• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

03.01.2018

17:46

VILIJAM MONTGOMERI UPOZORAVA: Samo Srbija može da spreči rat na Balkanu!

Politika

VILIJAM MONTGOMERI UPOZORAVA: Samo Srbija može da spreči rat na Balkanu!

Podeli vest

Velika je opasnost da međunacionalni odnosi postanu nasilni. Važno je da Srbija ne odgovara na provokacije političkih aktera u drugim zemljama u regionu i da se zalaže za pomirenje

Srbija će u narednoj godini imati vitalnu, najvažniju ulogu u sprečavanju novog rata na Balkanu! Delovi regiona još su jako nestabilni i postoji ozbiljna opasnost da iznenadne nasilne provokacije izmaknu kontroli, a to može sprečiti samo Beograd!

Ovo dramatično upozorenje stiže od Vilijama Montgomerija, bivšeg ambasadora SAD u Beogradu, koji naglašava da opasnost pre svega dolazi od činjenice da velike sile žele da utiču na Balkan. Prema njegovim rečima, Srbija je ključna država za mir na ovim prostorima.

Duboke rane

Montgomeri poručuje da je izuzetno važno da se naša država izdigne iznad ove opasne situacije.

- Srbija će u narednoj godini imati vitalnu ulogu u sprečavanju eskalacije regionalnih sukoba. Delovi regiona još su nestabilni, a spoljne sile pokazuju pojačan interes da utiču na razvoj događaja na Balkanu. Važno je da Srbija ne odgovara na neizbežne provokacije političkih aktera u drugim zemljama regiona i da nastavi da se zalaže za pomirenje - poručuje Montgomeri. Američki diplomata dodaje i da se problemi u regionu ne mogu rešiti gledanjem unazad, već samo unapred.

- Velika je opasnost da međunacionalni odnosi ostanu antagonistički i potencijalno nasilni, dok međunarodna zajednica pokušava da reši situaciju u regionu stavljajući hanzaplast na duboke rane koje ne zarastaju kao što bi trebalo. Ono što sve nas treba da brine jeste mogućnost da dođe do iznenadne nasilne provokacije poznatih ili nepoznatih počinilaca, koja bi eskalirala poput letnjeg požara i izmakla kontroli - upozorava Montgomeri.

Komentarišući ove navode, bezbednosni stručnjak Milan Petrić ocenjuje da se mir na Balkanu ne može ostvariti samo pritiskom na Srbiju, dok se svima drugima gleda kroz prste.

- Jedini način kojim se može garantovati stabilnost jeste da Srbija ima bezuslovnu kontrolu nad svojom teritorijom. Bivši ambasador mora upoznati Senat i predsednika sa realnim stanjem na Kosovu i zatim predložiti da zajedno sa Beogradom krenu u borbu protiv kriminala, paravojnih formacija i logističko-terorističkog organizovanja. SAD i EU moraju prekinuti s dvostrukim standardima i dati podršku Srbiji u borbi protiv modernog terorizma kroz separatizam - podvlači Petrić.

Albanci su ozbiljni

Direktor Instituta za međunarodnu bezbednost Orhan Dragaš smatra da izjavu američkog diplomate treba kompleksno analizirati.

- Montgomeri je kompromitovan u Vašingtonu i nema više gotovo nikakav uticaj. Srbija će ipak svakako imati nekoliko ključnih uloga u predstojećem periodu. Albanci prete novim ratom ako se uspostavi Sud za zločine OVK na Kosovu u punom kapacitetu. Takve pretnje EU i SAD moraju ozbiljno shvatiti i momentalno stati na put takvoj retorici i namerama, dok ne bude kasno - apeluje Dragaš.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milorad Culibrk

pre 6 godina

Ne mogu Vas nazvati Gospodine Montgomeri jer to uz Vase ime i prezime totalno NEZGRAPNO zvucu. PROTUVO, MESETARU i OLOSU idite i ostavite nas na miru. Srpskom narodu ste naneli toliko zla da ne da ne treba da slusamo Vase pohvale, vec Vam ZAKONOM treba zabraniti da izgovarate rec SRBIN i SRBIJA. Idite u PAKAO.

Marcco

pre 6 godina

Zvuči lepo ali se svodi na istrpi da np. Šiptari proteraju ono malo što je ostalo u rejonu Kosovske Mitrovice radi "viših ciljeva", mira na Balkanu. A onda će taj isti Mongomeri i njemu slični da žmure kao što su žmureli zadnjih 30 godina kada se ubijaju Srbi. Iza Kosovske Mitrovice sledi i Južna Srbija pa Raška oblast, a Srbija trba da žmuri zajedno sa Zapadom. Ključ mira na Balkanu je da Srbija učestvuje u proterivanju i ubijanju Srba, ništa novo Mongomeri nije rekao to nismo čuli ranije.

arsa

pre 6 godina

Znaci unapred se Srbija smatra odgovornom.Nista novo.Ova tvrdnja Montgomerija se moze prevesti kao upozorenje Srbiji da ne sme reagovoati na novi progon i ubijanje srpskog naroda na KIM a vrlo je moguce da se to odnosi i na Bosnu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija