• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

24.01.2018

09:41

DODIK: ZAMOLIĆU VUČIĆA DA NE ODVAJA KOSOVO I SRPSKU, SAD su obećale Sarajevu da će ukinuti RS!

Politika

DODIK: ZAMOLIĆU VUČIĆA DA NE ODVAJA KOSOVO I SRPSKU, SAD su obećale Sarajevu da će ukinuti RS!

Podeli vest

Ambasadori SAD u Sarajevu obećali su Bošnjacima da će ukinuti Republiku Srpsku, njenu policiju i nametnuti samo jednog predsednika, što Srpska nikada neće dozvoliti, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. On je istakao i da će zamoliti predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pitanje rasprave o Kosovu ne odvaja od pitanja statusa Srpske

- Nisam sa njim (Vučićem) o tome razgovarao, ali ću ga zamoliti da ne odvaja pitanje Republike Srpske od pitanja Kosova - rekao je Dodik.

Govoreći o ulozi međunarodne zajednice u BiH, predsednik Srpske je podsetio da Srbima katastarski pripada veći deo teritorije BiH, tako da je projekat unitarne BiH nemoguć i po tom osnovu bez obzira na nastojanja pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da ostvare svoj plan nestanka Republike Srpske napravljen i pre nego što je potpisan Dejtonski sporazum. 

Dodik je naglasio da Republiku Srpsku brani Dejtonski sporazum i Ustav i prema Članu tri istakao je, BiH je "sastavljena" od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Pojasnio je da BiH ne "čine" dva entiteta, već da je ona "sastavljena od dva entiteta", što je suštinska razlika i argument postojanja Republike Srpske. 

DODIK OTVORIO DUŠU: Postoji nalog da kad letim, od zemalja u regionu traže da mi prizemlje avion i PRETRESU GA!

Istakao je da zbog toga neće biti "Dejtona 2" i da će, ukoliko to neko nametne, u tom slučaju Srpska insistirati na samostalnosti, a Hrvati na stvaranju trećeg entiteta. 

Komentarišući najavu dolaska Brajana Hojta Jija na mesto američkog ambasadora u BiH, Dodik je ocenio da ne očekuje promenu američke politike i da smatra da će i on nastaviti da govori o "unitarnoj Bosni", a sve one koji se tome protive, bez obzira na argumente, proglašavaće za nepodobne.

- U BiH imate one koji, čim se pojave neki stranac, smatraju da je to gotovo. Strancima treba Srbin koji ćuti a ja smatram da je najveći interes Republike Srpske suprostaviti se unitarizaciji BiH - rekao je predsednik Srpske.

Naglasio je i da međunarodni faktor, s jedne strane, nameće princip da BiH prema Evropskoj uniji govori jednim glasom a kroz praksu u prethodnim godinama je, kroz nametanje zakona, činio visoki predstavnik ne poštujući mogućnost unutrašnjeg konsenzusa u BiH.

DODIK SPREMA REVOLUCIJU U BIH, PODRŽAĆE GA I HRVATI?! Ameri i Izetbegović ne mogu da ga spreče da rasturi Sarajevo!

Govoreći o inicijativi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, o potrebi donošenja „Deklaracije o opstanku srpskog naroda", Dodik je rekao da za razliku od Islamske deklaracije, koja je usvojena kao programska platforma SDA, Sarajevo kroz „Deklaraciju o očuvanju srpskog naroda" želi da osudi civilizacijske domete jednog naroda, njegov jezik, kulturu, veru...

Tanjug

- Srbi imaju krsnu slavu a drugi to nemaju. I po tome smo mi jedinstveni - rekao je Dodik.

Odgovarajući o opasnostima od terorizma, podsetio je da u BiH, što su potvrdile i obaveštajne službe, deluje 3.000 lica koja su spremna na indvidualni terorizam. Kako je rekao, reč je i o licima koja su tokom rata u BiH došla uz američku pomoć i počinili stravične zločine nad srpskim narodom.

ŠTRAHE: SRBI U RS IMAJU PRAVO SAMI ODLUČE O SVOJOJ SUDBINI: Austrijski vicekancelar PODRŽAO SRPSKU!

Govoreći o razlozima zbog kojih Republika Srpska nema specijalne paralelne veze i sa Crnom Gorom kao što ima sa Srbijom, Dodik je potvrdio da je to nudio Đukanoviću, ali je on to odbio rečima da bi to uradio da se radi o Republici Crnogorskoj, a ne Srpskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija