• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Informer

06.02.2018

16:07

ŠTA IZABRATI - EU U KOJU ĆEMO TEŠKO 2025, ILI PUTINOVU EVROAZIJU PLUS SRPSKU I SEVER KOSOVA?! Strategija Brisela o prijemu Srbije u EU je VELIKO NIŠTA!

Politika

ŠTA IZABRATI - EU U KOJU ĆEMO TEŠKO 2025, ILI PUTINOVU EVROAZIJU PLUS SRPSKU I SEVER KOSOVA?! Strategija Brisela o prijemu Srbije u EU je VELIKO NIŠTA!

Podeli vest

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu konačan tekst Strategije o prijemu Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana u Uniju, o kojem će se potom izjasniti poslanici Evropskog parlamenta. Osim verbalne podrške Srbiji da istraje u reformama, naša zemlja ponovo nije dobila jasnu i nedvosmislenu poruku da će postati članica Unije 2025. godine. Istina, ostavljena je mala mogućnost, ali je ona više u domenu teorije nego realnosti

Da Unija ne računa na Srbiju u narednim godinama otvoreno je rekao predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker konstatacijom kako je pogrešno predstaviti da su on i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine.

On je poručio da 2025. nije godina kada bi Srbija i Crna Gora "morale" da budu u EU, već da je to indikativni datum i ohrabrenje.

- Pogrešno je predstaviti da smo ja i Evropska komisija rekli da Srbija i Crna Gora moraju biti u EU do 2025. godine. Ne, to je indikativni datum i ohrabrenje, tako da ove zemlje rade snažno i prate taj put - izjavio je Junker u Strazburu pred predstavljanje Strategije proširenja.

Žan Klod Junker kaže da su Srbija i Crna Gora, kao zemlje koje su naviše napredovale, dobile "novi datum koji bi trebalo da ubrza stvari".

- Želimo da vidimo proširenje na Zapadnom Balkanu, ali ne želimo da vidimo ulazak bez ispunjenja uslova. Oni još nisu ispunili uslove, a neki su daleko od toga - naglasio je Junker pred Evropskim parlamentom.

RAT ZA SRBIJU RUSIJE I AMERIČKE DUBOKE DRŽAVE: SAD podelile zone i resurse na Kosovu i Balkanu, A ONDA JE DOŠAO PUTIN!

Podvukao je i da neće biti daljeg proširenja na Zapadni Balkan sve dok se prvo ne reše otvorena pitanja granica. 

- Reći da će se to rešavati pošto se uđe u EU neće se više dogoditi. Problemi moraju biti rešeni pre pristupanja ili neće biti daljeg pristupanja - zaključio je Junker.

Šefica diplomatije EU i potpredsednica EK Federika Mogerini poručila je posle usvajanja Strategije da Zapadni Balkan deli istu istoriju, kulturu i vrednost, kao i ostatak Evrope i da građani sa Zapadnog Balkana zaslužuju ista prava kao i građani u Evropskoj uniji.

SLOVENCI BI DA OPLJAČKAJU SRBIJU: Traže da im predamo 313 umetničkih dela i filmova, ČAK I PORTRET NADEŽDE PETROVIĆ!

- Znam da je bilo mnogo reči o 2025. godini. To nije krajnji rok, to je perspektiva - napomenula je Mogerini.

I specijalni izvestilac EP za Srbiju Dejvid Mekalister nedvosmisleno je poručio Beogradu da 2025. godina nije datum kada bi trebalo da pristupi EU već samo "indikativni", neobavezujući termin.

fotomontaža

Dok se EU nećka i Srbiju uporno drži na "klupi za rezerve" predsednik Rusije Vladimir Putin poručuje da očekuje da će tekući pregovori Evroazijske ekonomske unije (EEU) o osnivanju zone slobodne trgovine sa Srbijom biti uspešno završeni i da će Beograd mnogo pre 2025. godine pristupiti Evroazijskoj ekonomskoj uniji.

Štaviše, ruski predsednik je uveren da je najbolje rešenje da se Srbima u Republici Srpskoj da pravo na samoopredeljenje, kao što je Amerika dozvolila Albancima na KiM. 

SAD JE ŠANSA DA PORAZIMO TAČIJA, HRADINAJA I EKIPU: Ameri otpisali vođe Šiptara, SVI ĆE NA SUD ZA RATNE ZLOČINE!

Uz to, mišljenje Rusije je da bi trebalo omogućiti Srbima na severu Kosova pripajanje centralnoj Srbiji, čime bi se stvorilo ujedinjenje Srba, a poseban status bi imale srpske enklave i manastiri.

Tekst strategije za zapadni Balkan

Evropska komisija usvojila je danas u Strazburu "Verodostojnu perspektivu proširenja za Zapadni Balkan i veći angažman Evropske unije (EU) u tom regionu" kojom je potvrdila evropsku budućnost regiona kao geostrateške investicije u stabilnu, snažnu i ujedinjenu Evropu baziranu na zajedničkim vrednostima.
U strategiji se navodi da bi do 2025. EU mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali da će brzina napredoavanja na tom putu zavisiti od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, saopštila je EU.
Uz ocenu da su Srbija i Crna Gora najviše napredovale na evropskom putu i da bi do 2025. mogle postati članice, Strategija objašnjava korake koje te dve zemlje treba da preduzmu, kako bi završile proces pristupanja u perspektivi do 2025. godine.
- Drugi bi mogli da ih sustignu, ali su Crna Gora i Srbija jedine dve zemlje sa kojima se već uveliko vode razgovori o pristupanju - navodi se u tekstu ali i dodaje da će ta perspektiva konačno zavisiti od snažne političke volje, postizanja realnih i neprekidnih reformi, kao i konačnih rešenja za sporove sa susedima.
Dodaje se da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju šansu da napreduju na evropskom putu a Komisija ih ocenjuje na pravedan i objektivan način na osnovu zasluga i brzine kojom postižu napredak.
Kada je reč o Albaniji i BJR Makedonija ocenjuje se da te dve zemlje postižu značajan napredak na evropskom putu i dodaje da je Komisija spremna da pripremi preporuke za otvaranje pristupnih pregovora, na osnovu ispunjenih uslova.
Za BiH u strategiji se navodi da će Komisija početi pripremu Mišljenja o prijavi za članstvo Bosne i Hercegovine nakon što dobije sveobuhvatne i potpune odgovore na Upitnik.
Uz stalne napore i angažman, Bosna i Hercegovina bi mogla da postane kandidat za pridruživanje, dodaje se.
Kada je reč o Kosovu navodi se da Kosovo ima priliku za održiv napredak kroz sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i napredak na evropskom putu kada to budu dozvolile objektivne okolnosti.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20