• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

30.12.2017

20:29

IVICA DAČIĆ ZA SPUTNIK: Odbrana KiM prioritet, a Srbiju očekuju JOŠ ČETIRI IZAZOVA!

Politika

IVICA DAČIĆ ZA SPUTNIK: Odbrana KiM prioritet, a Srbiju očekuju JOŠ ČETIRI IZAZOVA!

Podeli vest

U 2018. biće nastavljena intenzivna diplomatska akcija kako bi broj zemalja koje su priznale Kosovo bio oboren ispod sto, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodeći da će Srbija, uz pomoć prijatelja, odbiti napade Prištine da dobiju stolicu u Unesku i Interpolu

Pored odbrane Kosova i Metohije, Dačić u intervjuu za Sputnik, navodi još četiri glavna spoljnopolitička izazova koji očekuju Srbiju u idućoj godini: odnosi sa Rusijom, put ka EU, partnerstvo sa SAD i politika vojne neutralnosti. 

Šef diplomatije je rekao da su u ovoj godini započela i povlačenja priznanja Kosova od onih zemalja koje su priznale protivpravnu nezavisnost, dodajući da tu neće biti kraj, jer se nastavlja diplomatska borba da taj broj bude ispod sto. 

- Svuda, na svakoj važnoj adresi, na svakom svetskom meridijanu, borićemo se za državnu politiku Srbije prema južnoj pokrajini Kosovu i Metohiji. U godini koja odlazi učinjeno je mnogo na diplomatskom polju te borbe. Danas je svim moćnim centrima u svetu potpuno jasno da nepriznato Kosovo ne može da zaokruži državnost. Da smo taj proces definitivno zaustavili - istakao je Dačić.

On je dodao da je Srbija opredeljena za dijalog sa Prištinom, ali da će ako neko bude insistirao da se promeni format briselskih razgovora i da se u njih uključi i SAD, Beograd tražiti da se procesu pridruži i Rusija. 

- Za to smo dobili i podršku predsednika Vladimira Putina. Srbija je spremna da se dođe do prihvatljivog rešenja za sve. Srbija nije spremna da se odrekne Kosova i Metohije. U toj borbi nismo sami. Pre svega, uz nas je Rusija koja neće dozvoliti da Kosovo postane član UN - rekao je Dačić. 

Ministar sprske diplomatije je ponovio da veruje da je svima, posle posete predsednika Aleksandra Vučića Moskvi i razgovora sa Vladimirom Putinom, postalo jasno da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji.

- Svima potpuno nedvosmisleno poručujemo — taj film nećete gledati. Nemojte nam ispostavljati taj zahtev! Nećete dobiti pozitivan odgovor. Pored toga što praktično nemamo nikakva politička razmimoilaženja, moramo još da podignemo ekonomsku, energetsku, trgovinsku, sveukupnu saradnju. I posle razgovora naših državnika u Moskvi, širom se otvaraju vrata i za to - naglasio je Dačić.

Dačić je rekao i da je EU prvi strateški cilj Srbije, te da je na tom putu Srbija uradila više i predanije nego mnoge države u okruženju. 

DAČIĆ POJASNIO IZJAVU O NEPRIJATELJIMA SRBIJE: Hteo posle da se izvinim Vučiću, ali ja tako mislim!

- Na tom putu, Srbija je često nepravedno kočena, uslovljavana, pa i kažnjavana, bez svoje krivice. Država prolazi kroz sveobuhvatne, pravne, ekonomske i političke reforme, kako bi bila spremna za članstvo u EU kada dođe taj dan. Srbija nije spremna da zgazi sve ostale nacionalne interese da bi dostigla taj cilj i verujem da se to od nas neće tražiti. Vođe smo u politici regionalne stabilnosti. Vođe smo u ispunjavanju svih standarda evropskog razvoja. To mora da se ceni. Sa Srbijom više niko ne može da razgovara izanđalim jezikom „štapa i šargarepe“. Sa Srbijom mora da se razgovara kao sa ravnopravnim partnerom - sa suverenom državom koja ima svoje jasne ciljeve - istakao je ministar.

Govoreći o odnosima sa SAD, Dačić je rekao da će Srbija nastaviti da razvija najbolje odnose sa Amerikom, dodajući da je njen cilj da se u 2018. godini čuje stav zvaničnog Beograda i u Beloj kući. 

- Želimo da staru politiku nerazumevanja i suprostavljenih interesa potpuno preokrenemo u politiku iskrenog partnerstva. Naravno, ne možemo u svemu da imamo isti stav, ali insistiramo na poštenom odnosu međusobnog razumevanja - rekao je.

BRNABIĆ SUMIRA UTISKE: Predsednički izbori, KC Niš i MSC obeležili 2017.

Ministar Dačić je naglasio i da je Srbija odlučna da ostane vojno neutralna, te da neće ulaziti u vojne saveze i neće postati deo NATO. 

- To nije predmet nikakvih pregovora. Istovremeno, nastavićemo vojnu saradnju i sa NATO-om, kao i sa Rusijom, Belorusijom i ostalim zemljama - rekao je Dačić i naglasio da je interes Srbije da vojno jača.

- To što naši vojnici vežbaju i sa NATO i sa ruskim vojnicima, nije nikakav signal da nameravamo da se pridružimo bilo kom savezu. To je, upravo, najbolji dokaz da smo odlučni da ostanemo vojno neutralni. Ta pozicija Srbije neće se promeniti - ponovio je Dačić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija