• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

04.05.2018

09:44

EVO KAKO SE NAMEŠTAJU POSLOVI U PARAĆINU! Bračni par Rakić već dve godine organizovano izvlači PARE IZ OPŠTINE!

Politika

EVO KAKO SE NAMEŠTAJU POSLOVI U PARAĆINU! Bračni par Rakić već dve godine organizovano izvlači PARE IZ OPŠTINE!

Podeli vest

Sekretar Skupštine Opštine Paraćin Maja Rakić i vlasnik firme koja je dobila ugovor za angažovanje radnika u toj opštini su u braku

Opštinu Paraćin potresa nova afera. Naime, u javnim preduzećima u Paraćinu se zapošljavaju radnici, i to preko firme Vuk Logistic, čiji je vlasnik preduzetnik Srđan Rakić, muž sekretarke Skupštine Opštine Paraćin Maje Rakić.

Prema podacima do kojih je došao portal srbijadanas.com, tokom 2017. JKP Paraćin koji posluje u okviru Opštine Paraćin je firmi Srđana Rakića isplatila 4.334.246,04 dinara, dok je od početka 2018. godine JKP Paraćin istoj firmi platio čak 14.400.000 dinara za takozvani lizing radnika. Direktor i vlasnik firme Vuk Logistik, Srđan Rakić, je suprug sekretarke Skupštine Opštine Paraćin Maje Rakić, a pošto su njih dvoje u braku to predstavlja direktan sukob interesa.

Istraga u toku

Podsetimo,  posle brojnih dokaza koji su prikupljeni preko različitih javnih institucija, Tužilaštvo i policija su pokrenuli istragu i uskoro se očekuje podizanje optužnice povodom sedam afera u Opštini Paraćin, kako se saznaje iz izvora bliskog istrazi. Sedam afera koje je srbijadanas.com otkrio i kojima se bavi od Nove godine, došle su do nadležnih organa i uskoro se očekuje kraj istrage koja će pokazati niz nezakonitih radnji koje su vlasti u Paraćinu nesmetano obavljale.

Takođe, ono što je interesantno je to da je direktora JKP Paraćin Danijela Živkovića izabrala upravo Skupština Opštine Paraćin gde Maja Rakić radi kao sekretarka. Naime, na mesto sekretarke Skupštine Opštine Paraćin Maja Rakić dolazi 2015. godine, a samo nekoliko meseci kasnije Skupština Opštine Paraćin izglasala je Živkovića na mesto direktora JKP Paraćin. Prema otkrivenoim podacima, JKP Paraćin počinje da posluje sa firmom muža Maje Rakić samo nekoliko meseci nakon imenovanja Danijela Živkovića na mesto direktora JKP Paraćin.

Na dva ugovora koja možete da pogledate na slikama, jedini ponuđač je bila firma Srđana Rakića, koja je i prihvaćena, kao „prihvatljiva", kao što se navodi u ovim ugovorima, pošto nije bilo drugih ponuđača postavlja se pitanje kako niko nije znao za ovako dobre poslovne prilike u opštini Paraćin. Firma Vuk Logistik je na obe ponude ponudila istu cenu radnog sata 369 dinara neto, odnosno 442 dinara sa PDV. Zvanična minimalna cena rada je 143 dinara neto, a sa porezima i doprinosima 193 dinara, kako se nezvanično saznaje radnici koji su zaposleni preko firme Vuk Logistik su velikom većinom zapošljavani za minimalac ili platu blizu minimalca, što znači da ostaje veliki profit vlasniku firme Srđanu Rakiću, a samim tim, dolazi do značajnog uvećanja porodičnih prihoda sekretarke Skupštine Opštine Maje Rakić. 

srbijadanas.com
srbijadanas.com

Dva ugovora, čija vrednost ukupno iznosi 18.734.246 dinara, Vuk Logistic je dobio kao jedina firma ponuđač, i tada su zaposleni radnici za izvođenje radova na terenu.

Portal SrbijaDanas.com kontaktirao je Maju Rakić i njenog supruga Srđana Rakića povodom ove afere, ali do objavljivanja ovog teksta oni nisu odgovorili na pozive novinara.

Čedomir Čupić profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji je bio u odboru Agencije za borbu protiv korupcije odgovara na naše pitanje da li je ovo sukob interesa:

- Apsolutno. Ovo je klasičan sukob interesa.

srbijadanas.com


Takođe, Zakon o sprečavanju sukoba interesa pri vršenju javnih funkcija u ovom slučaju je izričit i glasi - funkcioner ne sme biti ni u kakvom odnosu zavisnosti prema licima koja bi mogla uticati na njegovu nepristrasnost u obavljanju javne funkcije, niti koristiti javnu funkciju za sticanje bilo kakve koristi ili pogodnosti za sebe ili povezano lice, a povezanim licem se smatra bračni ili vanbračni drug.

Predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović je samo pre nekoliko meseci zaboravio da prilikom svoje kuknjave na televiziji, kada je javno kritikovao premijerku Srbije Anu Brnabić i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da zbog njihovih mera nema ko da radi u ovoj opštini, zaboravio da spomene da su u Paraćinu smislili način da zaobiđu zabranu zapošljavanja i da putem lizinga iznajmljuju radnike.

srbijadanas.com

Saša Paunović

Saša Paunović je izjavio da zbog uredbe Vlade Srbije nema dovoljno kadrova u ovoj opštini, a za to vreme je ista ta Opština raspisivala javne nabavke za radnu snagu i ugovore dodelila firmi Vuk Logistic, čiji je vlasnik suprug jedne od zaposlenih u Opštini, sekretarke Skupštine Maje Rakić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija