• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2018

21:44

SRBIJA SE MORA POKORITI, ODREĆI RUSIJE I PRIZNATI KOSOVO: Institut Istok-Zapad poziva Brisel i Vašington da srede Balkan!

Politika

SRBIJA SE MORA POKORITI, ODREĆI RUSIJE I PRIZNATI KOSOVO: Institut Istok-Zapad poziva Brisel i Vašington da srede Balkan!

Podeli vest

SAD bi trebalo da i dalje podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji, ali i stav EU da se nove članice moraju prilagoditi politici Unije prema Rusiji i da se Srbija neće pridružiti dok ne prizna Kosovo, navodi se u izveštaju američkog Instituta Istok-Zapad i Nacionalnog komiteta za američku spoljnu politiku.

U ključnim preporukama za američku diplomatiju kad je o Srbiji reč, u izveštaju se ukazuje da "SAD treba da obnove i ojačaju odnose sa Srbijom, najvećom i najmoćnijom državom u regionu".

- Članstvo u NATO bi trebalo da ostane opcija za Srbiju, ali očekivanja SAD se moraju ublažiti istorijskim nasleđem vojnih operacija Alijanse u regionu, kao i mogucnošću glasnog protivljenja Rusije. Saradnja s NATO bi trebalo da se nastavi, pri čemu bi Alijansa trebalo da ohrabri Srbiju da ograniči svoje bezbednosne veze s Rusijom na trgovinu oružjem i obuku - navodi se u preporukama.

Srbija je u izveštaju opisana kao najuticajnija zemlja u regionu koja "hoda po diplomatskoj žici istovremeno se ulagujući Rusiji i EU".

- Osciliranje politike EU u pogledu regiona je, medutim, dalo srpskim liderima mogućnost da nastave sa uslišavanjem ruskih molbi, kao što je uspostavljanje kvazi-vojnog ruskog humanitarnog centra u Nišu - piše u izveštaju, čiji je jedan od autora predsednik Instituta Istok-Zapad i bivši ambasador SAD u Srbiji, Kameron Manter. 

Ukazuje se, medutim, i da evropski lideri ne mogu da očekuju od Srbije da se odlučno posveti Uniji ukoliko se članstvo u tom bloku i dalje bude činilo dalekim.

- Jednom rečju, ako Srbija ne može da sedi na dve stolice, ne može ni EU - ističe se u izveštaju.

Napominje se i da će članstvo u EU iziskivati od Srbije da se strogo pridržava politike EU prema Rusiji, uključujući sankcije.

U preporukama upućenim diplomatiji SAD kad je reč o Kosovu, koje je u izveštaju predstavljeno odvojeno od Srbije, navodi se da bi trebalo zaustaviti proces sporog uklizavanja u zamrznuti sukob.

fotomontaža

"SAD bi trebalo da podstaknu EU da daju novi podstrek dijalogu Srbije i Kosova. Taj dijalog mora da dovede do toga da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu. SAD bi trebalo da budu spremne da prihvate mere koje usaglase strane kao deo normalizacije svojih odnosa", stoji u preporukama.

"MILOSRDNI" NATO TVRDI: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika?!

NATO bi, ukazuje se, trebalo da sa Kosovom radi na razvoju malih, lako naoružanih, odbrambenih vojnih kapaciteta, a proces lansiranja ovih snaga mora da obuhvati dijalog Beograda i Prištine, ali da ni pod kakvim okolnostima Beograd ne bi trebalo da uživa pravo veta u tom procesu.

- KFOR bi trebalo da ostane na Kosovu, ali trajna NATO i američka baza u regionu bespotrebno bi isprovocirala Srbiju i Rusiju i nepotrebna je - napominje se.

NAJVEĆA ČAST ZA SRBIJU! Vučić zajedno sa Putinom na Paradi pobede polaže venac oslobodiocima!

Takođe, navodi se da "ni Srbija ni Kosovo ne mogu da očekuju da će postati članice EU ako se ne usaglase u vezi s normalizacijom svojih odnosa. Ta normalizacija bi donela materijalnu korist regionu. Srbiju bi približila EU, a Kosovu omogućila da ide ka punopravnom članstvu u UN i drugim međunarodnim organizacijama".

fotomontaža

- Članstvo u Interpolu bi, na primer omogućilo veću saradnju u suzbijanju korupcije i terorizma. Normalizacija bi omogućila i da KFOR, koji uključuje značajan broj američkih vojnika, smanji svoje fizičko prisustvo i angažovanje. Uz to, trajanje sukoba predstavlja i trajnu mogućnost za ruski uticaj na Srbiju - dodaje se.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Ne...!! .... TROJNOM PAKTU...SAD-e, Velika Britanija i Francuska...!! Ne....- FASIZMU...!!

Natasa

pre 5 godina

Od toga nema nista, to ce im ostati samo puste zelje.

Paki

pre 5 godina

Mi smo vojno neutralni, ne prilazimo nikome i to svi moraju prihvatiti hteli ili ne.

Mira

pre 5 godina

Mi se nikada necemo odreci prijateljstva i saradnje sa Rusijom niti cemo se odreci Kosova i Metohije koliko god da to Amerika trazila ili ocekivala od nas.

dana

pre 5 godina

na pritiske necemo reagovati od svojih ciljeva ne odstupamo

kornjacarade

pre 5 godina

znamo od pocetka cime nas i na koji nacin ucenjuju ... uspesnos politike sadasnje vlasti ogleda se upravo u vestom balansiranju izmedju rusije i zapada , kao i u vojnoj neutralnosti

Goksi

pre 5 godina

Svakako su zainteresovani da nam oslabe prijateljske odnose sa Rusijom

Sreta

pre 5 godina

Srbija je slobodna zemlja i neće pristati na ucene velikih.

Jasko

pre 5 godina

Svi smo mi očekivali da će doći trenuci u kojima će se od Srbije više ili manje otvoreno tražiti da se odrekne prijateljstva sa Rusijom kao i dela svoje teritorije. Naravno, malo ko je u Srbiji spreman na to, a verujem i da će sadašnja vlast imati skoro stopostotnu podršku da istraje u nastojanjima da se očuvaju nacionalni interesi.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija