• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

16.06.2018

17:23

VULINOV LIČNI STAV: Razgraničenje na Kosovu i Metohiji sprečava STVARANJE VELIKE ALBANIJE!

Politika

VULINOV LIČNI STAV: Razgraničenje na Kosovu i Metohiji sprečava STVARANJE VELIKE ALBANIJE!

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin smatra da je razgraničenje najbolje rešenje za Kosovo i Metohiju, ističući da je reč o ličnom stavu

Uveren je da bi se takvim rešenjem osujetilo stvaranje "velike Albanije", koju, sad već i kao ministar i političar, vidi kao najveću opasnost za region.

- Velika Albanija se mora zaustaviti na Kosovu. Na KiM se mora zaustaviti širenje Velike Albanije i mora se zaustaviti proces destabilizacije ovog regiona. Drugačije nije moguće - rekao je Vulin za Tanjug.

Precizira i da je razgraničenje kao rešenje za kosovski problem samo okvirna ideja, koja bi morala da se razradi:

- Posebno je treba razmotriti iz ugla pitanja šta učiniti sa Srbima, koji ne bi ušli u sastav tog razgraničenja, šta sa obavezama zemalja koje se nalaze oko nas....

Tanjug

Dodao je da bi takvo rešenje moralo da podrazumeva i garancije da se Albanija i Kosovo posle toga ne mogu ujediniti, a Srbi ostati "razjedinjeni". 

Pitanje je, primećuje, da li će to biti moguće uraditi, jer, kako kaže, mnogo je faktora od kojih to zavisi, a pre svih - "šta kaže srpski narod, da li se slaže ili ne, a onda naravno i šta će reći Albanci i velike sile".

- Nikada se promena granica ne može raditi bez velikih sila...Ali, ako im je stalo do trajnog mira na Balkanu, onda će morati da postave jasne granice i moraće da zaustave širenje Velike Albanije - uveren je Vulin. 

Tanjug

Ministar naglašava, još jednom, da je izneo lični stav: 

- Ne mogu da govorim u ime Srbije. Srbija će na kraju o tome govoriti. I svako rešenje koje bude doneto moraće da bude potvrđeno do strane naroda - rekao je Vulin.

ĐURIĆ: Janković bi da oslabi borbu za KiM i unosi nespokoj među građane Srbije

Podvlaci da to što će se o rešenju za Kosovo i Metohiju izjasniti građani Srbije ne predstavlja "skrivanje" iza naroda.

- U ovoj zemlji, kada pozovete narod da kaže nešto o onome što radite, onda kažu - to je skrivanje iza naroda, a kada ga ne pitate, kada radite nešto što smatrate da je vaš politički mandat, onda kažu - e, ovo je diktatura, u kojoj se narod ništa ne pita - ukazuje ministar odbrane i predsednik PS.

Prema tome, takvi neka se prvo dogovore, sami sa sobom, da li da se narod pita ili ne, kaže Vulin, i dodaje:

- Ja sam za to da o takvim stvarima narod mora da se pita, to su stvari koje određuju našu istoriju.

Insistira i na oceni da je ideja Velike Albanije destabilizujući faktor u regionu "broj jedan".

Tanjug

Na pitanje o tome kako vidi bezbednosnu situaciju u regionu, naime, ministar ukazuje da je u nekim delovima regiona situacija vrlo nestabilna, česte su promene vlasti, a vlade slabe i pod snažnim uticajem spoljnog faktora. . . a rezultat je krajnji nacionalizam, "koji uvek pronalazi da su Srbi za sve krivi, i da je svaki njihov neuspeh zapravo posledica lošeg uticaja Srba". 

Ali, politika Velike Albanije je na prvom mestu na ovom prostoru, ako pričamo o faktorima ozbiljne destabilzacije regiona.

- Velika Albanija nije nešto sa čime će se nositi ili nose samo Srbi, već je nešto o čemu će morati da razmišlja čitav region - uveren je Vulin i dodaje:

- Želim da upozorim Evropu na Veliku Albaniju. Na politiku krvi i tla, koja se sve češće čuje. Na politiku koja se nužno sukobljava i sa Srbima, ali i sa drugim narodima, koji žive na putu širenja Velike Albanije.

Smatra i da bi Evropa trebalo ozbiljno da shvati "Edija Ramu kada govori o jednoj zemlji, sa jednim predsednikom".

Tanjug

 Kako je rekao, ma koliko Rama posle demantovao sam sebe, mi vidimo da su ukinute carine između naše autonomne pokrajine KiM i Albanije, kao i da se traži jedinstven udžbenički program za sve sredine gde god žive Albanci, a u državama u okruženju se traži da Albanci, bez obzira na veličinu, imaju prava kao da su većinsko stanovništvo "ili pola - pola, u najmanju ruku".

Ocenio je da Evropa ne sme da ponovi grešku iz 90-ih kada je u BiH bio odred "El mudžahedin", čiji pripadnici su prvi počeli sa zastrašujućom praksom odsecanja glava hrišćanima, upravo u Bosni, na Ozrenu.

- Ne u Siriji, ili u Iraku. Tada je Evropa mislila da je dovoljno to zlo islamskog terorizma ''nahraniti'' Srbima i da će to stati tu gde su Srbi, ne shvatajući da se oni ne bore protiv Srba, već protiv hrišćana - rekao je Vulin i ponovio da Evropa sada nema prava da na to ćuti.

Tanjug

- Pošto je tada ćutala i nije razumela, sada nema pravo da ćuti i da se pravi da ne razume da postoje politički krugovi koji hoće da naprave Veliku Albaniju. Ona je najveća opasnost na ovom prostoru i ako ne bude zaustavljena dok je još politička ideja, moraće da se zaustavlja kasnije kada će biti mnogo skuplje i mnogo teže. 

Istovremeno, Srbija je uz sve to na stalnom udaru onih koji nastoje da je destabilizuju.Razlog tome vidi u činjenici da je njen predsednik, Aleksandar Vučić, "netipičan evropski lider", jer je jako teško naći njegovog kolegu koji ima takav autoriotet i poštovanje svog naroda i toliko pobeda na izborima.

- Takav čovek, koji vodi Srbiju i sistem, nije drag većini sila. Oni žele nestabilnu političku situaciju u našoj zemlji, u kojoj će biti više malih političkih aktera, koji će se najviše plašiti izbora i moraće da prihvate sve što im se iz nekih ambasada kaže - rekao je Vulin i podvukao da sa Vučićem tako ne može, jer je uvek spreman da pita narod na izborima šta želi i uvek podršku dobija. 

Tanjug


- Naravno da je proces destabilizacije trajan i ne misle da prestanu dokle god ne dobiju poltičku scenu u Srbiji kao 2000. godine sa jedno 13 potpredsednika vlade, i jedno 40-ak stranaka koje čine vladu i većinu, koju možete da sruštite kada god hoćete - uveren je Vulin.

Uveren je i da se sve to radi planski, na šta je, kaže, upozoravao, a ti njegovi stavovi kritikovani kao preterani.

SAD I EU SPREMILE KOSOVSKI ULTIMATUM: Eksperti Ruske akademije nauka upozoravaju Srbiju, ZAPAD SPREMA FINALNI PRITISAK!

 Prema njegovim rečima, deo te priče su upravo i protesti i blokade, i širenje lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, pa i špekulacije po nestanku novinara Stefana Cvetkovića...

- Kako jedan oblik protesta propadne, rađa se drugi i uvek sa istom organizacijom i matricom i uvek kada Aleksandar Vucić treba da pregovara o KiM - zaključio je ministar Aleksandar Vulin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Alhemičar

pre 5 godina

Velika Albanija je velika opasnost za ceo region .

Mina

pre 5 godina

Uvek smo za miran i otvoreno razgovor o rešenju problema.

Savatije

pre 5 godina

Region zapadnog Balkana je bure baruta koje može potpaliti lođe ideja o formiranju velike Albanije.

Nikola

pre 5 godina

Velika Albanija je spremna na sve, Srbija se trudi da ne bude konflikata.

surovi

pre 5 godina

Izborili smo se za rezoluciju 1244 !!!!! Šta je problem ???

Bojan

pre 5 godina

Могао би се размотрити и тај предлог!

Ruki

pre 5 godina

Ovome se mora stati na put, kako god ali mora pod hitno. Oni se sire kao kuga.

milan lala

pre 5 godina

Sever KIM 4 opstine + zapad KiM granica prema C. Gori uski pojas koji bi obuhvatio teritorije sa manstirma Decane i Pecka Patrijarsiju da ostanu u Srbiji . Drugi manastiri na KIM da dobiju exteritorijalnost pod garantovanom medjunarodnom zastitom . Sve duge Srpske opstine ukljucujuci i Gornance / Dragas da dobiju ZSO sa grantovanim ingerencijama kao sto su zdravstvo , skolstvo, razvoj , prostorno planiranje , urbanizam itd , da imaju svoje prihode , sudstvo , lokalnu svoju policiju , banku za razvoj pod svojom upravom . U tim uslovima Srbija moze skolopiti trajni sporazum sa Albancima a ako odbiju cekati dok nam nasi saveznici Rusija i ODKB ne daju saglasnog da KiM silom oslobodimo od okupatora.

Duda

pre 5 godina

Opozicija kulja od besa sto naroda veruje predsedniku i vladi. Sada im ne valja sto ce sam narod odluciti o Kosovu, a da je suprotno onda bi rekli da u Srbiji vlada samovolja vlasti.

slađa

pre 5 godina

Ministre Vulin, Ustav Republike Srbije i Rezolucija 1244. Ili vlast kao fenomen zaista nema alternativu u pojedinim glavama.

Nikola

pre 5 godina

Velika Albanija je spremna na sve, Srbija se trudi da ne bude konflikata.

Mila

pre 5 godina

Dobro resenje samo Albanci nece da private ni dijalog

Mila

pre 5 godina

Vulinov stav je ispravan, samo da li ce se usvojiti

nikola

pre 5 godina

SIGURNO DA TREBA DA SE RESI PROBLEM I DA IMAMO STABILAN REGION

bora

pre 5 godina

Mora se sprečiti širenje velikog zla pod izmisljenim nazivom velika albanija. oni ugrozavaju Srbiju i narod na KiM

Maja

pre 5 godina

To je daleko od dobrog,ali možda je najbliže realnom rešenju,koje bi obezbedilo trajni mir.

aca

pre 5 godina

Kosovo je Srbska pokrajina koja je zbog našeg popuštanja sada van naše kontrole.Damo li Kosovo,jug Srbije je sledeći.Nema davanja ni pedalj srbske zemlje!

Jovana

pre 5 godina

Kada je KiM u pitanju,sve zavisi od velikih sila.Nadam se da Evropa shvata šta znači imati Veliku Albaniju.

liki

pre 5 godina

velika albanija bi poremetila mir i stabilnost regiona.

buba

pre 5 godina

Nikako nesme doci do stvaranja veliki Albanije jer je veliki opasnost za mir I stabilnost u region I sire.

Sofija

pre 5 godina

Nemamo baš puno izbora kada Kosovski Albanci ne pregovaraju. Možda se i pojavljuju u Briselu, ali postignute dogovore ne poštuju i ne primenjuju.

pavle

pre 5 godina

Bojim se da se ovo sve na Kosovu dešava uz saglasnost upravo tih velikih sila

Maki

pre 5 godina

Mi treba da sacuvamo mir i zastitimo srpski narod na Kosovu, a o velikoj Albaniji neka brine EU.

Sanja

pre 5 godina

Moramo voditi racuna o nasim interesima i o onome sta je najbolje za nas.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija