• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.01.2018

11:42

VUČIĆ U NARODNOM MUZEJU: Petnaest godina smo čekali ovaj dan!

Politika

VUČIĆ U NARODNOM MUZEJU: Petnaest godina smo čekali ovaj dan!

Podeli vest

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i predsednica Vlade Ana Brnabić danas su zajedno obišli zgradu Narodnog muzeja u Beogradu

Posle obilaska, koji je počeo u 11 sati, predsednik Vučić i premijerka Brnabić obratili su se medijima.

- Drago mi je što ovako ulazimo u 2018. godinu. Ovo je 15. godina kako je zatvoren muzej. To je kulturni genocid. Važno je da ove godine završimo i otvorimo Muzej. Kultura je važna, u nju ćemo više ulagati i njome se više baviti. Mi smo završili uspešno pregovore sa Marinom Abramović, to će biti najveća izložba. Ove godine imamo u julu najveći međunarodni festival za pozorišna istraživanja, zahvaljujući naporima FDU. Osvrnula bih se na koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla, Vlada je nakon napornog rada, prvenstveno stručnog tima usvojila najbolju ponudu, po sva tri kriterijuma. Ja sam ponosna što sam predsednik vlade ove zemlje - rekla je premijerka Brnabić.

Ona je dodala da sada konačno imamo dva velika projekta, javno partnerstvo za Vinču i koncesija za Aerodrom Nikola Tesla, mi dajemo signal Srbiji koliko možemo da pomognemo preduzećima. 

Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković je zahvalila na naporima Vlade kojima je obnovljen Narodni muzej.

Predsednik Vučić je na početku obraćanja poželeo srećan Božić.

- Poštovana predsednice vlade, uvažena gospođo Borić Brešković, pre svega bih vam poželeo srećan praznik. Od 2003. ovde nema stalne postavke, a Narodni Muzej je osnovan odlukom Sterije Popovića. Veoma sam zadovoljan što smo 2014. počeli obnovu, uveravaju me da će u martu biti gotova obnova. Nadam se da čemo na Vidovdan moći da otvorimo muzej. Mi smo sa ponosom govorili o prilivu turista, a kulturni turizam privlači sve veći broj turista. To će značiti više novca za našu državu - rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da je sledeći u planu Muzej grada Beograda, i da u Narodnom muzeju imamo čime da se dičimo, to će biti divno mesto za naše građane. O koncesiji je rekao da čestita premijerki, da je posao započet još dok je bio premijer.

Narodni muzej zatvoren je za posetioce još 2003. godine, a u toku je kompletna obnova zdanja i stvaranje uslova za ponovno otvaranje ove kulturne institucije od nacionalnog značaja.

Radovi u unutrašnjosti muzeja, koji su do sada završeni više od 80 posto, počeli su sredinom 2016. godine.

U Narodnom muzeju, svakodnevno na rekonstrukciji i adaptaciji tog objekta, površine 11.300 kvadratnih metara, radi više od 50 radnika različite struke.

Direktorka Bojana Borić Brešković nedavno je rekla da će Narodni muzej imati ulaz iz Vasine ulice koji je dobro poznat svima koji su dolazili na izložbe organizovane u Atrijumu muzeja nakon zatvaranja stalne postavke 2003. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumadinac neprskani

pre 6 godina

bitno je da smo zavrsili muzej savremene umetnosti pa deca i unuci crvenih oslobodioca beograda a i bogami srbije imaju de da izlazu svoje skrabotine .dace bog pa ce i narodni muzej jednom nekada da bude renoviran i otvoren svem srbstvu na zadovoljstvo i radost jer stvarno imamo cime da se podicimo .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija