• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić - M. Dobromirović

14.02.2018

18:10

AUSTRIJSKI VICEKANCELAR PROTIV LAŽNE DRŽAVE! ŠTRAHE: Ako budem premijer, povlačimo priznanje Kosova!

Politika

AUSTRIJSKI VICEKANCELAR PROTIV LAŽNE DRŽAVE! ŠTRAHE: Ako budem premijer, povlačimo priznanje Kosova!

Podeli vest

Hajnc-Kristijan Štrahe obećao vlastima u Beogradu da će Austrija, kad on postane kancelar, preispitati svoju odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Prištine

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe tokom svoje nedavne posete Beogradu obećao je srpskim vlastima da će Beč, čim on postane premijer, povući priznanje lažne države Kosovo!

Štrahe je, kako saznajemo, ovu poruku preneo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i prvom potpredsedniku Vlade i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću. Austrijski zvaničnik, tvrde upućeni, rekao je da je svestan odluke svoje države od 2008. godine, ali i da ne odustaje od svog stava da je Kosovo deo Srbije!

Značajna podrška

Štrahe je i pre posete Beogradu izjavio da je Kosovo deo Srbije i da Srbi na severu pokrajine imaju pravo na samoopredeljenje. Posle sastanka s Vučićem i Dačićem, austrijski zvaničnik rekao je da je Austrija priznala Kosovo, ali da

Očekujemo krupne odluke
Štrahe zaista može da uradi nešto krupno oko Kosova u slučaju da postane austrijski premijer

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

je isto tako realnost da Srbija u pravnom poretku Kosovo smatra delom svoje teritorije.

- Štrahe je rekao Dačiću i Vučiću da neće menjati stav o Kosovu uprkos tome što je koalicioni partner u austrijskoj vladi koja priznaje lažnu državu. Štaviše, Štrahe je istakao da će u slučaju da postane kancelar, Austrija preispitati tu odluku. Drugim rečima, obećao je da će Beč tada povući priznanje lažne države! - prenosi naš izvor, koji je upoznat s detaljima sastanka.

Komentarišući ove navode, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić potvrđuje za Informer da je Štrahe rekao da neće menjati političke stavove o Kosovu.

- Oni koji mu zameraju da podriva stabilnost zaboravljaju da su upravo oni narušili naše granice priznanjem Kosova. Kad neko podržava Albance, Hrvate i muslimane, to je u redu, a kad neko podržava Srbe, to je veliki problem. Štrahe zaista može da uradi nešto krupno oko Kosova u slučaju da postane austrijski premijer - podvlači Dačić.

Analitičar Aleksandar Pavić podseća da se Štrahe protivio austrijskom priznanju takozvanog Kosova.

- Štrahe jeste rekao da je austrijsko priznanje Kosova realnost,

Da se ja pitam

Hvala Štraheu! Na psihološkom planu to je za nas važno, ali je u praksi nesprovodivo. Predugo je Beč investirao u rasturanje Srbije da bi se to promenilo jednom odlukom.

Dušan Proroković, analitičar

ali da se on zalaže za kompromisno rešenje. Istovremeno, austrijska šefica diplomatije izjavila je da je ono "nepovratno", što ukazuje na to da austrijski establišment podržava Kosovo. Ako bi Štrahe postao kancelar, to bi bio znak da je Austrija skrenula još udesno i onda bi se problemu Kosova moglo pristupiti i s aspekta opasnosti od islamske radikalizacije jer služi kao poligon za terorističke pretnje na evropskom tlu - naglašava Pavić.

Dobar pomak

I bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović ocenjuje da je Štraheovo obećanje još jedan dobar pomak.

- Ohrabrujuće je to što se posle Surinama i Španija oglasila protiv Kosova. U Češkoj je organizovana peticija, a sad je Štrahe dao za pravo Srbima, a ne Albancima. Ovo još ne znači proboj na frontu očuvanja Kosova, ali je naznaka slabosti u betonskom stavu SAD o Kosovu - zaključuje Jovanović.

'Koha ditore': Evropska unija izdala Kosovo

Prištinski list "Koha ditore" piše da je Evropska unija "izdala Kosovo" jer je ostala neutralna u odnosu na njegov status.

- Sve je bilo prilagođeno Evropskoj uniji i ulogama koje su bile planirane. Međutim, na kraju je Evropska unija izdala Martija Ahtisarija time što nije našla jedinstvo u podržavanju njegovog predloga. Izdala je i Kosovo jer je ostala neutralna o njegovom statusu - konstatuje list.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 6 godina

Samo neka povuku priznanje, pa će biti još otkazivanja priznanja. A onda da mi raščistimo lažnu ljubav sa "ekološkom" i Makedonijom koju smo jedino mi priznali pod tim imenom. Pa da živimo kao sav normalan svet.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija