• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: bloomberg.com

16.05.2018

11:51

BLUMBERG O SRBIJI: Oni proizvode više istorije nego što mogu da podnesu!

Politika

BLUMBERG O SRBIJI: Oni proizvode više istorije nego što mogu da podnesu!

Podeli vest

Tri puta nedeljno u 6:30 časova, srpski predsednik Aleksandar Vučić ima časove ruskog. Cilj mu je, kako kaže, da bude u stanju da tečno razgovara sa Vladimirom Putinom kao što to čini sa zapadnim liderima na engleskom, započinje Blumberg tekst o najnovijim dešavanjima u Srbiji i na prostoru Zapadnog Balkana


Želja za jezičkim paritetom odražava tradicionalnu geopolitičku neutralnost Srbije, zemlje koja je istorijski i kulturno na međi Istoka i Zapada. Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, Vučić uporedo podstiče razvoj veza sa Rusijom uz privlačenje investicija iz Kine za industrijske i infrastrukturne projekte.
Balansiranje između Istoka i Zapada nije novina u strateškom delu kontinenta posvađanog u krvavim sukobima devedesetih. Ali odnosi Zapada sa Rusijom najhladniji su još od perioda "hladnog rata" i EU ima veliku potrebu da osigura da  Srbija i pet drugih balkanskih naroda uđu u njen blok i spreči narastajući uticaj sa Istoka.

Lideri EU sastaju se ove nedelje sa svojim kolegama iz Zapadnog Balkana u Bugarskoj, koja se pridružila EU 2007. godine, kako bi pokazali da su ozbiljni u vezi sa njihovim obećanjem da će početi da primaju nove članice oko 2025. godine. Fokus će biti na razgovoru o sledećoj fazi Evropskog projekta nakon što su bivše komunističke zemlje poput Poljske i Mađarske nedavno ušle u sukob sa Briselom zbog njihove kontrole nad sudovima, medijima i drugim demokratskim institucijama.

- Ako se zemlje Zapadnog Balkana ne pridržavaju demokratskog razvoja, mi rizikujemo nestabilnost u regionu - rekao je Eduard Kukan, specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija na Balkanu 1999. i 2000. godine i bivši slovački ministar spoljnih poslova. "Ne možemo sebi da priuštimo usporavanje procesa. Ovo bi moglo da stvori priliku da uđu i drugi igrači."

Rusija snažno pokušava da ojača uticaj u regionu, a Kina je najnovija sila koja traži da se nametne. U državama centralne i istočne Evrope Kina pokušava da se nametne putem takozvanog foruma 16 + 1, koji uključuje balkanske države. Izveštaj o odnosima između EU i Kine koji je objavio Evropski savet za međunarodne odnose navodi "nema sumnje" da se taj program takmiči sa finansiranjem i projektima EU.

Srbija je najveća država Zapadnog Balkana koja želi da se pridruži EU - druge su Bosna i Hercegovina, Albanija, Crna Gora, Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Kosovo - i svi imaju prepreke u budućnosti.

Politički, Srbija mora da se pomiri s Kosovom, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine, a Republika Makedonija mora da reši svoj decenijski stari spor oko imena sa Grčkom. Oni imaju visoke stope nezaposlenosti, regioni koji zaostaju za najsiromašnijim delovima EU i bore se protiv korupcije.

EU je njihov glavni trgovinski partner i daleko je najveći investitor, iako dolazna novčana masa nije dostupna podjednako za svih 18 miliona stanovnika u regionu i postoji razočaranje oko toga da li će članstvo doći.

- Već planiram za moj veliki beg - rekao je Đorđe Radić, 23-godišnji student jezika, ispijajući ledeni čaj u beogradskom kafeu.

- Želim da idem zato što je ovo traje toliko dugo i ne znamo da li će se Srbija ikada pridružiti EU. Nemam vremena za ovo. To nije budućnost koju tražim.

Stara ljubav prema Rusiji koja je i dalje snažna u pravoslavnoj Srbiji, dodatno jača zbog činjenice da je vlada u Moskvi jedan od ključnih saveznika u odbijanju da se prizna Kosovo kao nezavisna država nakon rata koji je na kraju doveo do nestanka Slobodana Miloševića.

Vučić se sretao sa Putinom najmanje sedam puta od kada je postao premijer 2014. godine. On je za savet pozvao Putina kada su u martu na Kosovu započele poslednje etničke tenzije.

Vučić, koji je takođe čest gost u Berlinu, rekao je u intervjuu prošlog meseca da EU treba da postigne sporazum o Kosovu kako bi pokazalo da se može održati "stabilnost i mir na teritoriji Evrope".

Dok se EU usredsređuje na dalje proširenje na istoku, Kina ide finansijski. Kineske investicije u Srbiji premašuju 3 milijarde dolara i očekuje se da će se više nego udvostručiti, prema podacima Ministarstva građevinarstva u Beogradu.

- Moramo da odlučimo da li idemona  istok ili na zapad - rekao je Boris Petrović, 25-godišnji pijanista koji sedi u prepunom kafeu u italijanskom stilu u centru Beograda.

- Radije bih se opredelio za Rusiju. Već su nam već pomogli.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 5 godina

Mislim da nikada do sada nismo imali ovakvog predsednika!

Bojan

pre 5 godina

Srbija nikada ne bi proizvela toliko istorije da nije uvek na meti svetskih sila i zavojevača.

Aleksandar Makedonski

pre 5 godina

lepo je sto predsednik radi na sebi

Vesa

pre 5 godina

Srbija je oduvek bila na međi između istoka i zapada, severa i juga, naš geostrategijski položaj je takav da svaka sila želi da dominira nad nama, sada je lopta u našim rukama i moramo pametno da odvagamo na koju ćemo stranu jer svaka druga solucija nema perspektivu.

Filip

pre 5 godina

Srbija vešto balansira između istoka i zapada , to dokazuje i naša vojna neutralnost.

Maja

pre 5 godina

Srbija je isuvise mala i slaba da bi se mesala u sukob velikih.

perun1

pre 5 godina

Svoju istoriju postujemo i ponosni smo na nju , ono sto ne podnosimo je nepravda, kukavicluk ,licemerje i dvostruki standardi.

Svedok vremena

pre 5 godina

Jednostranost u agresivnim nastojanjima Zapada, (kome pripada i EU), najbolje odslikava ovaj Blumbergov članak. Tvrdokorna ekspanzionistička politika tu ne poznaje finese. A svet odvajkada nije crno-bel, (gledano kroz prizmu Zapadne posesivnosti), nego je u stvarnosti skup različitih interesa, počev od civilizacijskih, pa do ekonomskih. Prihvatati interesne sfere Zapada kao bogom dane, znači ne uvažavati stvarnost ,,šarene bašte Božje". Zato sve u percepciji običnog čoveka liči na civilizacijski sukob agresivnog zla, naspram Božjeg dobrog i neagresivnog puta, što u najgorim prognozama vodi ka sumraku civilizacije i neminovnom ratu. Zapad samim tim otvara prostor za svrstavanje sila zla, (koje tako agresivno promoviše materijalističkim i potrošačkim pristupom životu i odijumom koji tako proizvodi), naspram sila dobra, koje sve podređuju uvažavanju sveopšteg ljudskog prosperiteta, zasnovanog na dualitetu ljudske duhovne i materijalne sfere.

kristinad

pre 5 godina

Uporno pokušavaju, da nas zavade sa Rusima, ali to im neće poći za rukom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija