• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2018

15:02

VUČIĆ: Srbija će učiniti sve da se reši sudbina nestalih!

Politika

VUČIĆ: Srbija će učiniti sve da se reši sudbina nestalih!

Podeli vest

Predstavnici Saveza udruženja porodica zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja zadovoljni su sastankom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem I ističu da je ovo bio prvi pravi sastanak na kojem je pričano o konkretnim zahtevima porodica

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas članove porodica nestalih u toku ratnih sukoba na teritoriji Hrvatske i tom prilikom im preneo da će državni organi Srbije učiniti sve u pronalaženju i rasvetljavanju sudbina njihovih najbližih.

Kako je saopštila Pres služba Predsednika, Vučić je napre saslušao sa kakvim se sve problemima susreću u pronalaženju svojih sinova, očeva, braće i drugih članova porodica.

Predsednik Vučić je potom rekao da će, kako se navodi, državni organi Republike Srbije učiniti sve da se izađe u susret članovima porodica nestalih lica iz Hrvatske i da se ostvari vidljiv napredak u pronalaženju nestalih i rasvetljavanju njihovih sudbina, iako je to mnogo teže raditi kad nas od sukoba deli više od dve decenije.

Ljiljana Alvir, predsednica Saveza udruženja, kazala je novinarima, nakon susreta sa šefom srpske države, da je prisustvovala sastanku 2010. sa tadašnjim predsednikom Srbije Borisom Tadićem. 

- Tada je to bila jedna vrsta političke edukacije od strane Tadića, a današnji sastanak, koji je trajao izuzetno dugo, poslužio je da pričamo o konkretnim zahtevima od strane nestalih - objasnila je ona. 

Alvir je rekla da su predstavnici Saveza od predsednika Srbije tražili da, na osnovu njegovih izjava prilikom nedavne posete Hrvatskoj, izvrši uticaj na institucije Srbije koje su relevantne za informacije o nestalim. 

Tanjug

- Skrenuli smo pažnju na to da srpske institucije više od 20 godina nisu odradile svoj posao i da je u ovom trenutku on kao predsednik osoba koja bi mogla pokrenuti to pitanje ako želi, a uvereni smo, na osnovu onoga što smo čuli i što znamo o predsedniku Vučiću, da će to biti moguće - rekla je Alvir

Alvir je kazala da porodice čekaju da dokaže verodostojnost njegovih izjava.

Rekla je da porodice žele apsolutnu saradnju institucija Srbije u vezi nestalih. 

Prenela je da je predsednik Srbije rekao da nema lično razloga da se ne uključi u reavanje tog pitanja I da ga ne zanima zaštita osoba koje su nekada bile u lancu odgovornosti, a koje imaju I danas možda neki uticaj I pozicije. 

Tanjug

Takođe je Alvir ukazala da je predsednik Vučić obećao da će se pitanjem nestalih baviti na dnevnom nivou, kao I da je dogovoreno da će porodice o napretku biti izveštavane nedeljno. 

- Nismo postavljali nikakve rokove i ne možemo postaviti ultimatum. Rečeno nam je da će se na nedeljnom nivou razgovarati o nestalima I da ćemo biti informisani o rezultatima. Najavljen je i skoriji susret predsednika Komisije za nestala Srbije Veljka Odalovića i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, koji će razgovarati o konkretnim stvarima - kazala je Alvir. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nena

pre 6 godina

Predsednik je rekao da ce sastanak biti odrzan i tako je i bilo.

jovana

pre 6 godina

Normalizacija dveju drzava ide u pravom smeru!

milos

pre 6 godina

Ovo pitanje je davno trebalo da bude na dnevnom redu!

Jelena Petrović

pre 6 godina

Predsednik Vučić jedini vodi konstruktivne razgovore i ima konkretna rešenja problema.

Sabir

pre 6 godina

Samo razgovorima ovo bolno pitanje biće rešeno.

Dara

pre 6 godina

Vucic je ispunio svoje obecanje i primio porodice nestalih ... Sigurno ce pronaci neko resenje,za njihove probleme.

Kletver

pre 6 godina

Srbija će učiniti sve da izađe u susret porodicama nestalih Hrvata u ratu.

DEJAN

pre 6 godina

Iskreno i posteno receno u Srbiji nacionalne manjine zive dobro, to sto izbije poneki pojedinacni ekces, to ne utice na generalno stanje. Bilo bi dobro kada bi Srbi imali priblizan tretman u drugim drzavama. Ali da bi mi trazili za svoj narod u drugim zemljama poboljsanje tretmana, mi trebamo da damo dobar primer sto i cinimo.

sasa

pre 6 godina

Aleksandar Vucic se bori da resi problem nestalih! Treba ga podrzati u tome i biti mu zahvalan!

pop

pre 6 godina

Apsolutnom saradnjom sigurno ce doci do rezultata.

ZORAN

pre 6 godina

Dobro je sto je napokon doslo da sastanka sa porodicama zarobljenih i nestalih hrvatskih branitelja sa Aleksandrom Vucic. Neophodno je resiti pitanje nestalih, kao Hrvata tako i Srba u ratu. Jer porodice imaju pravo na istinu.

Filip

pre 6 godina

Ovo je pravi pristup i isto tako Srbija ocekuje od Hrvatske da pokrene pitanje pronalaska nestalih Srba.

Alhemičar

pre 6 godina

Ето разлике између Тадића и Вучића , Вучић увек саслуша саговорника и пружи одговор , што код Тадића то није био случај.

Karlo

pre 6 godina

Srbija je zemlja velike duse i jos veceg srca .

Sara

pre 6 godina

Srbija je pokazala da je tu za svoj narod, tako ce i sada biti

jeca

pre 6 godina

Dijalog Srbije i Hrvatske pomoćiće porodicama nestalih sa teritorije obuhvaćene sukobima.

MiKSI

pre 6 godina

Zašto se čekalo preko 2o godina da se istina nadje za nestale i Srbe i Hrvate?

IMUNITET

pre 6 godina

Za mene je život svalog čoveka podjednako važan, znači potrebna je istna za nestale i Srbe i nestale Hrvate.

Mara

pre 6 godina

Vucic je konkretan covek,ne " edukator " i filozof kao Tadic

Mirjana

pre 6 godina

Vučić će ispuniti ono što je obećao u to nema sumnje

Bogdanka

pre 6 godina

Ovi ljudi treba da znaju istinu o sudbini njihovih najdrazih,isto kao sto Srbi u Hrvatskoj zele da znaju istinu o svjim najdrazima

Graje

pre 6 godina

Srpske institucije će bolje raditi na rešavanju ovakvih slučajeva, posle ovog sastanka biće rešeno niz problema. Aleksandar Vučić iskreno želi da sarađuje sa svima.

lidija

pre 6 godina

Veliki potez naseg predsednika ,ovo je moralo da se desi kad tad,mora se pomoci ovim ljudima.

Lokica

pre 6 godina

Država Srbija će sve uraditi šta je u njenoj moći da pomogne.

Joca

pre 6 godina

Predsednik Srbije će izaći u susret i pomoći.

franjo

pre 6 godina

Posle Tadićeve demagogije ovo je pravi pomak.

GajbexG

pre 6 godina

Srbija sigurno hoce uciniti sve a bilo bi lepo i da Hrvatska uradi nesto po tom pitanju.

GajbexG

pre 6 godina

Ovo je vazan korak u odnosima dve zemlje.Nadam se da ce i Hrvatska isto postupiti.

marko

pre 6 godina

Ako je receno da ce biti reseno, tako ce i biti

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija