• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.02.2018

19:57

VUČIĆ SA JUNKEROM: Udavićemo se u sopstvenoj prošlosti, ako ne postignemo kompromis sa Prištinom!

Politika

VUČIĆ SA JUNKEROM: Udavićemo se u sopstvenoj prošlosti, ako ne postignemo kompromis sa Prištinom!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da moramo da shvatimo koliko je i zašto je važno da postignemo kompromis sa Prištinom, inače ćemo se, kaže, "udaviti u sopstvenoj prošlosti".

- Zato toliko plediram na kompromis i zato toliko molim i tražim podršku i Evropske Komisije i svih svetskih sila da do te podrške dođemo", rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsednikom EK Žan Klodom Junkreom.

Kako je rekao, svaki dan čuje u Srbiji kako govore "za nas je najbolji zamrznuti konflikt i čekajte samo da prođe i desiće se nešto što će nama da pomogne". 

- Ako mi ne budemo razumeli, a pri tome dobro znate šta mislim o nezavisnosti Kosova, da mi moramo da napravimo kompromise, da moramo sa sobom u određenim stvarima u našim glavama da raskrstimo - i to govorim u trenutku kada ne bi trebalo da govorim, i kada ću da gubim političke poene...ako to ne budemo uradili udavićemo sebe u sopstvenoj prošlosti-upozorio je predsednik Srbije. 

Vučić je večeras, govoreći o pravno obavezujućem sporazumu sa Prištinom, rekao da je važno da se pronađe kompromis sa Albancima i istorijski reši taj odnos, da se uspostavi prijateljstvo dva naroda, 

- To je za nas najteže pitanje i to je pitanje za Srbiju i sve naše građane, i za našu budućnost- rekao je Vučić. 

- Mislim da je od uzasnog znacaja da mi i Albanci nađemo kompomis- da se to pitanje reši na drugačiji način, a ne ratovima, i da dva najmnogoljudnija naroda uspstave osovinu sever, jug.

Tanjug


Ističući da je iznad svega važan dogovor Beograda i Prištine, Vučić je pomenuo da se pregovori odvijaju uz podršku Brisela, ali, kako je primetio, u Briselu su samo posrednici, na "čemu smo naravno zahvalni".

Podsetio je da su u 22 zemlje EU priznale nezavisnost Kosova i da one očekuju dokument koji bi vodio suštinski ka tome, ili bar da Priština bude deo UN i drugih međunarodnih organizacija.

Pet zemalja to ne žele, kao što Priština želi, a Beograd to ne želi, rekao je Vučić.On je istakao da bi sporazum trebalo da bude takav da i Beograd i Priština izgube ponešto, ili da budu veoma nezadovoljni i jedni i drugi, a to bi, kaže znacilo da smo pobedili.

Ne može jedna strana da dobije sve, a druga da izgubi sve, naglasio je on. Dodao je da je nemoguće ubediti građane Srbije da prihvate da daju sve, a sa druge strane nista.

- Mi želimo kompromis pod okriljem EU, na najvisem nivou, a ako to ne moze živećemo u proslosti kao decenijama unazad- kazao je predsednik.

- Voleo bih da to izbegnemo i da budućnost vidimo na drugi način. Nadam se da će Albanci razumeti koliko je vazan taj dogovor". 

Vučić je istakao i da su nama važni dobri odnosi sa Albancima i da bi se to postiglo sporazumom, ali da se to u Prištini ne čuje, a važno je i za njih.Rekao je da će sve uraditi da se dođe do resenja, iako je to teško.

VUČIĆ: Za Srbiju Evropska unija nije samo cilj, to je proces! JUNKER: Nisam došao da držim lekcije SRBIJA ZNA SVOJ PUT!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Aleksandar

pre 6 godina

Ovako bi trebalo da razmišljaju i Albanci.

Slavisa

pre 6 godina

Dobro EU zna ko na putu dogovora pravi probleme, mi to svakako nismo. EU treba biti garant naseg dogovora sa Pristinom. Ali ono sto njima predstavlja problem moraju daleko snaznije da uticu na Albance da ucine ustupke tu se moraju ukljuciti i svetske sile, a mi smo na kompromis zarad nase bolje buducnosti i ekonomskog napretka, uvek spremni.

Saša

pre 6 godina

Postizanje kompromisa sa Prištinom je od istorijskog značaja za Srbiju. Nadam se skorom postizanju kompromisa.

Lane

pre 6 godina

Kada bismo uspeli postići kompromisno rešenje i koliko toliko ostvariti prijateljske odnose sa Albancima, to bi za nas bio ogroman uspeh.

Petar

pre 6 godina

Srbija ima pravo na budućnost. Nadam se da su vlasti u Prištini svesne da svojim odbijanjem da prihvate kompromis blokiraju bolju perspektivu i Albanaca i Srba na Balkanu.

Marko

pre 6 godina

Ne davi nas historija već licemerje lažne zapadne demo(n)kratije!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija