• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.12.2017

12:54

PRAVOSLAVNA VEZA! EVO ŠTA SU REKLI premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske O EVROPSKOM PUTU SRBIJE!

Politika

PRAVOSLAVNA VEZA! EVO ŠTA SU REKLI premijeri Grčke, Rumunije i Bugarske O EVROPSKOM PUTU SRBIJE!

Podeli vest

Srbija ne može više biti izvan evropske porodice pod uslovom da većina stanovništa želi da bude deo EU, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerima Bugraske i Rumunije

- Mi verujemo da bi EU trebalo vrlo uskoro da ispravi veliku grešku koja svoje korene vuče iz toga na koji način se Evropa odnosila prema Balkanu do sada. Bilo je poznato da je Balkan rizično područje. Srbija ne može više da bude izvan evropske porodice, pod uslovom da većina stanovništva želi da bude u EU - rekao je Cipras.

Govoreći o današnjem skupu, Cipras je podsetio da takvi sastanci sada postaju institucija koja je konstruktivna i inspirativna za buduću perspektivu zemalja Balkana i dodao da ima veliku simboličnu važnost.

Počelo je, podseća Cipras, kao tripartitni sastanak u Solunu, a onda je usledio sastanak u Varni kome su prisustvovale četiri zemlje.

- Mi ne možemo da čekamo da nam ministar neke druge velike sile kaže šta treba da radimo, da nas uzme za ruku i pokaže. Moramo da sarađujemo i da imamo sopstevnu inicijativu, kao i da promovišemo mir i stabilnost u regionu - rekao je Cipras i istakao da Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija treba blisko da sarađuju.

Tanjug

Predsedavanje Bugarske EU Cipras vidi kao priliku za ceo Balkan da promoviše zajedničke ideje i uverenja. 

- Mi smo dobili priliku da u Sofiji 2018.godine oživimo plan iz Soluna koji mora da se zasniva i na zajednickoj viziji za našu budućnost. Pozdravljam predlog Bojka Borisova da se organizuje samit EU i Zapadnog Balkana koji će poslati poruku da će bugarsko predsedavanje biti predsedavanje Balkana - istakao je grčki premijer.

On je rekao da želi da se sva četvorica ubuduće češće sastaju, ali istovremeno i sa susedima, da se sa njima razgovara o problemima, bez obzira koliko oni bil teški.

(FOTO) VUĆIĆ SE SASTAO S PREMIJERIMA BUGARSKE, RUMUNIJE I GRČKE: Srbija je deo EVROPSKE PORODICE!

Kaže da je potrebno da se prave dobrosusedski odnosi i da uzmu sudbinu u svoje ruke.

Primetivši da se zapadni svet danas suočava sa tokovima migracija i da neke zemlje pozivaju na povratak nacionalizma, izgradnju zidova, što je, kaže, neka logika hladnog rata, Cipras kaže da bi to bilo katastrofalno za budućnost.

- Verujem da samo putem saradnje, solidarnosti, postovanjem međunarodnog prava i međunarodnih ugovora možemo da ostvarimo prosperitet - rekao je on.

Cipras je rekao da je na sastanku bilo reči o infrastrukturnim projektima, te da je bilo reči o energetici.

Cipras je kao projekte od izutezetnog značaja inaznačio železničko povezivanje sve četrir zemlje. On je pdovuzkao važnost pruge Solun -Beograd i njenu modernizaciju, kao i dalje povezivanje sa Sofijoim, akli takjođe i želežničko poveziovanje Soluna i Aleksandropolja sa Varnom, i dalje sa Rumunijom...

Kako je rekao svi p'rojekti o kojima su pričali dorpineće većoj ekonomskoj saradnji i na boljitak svih zemalja.

On je dodao da je ovo i pilot projekat koji pokazuje EU da zemlje kandidati i članice mogu da odlučuju po sopstevnom nahođenju o načinima o kojima će sarađivati i polagati temelje za svoju budućnost. 

Cipras je rekao i da se sopstvenom inicijativom grabi budućnost i brine o građanima. 

Kako je rekao konflikti ne vode nikuda i put ka boljoj bududhcnost je saradnja, međusobno poštovanje, zajednički rad i saradnja.

- To je poruka koju treba da uputimo i smatram da će ona biti saslušana od naših partnera u EU - rekao je premijer Grčke. 

Premijer Rumunije Mihaij Tudose izjavio je danas u Beogradu da su i Rumunija i Bugarska i Grčka opredeljene da Srbiji pomognu i olakšaju joj put u Evopsku uniju, te poručio da je njen ulazak u Uniju "samo formalnost".
Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Tudose je rekao da su granice Srbije sa EU granice sa Grčkom, Bugarskom i Rumunijom, a da se integracija ostvaruje kroz zajedničke infrastrukturne projekte, kulturnu saradnju koja već postoji sa tim zemljama.

U tom smislu, rekao je da je ulazak Srbije u EU samo formalnost, a sve tri zemlje, kao članice EU, opredeljene su da pomognu Srbiji koliko mogu.
- Da olakšamo put, pomognemo i usmerimo Srbiju kako bi se stvorio zvaničan status Srbije kao člana Unije - rekao je Tudose.

Tanjug

On je pohvalio inicijativu za održavanje sastanaka Saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Rumunije i Grčke.

- Ove četiri zemlje imaju probleme, a naravno ne postoji problem koji se ne može rešiti, za svaki postoji više rešenja, a ovakav skup je koristan da uskladimo rešenja i pronađemo zajedničko - rekao je Tudose.

Preneo je da su predsednik Srbije i premijeri tri zemlje konstatovali da je potrebno da se organizuje sastanak ministara infrastrukture, energetike, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Prihvaćen je, kaže, i poziv da se održi satanak održi početkom marta u Bukureštu, a onda u maju ponovo u Grčkoj.

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas u Beogradu da Balkan nije samo geografski deo Evrope, već neotuđivi deo evropske ideje i poručio EU da sa Srbijom, Rumunijom, Grčkom i Bugarskom ima bezbednan i predvidljiv Balkan koji neće praviti probleme.
On je podvukao da lideri balkanski zemalja odlučili da se fokusiraju na infrastrukturne projekte.

- Ne želimio previsoke roming tarife, moramo da budemo u stanju da obezbedimo internet koji će nas povezati... Sada je trenutak da ostavrimo povezanost i odlučili smo se da se fokusiramo na infrastrukturne projekte, jer oni nisu ružični, već pragmačini - rekao je Borisov.

On je primetio da je sastanak predstavnika ove četiri zemlje mnogo lakše voditi nego sastanak od pre nekoliko dana u okviru Zapadnog Balkana.

Balkan je, naveo je Borisov, mesto sa puno istoije, sukoba i krvoprolića, a 130 godina kasnije ponovo razgovaramo o tome kako da organizujemo Balkan kako bi ljudi mogli bolje da žive.
Preneo je da je svoje sagovornike obavestio o sastanku sa kolegema sa Zapadnog Balkana i šta se radi na projektima transportnih koridora 8 i 10, koji, kaže, pokazuju EU da Balkan nije samo geografski deo Evrope, već da smo neotuđivi deo evropske ideje.

- Svi zajedno moramo da izbegavamo da stavramo probleme, da pokažemo mudrost, da smo izvukli i naučili pouke iz prošlosti -
rekao je Borisov.

Kako je rekao, optimista je da će i zemlje Balkana koje još nisu u EU, ostvariti napredak na evropskom putu, jer evropske integracije nema alternativu.

- To je zacrtan put. Imali smo brojne sukobe i ratove u regionu, ali sada smo na prekretnici, jer u ovom trenutku velike slie imaju interese na Balkanu i svaka od tih sila je uspela da da postigne određeni uticaj u našim zemljima - rekao je Borisov.

Borisov je EU poručio da sa Srbijom, Rumunijom, Grčkom i Bugarskom imaju bezbednan i predvidljiv Balkan koji neće praviti probleme.

- Želimo da poštujemo sve zahteve koje evropska demokratija traži, vladavina prava, sloboda govora i izražavanja, kao i više plate i prihode građana i zato želimo da privučemo investicije -
rekao je Borisov.

- Naše prijateljsvto nije upereno ni protiv koga, protiv Rusije, Turske, SAD ili EU, samo zelimo da privučemo investicije, da možemo da gradimo infrastrukturu, jer tamo gde se infrastruktura gradi, nema rata - rekao je Borisov.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vex

pre 6 godina

Zvuči kak mala antanta. Daj bože da se nešto iz toga izrodi.

Igor

pre 6 godina

Ovakvi susreti doprinose jačanju saradnje i pomirenju u regionu.Trebalo bi ih održavati periodično.Hvala gostima na ohrabrenju i podršci.

Nonsense

pre 6 godina

Европски пут Србије ??? Православна унија без мајке Русије и цара Путина???

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija