• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.01.2018

16:57

PEJIĆ: SNS dominantna, Šapić gubi dah, Ðilas se izdvaja!

Politika

PEJIĆ: SNS dominantna, Šapić gubi dah, Ðilas se izdvaja!

Podeli vest

Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" je dominantna, među opozicionim listama za beogradske izbore izdvojila se ona koju vodi Dragan Ðilas, dok Aleksandar Šapić "gubi dah", rekao je direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić

Pejić je za Tanjug precizirao da nema velikih promena u odnosu na pre mesec dana i tadašnje "sondiranje" javnog mnjenja i da je SNS i dalje dominantna sa jedinom dilemom koliki će rezultat ostvariti.

- Sa druge strane, lista koju predvodi Dragan Ðilas polako se izdvaja u odnosu na druge opozicione liste i usled toga može doći do pozicioniranja ostalih opozicionih kandidata i tu mislim na DS i Šapića. Naglasio bih da Šapić polako "gubi dah", jer teško je usled male medijske prisutnosti i nedostatka stranačke infrastrukture održati korak sa daleko snažnijim pa i bogatijim partijama koje konkurišu - rekao je Pejić.

On je ocenio da kampanja "možda nije tako jakog inteziteta kao što se očekuje" ali i upozorio da nas očekuje "finale od mesec dana" gde može mnogo toga da se kaže i pogreši, "a malo toga da se uradi".

- Što je urađeno, urađeno je - ocenjuje Pejić.

Sada, dodaje, stranke, odnosno liste ili političari mogu da naprave samo greške i ko bude najmanje grešio, sportskim rečnikom, svoje šanse može da uveća" podvukao je pejić.

Prema njegovim rečima, politička scena u Srbiji je polarizovana i imamo situaciju koja traje već nekoliko godina, da sa jedne strane imamo SNS sa svojim koalicionim partnerima koju simbolizuje Aleksandar Vučić i sa druge strane imamo one koji su protiv Vučića "i koji vrlo često nemaju mnogo toga zajedničkog i ne vezuje ih ništa osim borba protiv aktuelne vlasti".

To je sasvim legitimno i oni to čak i ne kriju, dodao je Pejić.

- Kada je Srbija u pitanju, tu je, čini mi se, Vučić neprikosnoven i nije bilo neke veće neizvesnosti kada su se održavali izbori bilo predsednički bilo republički - ukazao je direktor Faktor plusa.

Ukazao je da je sa druge strane Beograd uvek "specifičan" i da je to i sada tako.

Pejić smatra da će, međutim, ovog puta biti više dilema da li će SNS moći sama da formira većinu u Gradskoj skupštini ili će morati da potraži pomoć svog koalicionog partnera SPS.

- Mislim da je ta koalicija dosta izvesna, tako da opoziciji ostaje da udružena pokuša da osvoji što veći broj odbornika, ali, sudeći po istaživanju javnog mnjenja, teško da će moći da bude ta koja će dati gradonačelnika - ocenio je Pejić.

Kako je rekao, "u opoziciji traje pozicioniranje".

Dodao je da će na tom delu političke scene, "gde svako pokušava da zauzme što bolju poziciju za neke naredne izbore, i svakako pored borbe protiv aktuelne vlasti, biti i intezivna borba za što bolju poziciju".

Objasnio je da postoji mešavina tema koje su od svakodnevnog značaja za Beograđane i kojima opozicija pokušava da osvoji određeni broj glasova, ali da se, umesto ocenjivanja takvih tema, stvorila atmosfera da je reč o izborima koji imaju mnogo veći značaj.

- Imamo kontradiktornosti, gde se sa lokalne politike brzo prebacujemo na politiku visokog ranga - rekao je Pejić koji smatra da opoziciji nedostaje osim ideje šta i kako činiti, i određena hrabrost.

- Nedostaje hrabrosti da se govori o tome šta treba činiti sa Kosovom i Metohijom, MMF, kako se postaviti prema SAD, Rusiji, da li nastaviti evropski put Srbije ili ne... - naznačio je Pejić.

Sve su to teme koje bi morale da budu prisutne, s obzirom da se aludira na "rušenje" aktuelne vlasti naravno izborima, dodao je.

Kako je ocenio, opozicija to i ne krije.

- Beogradski izbori po njihovom mišljenju i nadanju trebalo bi da budu, u slučaju dobrog rezultata, uvod za neke nove izbore na republičkom nivou koji bi za kranji cilj imali svrgavanje Vučića i SNS sa vlasti. Da bi to uspeli oni moraju da se bave i tim krpunim temama, a mislim da im nedostaje hrabrosti i ideje po tom pitanju, što je s jedne strane logično jer su to teške teme, a s druge strane bez stava o svemu tome teško da mogu da postignu neki veći ishod - istakao je Pejić.

U tom smislu Pejić je rekao da je vlast i prinuđena da ima stav po tim pitanjima, da stručna javnost može da se sa tim slaže ili ne, ali da se mora priznati da je Vučić do sada doneo niz teških odluka i da se te odluke poštuju i u stručnoj, široj i međunarodnoj javnosti i da se poštuje hrabrost da se takve odluke donesu.

- Opoziciji je u ovom trenutku potrebna upravo ta hrabrost i ideja kako i šta činiti i da je to mnogo veći problem, nego teme poput izgradnje vrtića, domova zdravlja - zaključio je Pejić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija