• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

18.01.2018

19:57

DODIK SPREMA REVOLUCIJU U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!

Politika

DODIK SPREMA REVOLUCIJU U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!

Podeli vest

Ako Dodik odluči da se kandiduje za Predsedništvo BiH i ako pobedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države da traži da se protokol njemu prilagođava, smatra savetnik predsednika RS Aleksandar Vranješ

Prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića, izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da će, ako postane član Predsedništva BiH, zakletvu polagati u Banjaluci, a da će na posao ići u Istočno Sarajevo, te da će broj vojnika u Oružanim snagama BiH smanjiti na 3.500, ne predstavlja iznenađenje jer on već neko vreme šalje jasne poruke.

Pavić precizira da Dodik traži da se Bosna i Hercegovina vrati izvornom Dejtonu, a ti njegovi zahtevi, iako opravdani, potpuno se ignorišu. Štaviše, ističe taj politikolog, i dalje se osporava čak i Dan Republike Srpske a čuju se i pretnje Bakira Izetbegovića da to tako neće moći ubuduće.

- Dakle, niti zapadne sile reaguju prvo na molbe, a onda i zahteve iz Republike Srpske da se vrate izvorne Dejtonske nadležnosti, niti bošnjačke vlasti u Sarajevu uopšte pokazuju i naznaku da hoće bilo šta osim unitarizacije Bosne i Hercegovine milom ili silom. I onda Dodik radi logične stvari - tvrdi Pavić za Sputnjik.

Predsednik Srpske je ocenio da Predsedništvo BiH ne treba da bude neki politički monstrum, nego telo koje će vratiti nadležnosti Republici Srpskoj i naveo da nije protiv dejtonske BiH, ali jeste protiv ove BiH, jer ona nije dejtonska, već nikakva BiH.

- Ovo nigde ne ide, ovo će se sunovratiti. Moja uloga je da izbegnem bilo kakvu vrstu nasilja ovde, ali 'ovo' je propalo. BiH se ne može držati na lepilu koji se zove 'nekoliko ambicioznih ambasadora koji žive u Sarajevu'. Ja sam spreman na bazi dogovora između nas, Bošnjaka, Hrvata, da se maknu stranci iz dogovora - istakao je Dodik za N1.

Dodik, rezonuje Aleksandar Pavić, želi da Republika Srpska funkcioniše i želi da što više umanji opstrukcije i blokade iz Sarajeva, a isto tako ne želi više da bude talac odnosa u samoj Federaciji i to bukvalno zastoja, paralize institucija koji tamo traje već godinama.

Beta/Tanjug/Reuters/Fotomontaža

- Tako da je potpuno jasno i logično sa državnog stanovišta zašto Dodik ove poteze povlači. Ono što je isto važno, jeste da je ovo rekao jasno i glasno sada, tako da kad se bude glasalo na predstojećim izborima narod će tačno znati šta Dodik ima u planu, šta vladajuća stranka ima u planu, šta im nudi. Tako da je to i otvoreno i pošteno sa njegove strane - sugeriše Pavić.

Ne može se očekivati da Dodik bude stalna meta napada, konstatuje njegov savetnik Aleksandar Vranješ, a da s druge strane bude uz protokol koji su oni nametnuli. Pre svega moramo da se strpimo da vidimo hoće li gospodin Dodik biti kandidat za člana Predsedništva, napominje Vranješ za Sputnjik, a ako se na to odluči i ako pobedi, imao bi pravo kao član kolektivnog šefa države da traži da se protokol njemu prilagođava.

I AMERI SU UKAPIRALI, SRPSKA JE PREJAKA, BIH NE MOŽE U NATO! Rusija čvrsto stoji iza Banjaluke i predsednika Dodika!

- Na to Dodik ima apsolutno pravo. To je u potpunosti logično sa njegovim političkim stavovima, posebno kad znamo da je i Republika Srpska na udaru i on lično već godinama. I onda sad ispada da su oni nešto posebno iznenađeni zašto bi Dodik želeo da na teritoriji Republike Srpske potpisuje zakletvu -  jasan je Vranješ.

Predsednik Srpske, dodaje Vranješ, želi da na neki način dv veći značaj Republici Srpskoj u tom procesu.

- To je u potpunosti logično i siguran sam da, ako bi bio izabran, niko neće imati mogućnosti da mu oduzme to pravo jer će on na kraju krajeva postati legitimni predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u kolektivnom zajedničkom predsedništvu - ukazuje Vranješ.

DODIK: Nisam protiv SAD i EU, ali NEĆU DA MI DRŽE LEKCIJE!

Šta god da uradi Republika Srpska, a pogotovu Dodik, prema mišljenju politikologa Aleksandra Pavića Zapad će gledati negativno i jedino na šta bi Zapad povoljno gledao jeste da se u Republici Srpskoj uspostavi takva vlast koja bi prihvatila unitarizaciju Bosne i Hercegovine i trajne promene Dejtona.

fotomontaža

- Dodiku je jasno da, šta god da uradi, Zapad osuđuje njega i Republiku Srpsku kakvu je on zamišljao i za koju očigledno ima većinsku podršku. Važno je da ima bar neku prećutnu podršku od neke druge velike sile ili velikih sila, tako da pretpostavljam da neko ko je iskusan kao Dodik ima to u vidu - podvlači Pavić.

Što se reakcija u samoj BiH tiče, Pavić predviđa da ako opet bude došlo do toga da Hrvati budu preglasani i da praktično Bošnjaci izaberu hrvatskog člana predsedništva, Hrvati će tek onda pozdraviti ono što Dodik bude radio jer će videti da za njih budućnost u takvoj BiH apsolutno ne postoji jer su osuđeni na permanentnu majorizaciju i smanjivanje uticaja do konačnog nestanka.

DODIK BEZ PARDONA PREMA AMERIMA, AKO BUDE NATO BAZA, IMAĆEMO I RUSKU: Srpska ne pristaje na tihu 'okupaciju"!

S druge strane Aleksandar Vranješ napominje da bi to bilo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine i da bi svi predstavnici međunarodne zajednice koji prihvataju Bosnu i Hercegovinu kao državu morali da se prilagođavaju onome što se odredi unutar zemlje.

- Drugim rečima, ako je gospodin Dodik bio član Predsedništva, oni bi morali sa velikim poštovanjem da se odnose prema njemu kao legalno izabranom članu Predsedništva ispred Republike Srpske, ako se drže svog stava da je za njih BiH država koju oni priznaju - jasan je Vranješ.

AP PHOTO

Ukoliko bi unutar Predsedništva došlo do neke promene protokola, međunarodna zajednica uopšte nema pravo da se pita i iznosi stavove, već treba da poštuje ono što je odluka i što je stav u tom slučaju člana predsedništva ispred Republike Srpske. Sve drugo bi, naglašava Vranješ, bilo diplomatski nepristojno.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jednostavno

pre 5 godina

podijeliti BiH po popisu stanovništva iz1991 i onda svako svojim putem

Bosna

pre 4 godine

Podijelimo ti mamu, svako u jednu rupu, hajde ako smijete

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija