• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

28.05.2018

18:59

SVETSKI LOPOVI VUKU JEREMIĆU DALI 5.300.000 DOLARA: Tužilaštvo hitno mora da proveri SUMNJIVE FINANSIJE SRPSKOG POLITIČARA!

Politika

SVETSKI LOPOVI VUKU JEREMIĆU DALI 5.300.000 DOLARA: Tužilaštvo hitno mora da proveri SUMNJIVE FINANSIJE SRPSKOG POLITIČARA!

Podeli vest

Uhapšeni tajkun Patrik Ho, bivši ministar policije Hong Konga, Vuku Jeremiću i njegovom institutu CIRSD uplatio 5,3 miliona dolara! Ho je u SAD optužen zajedno sa Šeikom Gadiom, bivšim šefom diplomatije Senegala, i to zbog pranja novca i davanja milionskog mita. Vuk Jeremić je godinama 'poslovao' sa Gadiom i Hoom, koga je povezao sa Emilom Lozojom, koji je u Meksiku osumnjičen za pljačku države!

Bivši šef srpske diplomatije, lider Narodne stranke Vuk Jeremić dobio je 5,3 miliona dolara od belosvetskih lopova, uhapšenih u SAD zbog pranja novca i davanja milionskog mita, utvrdila je istraga novinarske antikorupcijske mreže 'Antidot'

Tajkun Patrik Ho, nekadašnji ministar policije Hong Konga, preko svojih firmi prebacio je milione Jeremiću, a u Americi je uhapšen pod optužbom za pranje novca i podmićivanje predsednika Čada!

Reuters


Jeremićeva 'braća'

Nema sad nazad
"Naši nadležni organi moraju da se pozabave ovim slučajem i ispitaju sve okolnosti pod kojima je Jeremić dobijao tolike milione"
Toma Fila, advokat

Sa Hoom je uhapšen i Šeik Gadio, bivši šef diplomatije Senegala, koji je takođe osumnjičen za milionske malverzacije.

I Ho i Gaido su veoma bliski Vuku Jeremiću - oni su bili aktivni saradnici njegovog instituta CIRSD i više puta su dolazili u Beograd, gde su držali predavanja o održivom razvoju i borbi protiv korupcije (!?!).

I to nije sve, Vuk Jeremić je, kako je pokazala istraga, blizak i sa biznismenom iz Meksika Emilom Lozojom, protiv koga se u njegovoj zemlji vodi istraga za posredovanje u davanju mita od čak deset miliona dolara. 

Tviter

Jeremić, koji je Lozoja na Tviteru predstavljao kao svog 'brata', posredovao je njegovim poslovima sa uhapšenim Patrikom Hoom, a nedugo posle jednog od 'posredovanja' lideru NS su na račun uplaćeni milioni!

Vučić: Sve istražiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će nadležni organi u vezi sa "aferom Jeremić" raditi svoj posao i istražiti sve do kraja.
- Vidim da su neki organi drugih država u skladu sa svojim zakonima već preduzeli značajne mere, pa su kriminalci i banditi iza rešetaka. Tako da sve ima svoj početak i kraj. Važno je da nadležni organi svoj posao rade u miru, a onda će se videti ko je gde, kako, na koji način i zbog čega bio finansiran. To je pitanje za nadležne državne organe - istakao je Vučić. On je, komentarišući Jeremićevu pretnju tužbom, naveo da jedva čeka te "junake što gone do Strazbura".
Na pitanje novinara da li je realno da se za konsultanste usluge daju milioni dolara, Vučić je dodao da "nadležni organi u Americi kažu da nije".

Posle višemesečnog istraživanja, antikorupcijska mreža "Antidot" došla je do podatka da je Ho od 2013. godine Jeremićevom CIRSD-u uplatio 3,97 miliona evra, a njegovoj privatnoj preduzetničkoj agenciji još 1,33 miliona dolara. Ovi dilovi počeli su dok je Jeremić bio na funkciji predsedavajućeg Generalne skupštine UN, pa se sumnja da je sa te funkcije organizovao sastanke i sređivao kriminalne poslove.

"Jeremić je počeo da sarađuje sa Patrikom Hoom u jesen 2012, kada je postao predsedavajući GS UN. U proleće 2013, uz Jeremićevo posredovanje, organizovan je trojni sastanak u Hong Kongu kome su prisustvovali Ho, Jeremić i njegov kolega sa Harvarda Emilio Lozoja, u to vreme vodeći čovek najveće meksičke energetske kompanije 'Pemeks'. Na tom sastanku je postignut dogovor o ulaganjima kompanije 'Čajna enerdži fand komiti' (CEFC), na čijem čelu je bio Ho, u meksičke izvore nafte i gasa. Do novog sastanka, na kome je dogovor dodatno preciziran, došlo je u junu iste godine u Meksiku. Od jeseni 2013. godine počinju uplate CEFC i njenih kompanija Jeremiću u ukupnom iznosu od 5,3 miliona dolara", navodi se u istraživanju 'Antidota', koje upućuje na zaključak da je Jeremić zapravo bio posrednik između Hoa i Lozoje, obojice sada optuženih za milionski kriminal.

mojugao

VUK JEREMIĆ

NARODNA STRANKA

CIRSD je organizacija koja godinama funkcioniše na transparentan način i nema nikakve poslovne veze sa bilo kim. Ne demantujem da pomenute ljude poznajem, ali se mi ne bavimo biznisom. 

Zanimljivo je i da je septembra 2013. godine Jeremić kao samostalni poslanik u Skupštini Srbije podneo zahtev Administrativnom odboru da mu se dozvoli da uđe u upravni odbor kompanije CEFC Patrika Hoa.

Tražiti dokaze od stranaca

Glavni urednik 'Antidota' Marko Matić kaže za Informer da Jeremić mora da odgovori na tri ključna pitanja povodom ovog slučaja.

- Šta je radio na sastanku u Hong Kongu kada je već bio predsedavajući GS UN, zatim po kom osnovu je dobio 5,3 miliona dolara i za koje tačno namene i treće da li je taj novac koristio u političkoj kampanji, što je zabranjeno jer je reč o novcu stranog porekla. Na sva ova pitanja odgovor javnosti duguju i sam Jeremić, ali i Specijalno tužilaštvo, jer je očigledno reč o organizovanom kriminalu. Postavlja se i moralno pitanje kako neko ko više od godinu dana odbija da odgovori na ova pitanja daje sebi za pravo da sprovodi nekakve istrage i traži od drugih da njemu polažu račune - ističe Matić.

Svi oni su sarađivali sa Jeremićevim CIRSD-om

* Patrik Ho

Informer

- Bivši ministar unutrašnjih poslova Hong Konga 2002-2007.

- Prvi čovek "Čajna enerdži fand komitija" (CEFC)
- Konsultant i predavač CIRSD-a
- Uhapšen novembra 2017. u Americi
- Optužen po osam tačaka da je prao novac i davao mito
- Nudio mito od 2,9 miliona dolara vladama Čada i Ugande
- Hteo da energetskoj firmi iz Šangaja omogući eksploataciju nafte u Africi
- Iz pritvora bezuspešno tražio pomoć KP Kine, tvrdi da je politička žrtva

* Šeik Tidion Gadio

Informer

- Bivši šef diplomatije Senegala 2002-2010.

- Član Savetodavnog odbora CIRSD-a
- Osumnjičen da je posredovao između Hoa i lidera Čada Idrisa Debija
- U kućnom pritvoru od novembra 2017.
- Navodno, spreman da sklopi dogovor s tužilaštvom
- Očekuje se da raskrinka Hoa i čitavu mrežu podmićivača

* Emilio Lozoja

Informer

- Meksički ekonomista i političar iz bogate porodice

- Završio Harvard, na kom se sprijateljio s Jeremićem
- Bio direktor najveće meksičke energetske kompanije (Pemeks)
- Upleten u najveći svetski skandal u vezi sa podmićivanjem, 'težak' 3,5 milijarde dolara
- Posredovao u davanju 10 miliona dolara mita u predsedničkoj kampanji

Advokat Toma Fila objašnjava za Informer da ovde i te kako ima posla za državne organe.

- Mi imamo međupolicijsku saradnju sa svim zemljama na svetu. S obzirom na to da su pohapšena lica koja imaju veze sa Vukom Jeremićem, moraju i nas da izveste o detaljima istrage. Naravno, i naši organi moraju da se pozabave ovim slučajem i ispitaju sve okolnosti pod kojima je Jeremić dobijao tolike milione - potcrtava Fila.

JEREMIĆ SE BAHATIO PO HOTELIMA U HONG KONGU DOK JE DOGOVARAO SARADNJU SA KINESKIM TAJKUNOM!

(VIDEO) JEREMIĆEV SARADNIK OSTAJE U ZATVORU! Patriku Hou odbijena kaucija, MEJLOVI DOKAZUJU KORUPCIJU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Juce sam vas porucio, hapsite bre to sto pre. Danas kukate i molite da se povede istraga, jao jadnici. Hapsite tu gamad, odmah. Nemoj da ponovite makedonsku gresku.

stiv

pre 5 godina

sto pre uhapsiti da ne bi instalirali vazale na vlast.radi ravnoteze na balkanu.

Miki

pre 5 godina

Vuk Jeremić je pokazao da nema ni jednog poštenog prijatelja, već se samo druži sa lopovoma.

Milica

pre 5 godina

Istina ce isplivati na videlo , i bicemo sigurni ko je i sta je Jeremic!!

Jole

pre 5 godina

Bahatost Vuka Jeremica ocigledni je dokaz da covek u svojim malverzacijama nema granica kao sto ih nikad nije ni imao.

Ljubo

pre 5 godina

Sve se bojim da ce Beograd (pun kao sibica Jeremica ) nesto pozitivno uraditi .Ima da im narede ,jos ce ispasti i glupi oni koji pokusaju da nesto preduzmu .Tresla se gora ,rodio se mis...

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Jeremić če tek da bude optužen čim progovori i ovaj Senegalac,.

Alhemičar

pre 5 godina

Mora da je i VUk umešan u ovu aferu kada je dobio toliki novac.

cobi

pre 5 godina

cim su mu dali tolje pare znaci da je to njegov procenat od sumnjivih i kriminalnih radjnji. ocekujemo sliku Vuka iza resetaka

Nidza

pre 5 godina

Sve izlazi na videlo.Ali trebalo bi i Djilasa,Tadica,Zivkovica,Jovanovica,Canka,Pajtica....itd.Tu su neki sem finansijskih izigrali i nacionalne interese.Po meni takav ne moze slobodno da se krece.To nigde nema.

Viktorija

pre 5 godina

Ko kome tako lako uplacuje 5 miliona dolara bez neke protiv usluge. Treba proveriti sta je to Jeremic uradio za taj iznos.

Deda Mraz

pre 5 godina

"Јадан" Вук ма није он такав они њега нашли, он је добар. Хахха

bili piton

pre 5 godina

Vuce , provodi se dok jos mozes , obruc se steze.

Jana

pre 5 godina

Istražiti sve sumnjive tajkune, koji bez pokrića imaju milione na svojim raćunima. Dosta je ovom narodu svih, koji kao Jeremić, prodaju finoću i skromnost a žive kao milioneri.Vređaju nam inteligenciju, da se čovek zapita da li vredi biti pošten i čestit čovek.

Milan

pre 5 godina

Sve sto je sumnjivo treba detaljno istrazni organi da provere .

Vesna

pre 5 godina

Javnost i treba da zna odakle tolike pare pojedinim politicarima.

jedva

pre 5 godina

Jedva cekam promenu vlasti i sudski obracun sa malinarom, i Miskovicevim tajkunom, a sada vlasnikom ovog smeca.

Una

pre 5 godina

I NATO Vuk je svetski lopov,ali nazalost naseg porekla.

Milka

pre 5 godina

A mi se pitamo odakle Jeremicu novac za skupe kampanje?!

Rajko

pre 5 godina

Bruka sa kakvim ljudima Jeremic saradjuje, a ovamo nam stalno prica o nekom postenju!

Bane

pre 5 godina

Naš Vuk je baš zakasao, neće moći da troškari i živi u raskošu kao do sad.

Pera

pre 5 godina

Hoce li napokon da pocnu da rade ili ce da citaju iz novina kako protice istraga?

Vuk

pre 5 godina

Ovde ima puno posla za tuzilastvo I policiju,Jeremic je gori nego sto sam misliti.

Anita

pre 5 godina

Jeremic se uvalio u jako lepo drustvo,sve sam krimos.

Goran

pre 5 godina

Uhapseni su u novembru a tek sad je plasirano kao vest, kako to??

Vladeta

pre 5 godina

Bar nije ojadio naš narod. Pojurite malo i ove što su naše pare pokupili.

Nikola

pre 5 godina

Mene zanima zasto ste prestali da pisete o parama koje Rodic duguje drzavi??? sta se desilo sa tim?? Zasto je drzava zacutala?

Natasa

pre 5 godina

Proveriti pa ga uhapsiti, da ne slusamo vise njegove gluposti po medijima.

Paki

pre 5 godina

I nakon provere lepo ga uhapsiti pa da zavrsimo sa njim.

Milan

pre 5 godina

Sve sto je sumnjivo treba detaljno istrazni organi da provere .

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija