• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

12.04.2018

20:44

DAČIĆ: Dijalog Srbije i Francuske intenzivan i sadržajan

Politika

DAČIĆ: Dijalog Srbije i Francuske intenzivan i sadržajan

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, na sastanku sa francuskim ministrom evropskih i inostranih poslova Žan-Ivom Le Drijanom, istakao da je politički dijalog Srbije i Francuske veoma intenzivan i sadržajan

Navodeći da je ova poseta upravo potvrda obostrane želje da odnosi naših zemalja budu još dinamičniji i sadržajniji, Dačić je rekao da će Srbija i Francuska, kao strateški partneri i istorijski saveznici, nastaviti da, kroz prijateljski dijalog i uvažavanje obostranih interesa, doprinose unapređenju ukupne saradnje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U srdačnom razgovoru je dogovoreno da Srbija i Francuska zajednički obeleže jubilej, 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i, naredne godine, 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Dačić je zahvalio na podršci Francuske procesu evrointegracija Srbije, podsećajući da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji prioritet naše spoljne politike, kao i na podršci Francuske za kandidaturu Srbije za pridruženo članstvo u Međunarodnoj organizaciji frankofonije.

Ministar Le Drijan je potvrdio interes Francuske da intenzivira politički dijalog i bilateralne odnose sa Srbijom. 

Preneo je želju predsednika Francuske Emanuela Makrona da dođe u posetu Srbiji do kraja godine, kao i da tom prilikom bude otkriven Spomenik zahvalnosti Francuskoj, na čijoj rekonstrukciji zajednički rade obe države. Istaknuto je da Francuska Srbiju vidi kao lidera u regionu, a posebno su pohvaljeni napori koje Srbija ulaže u unapređenje saradnje i očuvanje stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju.

Dačić uručio je francuskom kolegi reprint izdanje knjige Jovana Cvijića iz 1918. godine "Balkansko poluostrvo i južnoevropski narodi" i zlatnik posvećen našem vojskovođi Živojinu Mišiću. 

Ministar Le Drijan uručio je ministru Dačiću dokument iz 1915. godine. Reč je o instrukciji ministra spoljnih poslova ambasadama Francuske u Londonu, Petrogradu i Rimu u vezi podrške saveznika srpskoj vojsci i srpskom narodu, navedeno je u saopštenju.

PREDSEDNIK VUČIĆ SA ŽAN-IV LE DRIJANOM: Francuska razume naše stavove, MAKRONU SPREMAMO SPEKTAKULARAN DOČEK!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija