• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.03.2018

12:58

OTKUCALO 12.44! AKO PRIŠTINA NE PRISTANE NA ZSO, FORMIRAĆEMO JE SAMI!

Politika

OTKUCALO 12.44! AKO PRIŠTINA NE PRISTANE NA ZSO, FORMIRAĆEMO JE SAMI!

Podeli vest

U Mitrovačkom dvoru sve je spremno za zajedničku sednicu odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji

14.25 – Odbornici su usvojili zaključke sednice.

14.20 – Predsedavajući je izneo zaključke sednice: (1) Ako Priština ne bude spremna da u naredne tri nedelje radi na formiranju ZSO, srpske opštine će same početi sa formiranjem Zajednice, (2) zahteva se da se nalogodavci i izvršioci terora nad građanima najhitnije procesuiraju i kazne, a da ministar i direktor policije podnesu ostavke, (3) pozivaju se međunarodni predstavnici, Kfor i Euleks da pojačaju budnost i deluju preventivno u slučaju napada na srpski narod.

13.45 - Predsednik Srpske liste i gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić je rekao da je ta stranka ušla u privremenu vladu u Prištini kako bi pomogli Srbima na KiM. 

- Naši ministri poslanici su dali sve od sebe da omoguće opastanak i povratak Srba na KiM, verujući da ćemo zaštiti Srbe, a odgovor na našu dobru volju je odbijanje svih amandmana Srpske liste, hapšenje građana bez dokaza, otimanje imovine, terorisanje golorukih građana, prebijanje poslanika, gradonačelnika i hapšenje Đurića - dodao je on.

- Srpska lista, kao apsolutni predstavnik srpskog naroda na KiM, ne vidi ni jedan razlog da i dalje učestvuje u radu privremene vlade u Prištini. Ponašaćemo se kao opozicija u parlamentu i radićemo isključivo u interesu Srba jer koalicija više ne postoji – rekao je Rakić. 

TV Pink

On je dodao da će ukoliko Priština ne formira ZSO, onako kako je dogovoreno u Briselu, Srbi će to samo uraditzi 20. aprila. 

To nije jednostran potez, već obaveza Prištine i Brisle i nije uperena protiv bilo koga, već će biti servis građana, dodao je Rakić, napomenuvši da je agresija na sever Kosova i Metohije zaustavljena intervencijom predsednik Aleksandra Vučića.

 - Srbija i Srbi na KiM imaju predsednika koji se bori za njih za ratzliku od nekih političara u Beogradu koji gledaju smao svoje interese. Jedan poziv predsednik Vučića je sprečio maltertiranje Đurića, jer je plan je bio okupacija severa i držanje Đurića 30 dana u pritvoru – istakao je Rakić. 

Srbima, koji planiraju da uđu u kosovsku vojsku, poručio je da to ne čine i da ne pristaju da budu njihovi janjičari.

13.20 - Zamenik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao da postoje trenuci kada je neophodno da se svi ujedinimo, kada treba biti hrabar i odlučan kada uzmicanje i povalačenje nije opcija

 - Za uzmicanje više prostora nema. Ovo su dani kada su hrabrost i odlučnost čin odgovornosti i prema sopstvenim životim i prema budućim gerenacijama i prama našem trajmnom opredeljjuu da sačuvamo mir koji je svima ovde preko potreban – istakao je Petković. 

TV Pink

Predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije podržali su odluku Srpske liste da napusti kosovsku vladu i otpočne sa formiranjem ZSO. 

- Teška, ali jedino ispravna odluka koju će Srpska lista doneti ovde u Mitrovačkom dvoru, učiniće da ovo mesto postane simbol odbrane dostojanstav i časti srpskog naroda, a ne simbol poraza i poniženja kako su to želeli oni koji su pre 48 sati ovde poslali horde albanskih terorista da uhapse Marka Đurića – istakao je Petković. 

13.10 - Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, ističe da je ono što se desilo pre dve dana kap koja je prilila čašu nezadovoljstva zbog odnosa prema Srbima.

- Vreme je da kao nikada pre svi Srbi jedinstveno, bez obzira na političke različitosti krenu u ono što se zove dmokratka borba za mir i dostojanstvo i da Srba na KiM u budućnosti bude više – istakao je Jevtić.

TV Pink


 - Kada neko na onako brutalan način udari na mir, pokazuje da će učiniti sve da do tog mira ne dođe. Jedinstvom ćemo dati najbolji odgovor – da se ne predajemo i da ćemo sve uraditi – dodao je on.

Jevtić je istakao da će tražiti odgovornost onih koji su napali goloruk srpski narod i uhapsili Đurića.  

13.00 – Igor Simić iz Srpske liste je rekao da su od predsednika Vučića dobili podršku, ali i da donose poruku predsednika da Srbija neće nemo gledati ako se ponovi ono od pre dva dana.

- Bićemo snažna opozicija svim predlozima vlade u Prištini jer ona ne radi u interesima Srba - rekao je Simić.

12.55 – Ako Zapad i Priština ne žele da je formiraju ZSO, imamo legitimno pravo da uzmemo sudbinu u svoje ruke, formiramo ZSO i sami odlučujemo o našim životima, a ovde su ugroženi i životi naše dece, poručio je na početku skupa Ivan Todosijević, predsednik Privremenog organa opštine Zvečan i ministar u kosovskoj vladi.

- Pet godina od kako se Briselski sporazum ne sprovodi, koliko mi tražimo da se formira ZSO. ZSO je za nas krvno političko pitanje - rekao je Todosijević.

On je podsetio da je ZSO međunarodna obaveza, a ne hir Srba.

- Međutim zapad i Priština nisu spremni da je formiraju, a ZSO se, nažalost, i danas koristi za ucenjivanje Srbije i Beograda - rekao je on.

- Ukoliko zapad i Priština ne žele da formiraju ZSO, imamo potpuno legitimno pravo da sami uzmemo sudbinu u naše ruke i sami formiramo ZSO. Da sami odlučujemo o našim životima - podvukao je Todosijević.

Srbi su, dodao je, odlučni i pored pritisaka iz Prištine i EU.

- Čuli smo da će da nas hapse. Neka nas hapse, ako mogu sve nas. Mi smo opredeljeni za mir, naš stav dijalog razgovor i mir - rekao je Todosijević.

12.50 – Sastanak u Mitrovačkom dvoru počeo osudom incidenata koji su se dogodili u ponedeljak. Dve su tačke dnevnog reda: Političko bezbednosna situacija i izveštaj Gorana Rakića nakon sastanka sa predsednikom Vučićem.

RTS printscreen


Na današnjem sastanku, u prostorijama u koje je u ponedeljak upala specijalna jedinica kosovske policije ROSU, obratiće se najpre pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković.
Najavljeno je da će na sednicu doći gradonačelnici Klokota Božidar Dejanović, Parteša Dragan Petković, Novog Brda Svetislav Ivanović, Štrpca Bratislav Nikolić i Raniluga Vladica Aritonović.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i gradonačelnici Gračanice Srđan Popović, Leposavića Zoran Todić, Kosovske Mitrovice Goran Rakić, Zubinog Potoka Stevan Vulović i Zvečana Vučina Janković.

Takođe se očekuje prisustvo predstavnika Kfora, Unimka, Euleksa i OEBS-a.

Na zahtev predsednika Srpske liste Gorana Rakića sastanak će simbolično početi u 12.44 sati, u skladu sa Rezolucijom UN 12 44, i imaće samo jednu tačku dnevnog reda - političko-bezbednosnu situaciju na severu Kosova i Metohije.

Srpska lista najavila je juče u Beogradu da napušta kosovske institucije, a ujedno je najavljeno i da će srpske opštine formirati 20. aprila Zajednicu srpskih opština, na petogodišnjicu od potpisivanja Briselskog sporazuma.

U Kosovskoj Mitrovici protekla je mirna noć.

Život građana vratio se potpuno u normalno stanje posle hapšenja direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Ðurića.

U gradu nije vidljivo nikakvo pojačano prisustvo policije, a građani su se još od juče vratili svojim uobičajenim poslovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija