• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.06.2018

15:26

OBELEŽENA GODIŠNJICA OD OSNIVANJA SRPSKE LISTE: Mi smo institucija koja štiti interese Srba na KiM

Politika

OBELEŽENA GODIŠNJICA OD OSNIVANJA SRPSKE LISTE: Mi smo institucija koja štiti interese Srba na KiM

Podeli vest

Na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici danas je održana svečana sednica Srpske liste, povodom godinu dana od osnivanja te stranke, a kojoj je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je da Srpska lista nije politička stranka, već institucija srpskog naroda u južnoj pokrajini, koja štiti interese građana.

- Uspeli smo da sačuvamo naše institucije i da pokrenemo projekte koji će unaprediti život naših građana - kazao je Rakić i dodao da su pokazali da su spremni da, za razliku od nekih iz prethodnog perioda, stanu ispred svog naroda, a ne da narod stavljaju ispred sebe.
Kazao je da su problemi sa kojima se suočavaju opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM problemi bezbednosti posebno u opštinama južno od Ibra, nedostatak sredstava u skladu sa potrebama građana, kako za rešavanje infrastrukturnih problema, tako i za razvoj ekonomije, uzurpacija imovine srpskom narodu i teška ekonomska situacija povratnika i raseljenih.

Ukazao je da je potreno savetovati srpske mladiće da ne učestvuju u Kosovskim bezbednosnim snagama, jer to nije u interesu države Srbije.

Dalibor Jevtić Tanjug

Dalibor Jevtić

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić istakao je da tu stranku čine ljudi koji imaju višegodisnje iskustvo u svom radu, te da i danas, kao i na početku svog osnivanja, ima punu podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.Naveo je da smo svi svedoci problema sa kojima se suočavaju Srbi u južnoj pokrajini prethodnih dana, te podsetio da je samo u toku maja bilo 20 napada na Srbe.

- Neko ima cilj, jasan cilj da Srba na ovim prostorima bude iz dana u dan sve manje. Našim sunarodnicima poručujemo - ostanite i opstanite, bićemo tu da vam pomognemo kao vaši politički predstavnici, bićemo tu da vam pomognemo kao vaši sunarodnici i komšije. Vaš ostanak i opstanak će biti najveći udarac koji ćemo zadati onima koji se bore da nas ovde više ne bude - kazao je Jevtić.

Dodao je da su u okviru Srpske liste razgovarali o načinima na koje mogu da reše neke od problema sa kojima se suočavaju Srbi na KiM i naveo da nije problem izgraditi put ili napraviti nove kuće, te da će njihov fokus u narednom periodu biti na tome da zajedno sa Kancelarijom za KiM obezbede nova radna meta, posebno mladima, kako bi ostali na Kosmetu.

ĐurićTanjug

Đurić

Dodao je da će jedan vid njihove borbe biti diplomatska aktivnost, jer je od velike važnosti da predstavnici međunarodne zajednice čuju sa čim se Srbi suočavaju, kako bi prestali da ćute, jer svako njihovo ćutanje ohrabruje one koji napadaju srpski narod.

 Jedini interes koji mi imamo je mir i stabilnost i mi ćemo nastaviti da se zalažemo za mir - kazao je Jevtić. 

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić kazao je da se napadi na Srbe svakoga dana sve više povećavaju, te da se ne bira ni ko, ni gde se napada.

- Ali, ono što je uvek po pravilu napadaju se Srbi, nejač i oni koji to ničim nisu izazvali -kazao je Simić i dodao da Srbi imaju jedinstven cilj, a to je da ostanu i opstanu svoji na svome.

On je istakao da je osnovni cilj Srpske liste da obezbede bolji život srpskom narodu, ali ne u Beogradu, ne u Novom Sadu, već na prostoru Kosova i Metohije, te da je zato odgovornost na svima da se potrude da „sutra bude bolje od danas i juče“.

- Pritisci koje trpimo svakodnevno - mi moramo da podignemo glas protiv toga. Ćutali smo 1941., ćutali smo 1991., zato smo doživeli 1999. godinu. Odgovornost svakog od nas je da podigne glas u zaštitu srpskog naroda na KiM - naveo je Simić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DRAZA

pre 5 godina

OLIVER IVANOVIC JE PLANIRAO NEKU DRUGU LJUDSKIJU POLITUKU I DOGOVOR SA ALBANCIMA

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija