju kandidate za gradonačelnike već su se kandidovale samo za odbornička mesta.

Anel Grbović

Glasači u Zvečanu na svom glasačkom listiću imaće samo dva srpska kandidata za gradonačelnika i to Vučinu Jankovića ispred Srpske liste i Dragišu Milovića kojeg je kandidovala GI“Za nas Zvečan“. Albanske partije LDK, PDK i pokret Samopredeljenje nisu predložile svoje kandidate za gradonačelnike, već samo za odbornička mesta.

Glasači u Leposaviću imaće najveći izbor na ovim lokalnim izborima jer će na njima učestvovati čak jedanaest lista od kojih je šest srpskih ali će samo tri stranke imati kandidate za gradonačelnike-Srpska lista kandidovala je Zorana Todića, Partija kosovskih Srba Dragana Jablanovića i Narodna pravda Nenada Radosavljevića.

Na izborima u Leposaviću učestvuju još i GI „Jednako za sve“, GI SDP, GI „Za jedno“, GI „Demokratska inicijativa“, Alijansa za novo Kosovo, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo, Demokratska partija Kosova i Pokret Samoopredeljenje.

Birači u Zubinom Potoku moći će da biraju jednog od dvojice kandidata za gradonačelnika. Srpska lista kandidovala je listu koju predvodi Stevana Vulovića a kandidat GI “Za Zubin Potok” je Slaviša Biševac. Albanske stranke u ovoj opštini nemaju svoje kandidate za gradonačelnika ali su pokret Samoopredeljenje, LDK i PDK kandidovali svoje kadrove za odbornike u lokalnom parlamentu.

Podjednako zanimljivi lokalni izbori biće i u Gračanici gde su kandidati za gradonačelnike Srđan Popović ispred Srpske liste i Aleksandar Čolić kojeg je kandidovala GI “Za novi početak”.

Anel Grbović

U Ranilugu za gradonačelničku funkciju u trci su četiri srpske partije koje su pred građane izašle sa najkvalitetnijim predlozima koje su u ovom trenutku imale. Srpska lista kandidovala je Gradimira Mikića, Progresivna demokratska stranka Bojana Arsića, Napredna stranka Kosova Ivana Dimića a Boban Jevtić kandidat je GI SDP Olivera Ivanovića.

U opštinama Novo Brdo i Klokot postoji samo po jedan srpski kandidat za gradonačelnika. Srpska lista je u Novom Brdu kandidovala Svetislava Ivanovića a ista stranka za svog kandidata u Klokotu ima Strahinju Spasića.

Za gradonačelničku funkciju u Partešu bore se Nenad Cvetković ispred GI Narodna sloga i Dragan Petković kojeg je kandidovala Srpska lista koja kandidata ima i u Štrpcu gde se za poverenje građana bori Bratislav Nikolić.

Ko će na nedeljnim lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji osvojiti najviše glasova, odnosno, čije liste će imati najviše gradonačelničkih funkcija i odborničkih mesta znaće se u nedelju uveče. Do tada će brojni analitičari iznositi svoje prognoze.

One koje smo do sada imali prilike da čujemo govore da će “državni projekat Republike Srbije-Srpska lista” ostvariti najbolji rezultat. Za dva dana znaćemo kome Srbi sa Kosova i Methije najviše veruju. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija