• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

01.12.2017

11:10

VULIN: Srbija vojno neutralna, podrška nastavku misije Kfora

Politika

VULIN: Srbija vojno neutralna, podrška nastavku misije Kfora

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ponovio je, na sastanku sa državnim sekretarom za oružane snage Ujedinjenog Kraljevstva Markom Lankasterom, da je Srbija vojno neutralna zemlja i da će nastaviti da se tako i ponaša u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa definisanim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima

Vulin je istakao podršku nastavku misije Kfora na Kosovu i Metohiji i istakao da Srbija visoko ceni ulogu Kfora kao i Britanske vojske u njenom sastavu. 

Ukazao je i da je za Srbiju potpuno neprihvatljivo formiranje vojske KiM i da je rezolucija 1244 jasno odredila Kfor kao jedinu oružanu snagu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom razgovora o bezbednosnim temama, zaključeno je da novi bezbednosni izazovi, rizici i pretnje u vidu terorizma, ekonomske i energetske zavisnosti, kao i nekontrolisane migracije stanovništva iz kriznih područja, nalažu da svaki oblik saradnje bude podignut na najviši mogući nivo.

Tema razgovora bile su dosadašnje aktivnosti bilateralne vojne saradnje ali i pokretanje novih, kao i aktuelna političko-bezbednosna situacija u regionu i svetu.

Sagovornici su konstatovali da su odnosi Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Srbije u oblasti odbrane ujedno i najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje, što je posebno značajno u godini kada obeležavamo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. 

Ministar Vulin je istakao da su težišne oblasti saradnje vojno obrazovanje, medicina, vojno-vojna ali je naglasio kako je interes Ministarstva odbrane Srbije da postojeće oblasti saradnje unapredimo, razvijemo nove i iniciramo saradnju u oblastima od zajedničkog interesa. 

Kao veoma značajna ocenjena je nedavna poseta komandanta Prve divizije Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva general-majora Ralfa Vudisa, učešće pripadnika Vojske Srbije na takmičenju „CambrianPatrol 17"u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i predstojeća Regionalna pi-ar konferencija za predstavnike službi za odnose sa javnošću i predstavnike medija iz regionu, koju Ministarstvo odbrane organizuje u saradnji sa britanskom stranom.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija