• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

20.06.2018

21:49

OFANZIVA KVINTE NA NA SRBIJU ZBOG KOSOVA UŠLA U NAJOPASNIJU FAZU: Vučić mora da izdrži, Ameri bi da nam rasture zemlju!

Politika

OFANZIVA KVINTE NA NA SRBIJU ZBOG KOSOVA UŠLA U NAJOPASNIJU FAZU: Vučić mora da izdrži, Ameri bi da nam rasture zemlju!

Podeli vest

SAD su se, nema sumnje, dodatno uključile u Briselski dijalog Beograda i Prištie. I ne samo SAD, nego čitava Kvinta. Jasno je to posle jučerašnjeg sastanka kosovskog predsednika Hašima Tačija sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, zemalja Kvinte, pojačanih šeficom kancelarije EU na Kosovu

Albancima i Amerikancima se žuri. Imaćemo stalne kontakte s našim međunarodnim prijateljima, kako bismo imali bolju koordinaciju", objasnio je kosovski predsednik Hašim Tači posle sastanka sa ambasadorima država Kvinte, a uoči susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu kojim se posle gotovo tromesečnog zastoja nastavlja Briselski dijalog.

U isto vreme iz Prištine stižu i spinovi da je Beograd već dugo upoznat sa "ponudom" koju mora da prihvati. U prevodu, da odustane od Kosova, a da ne dobije - ništa!

S obzirom na to, ali i na sve što se dešavalo u poslednje vreme, uključujući i napade na Srbe na Kosovu i Metohiji, politikolog dr Jelena Vukoičić smatra da nemamo razloga za optimizam uoči novih pregovora Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića zakazanih za 24. jun u Briselu.

- Bojim se da ne možemo da očekujemo ništa dobro sudeći po porukama koje proteklih meseci dobijamo iz Prištine, a to su poruke koje zapravo dobijamo iz Vašingtona. A da ne govorim o incidentima i napadima na Srbe, sve to nam ne daje nikakvog razloga za optimizam - kaže Vukoičićeva.

Na pitanje šta će biti tema razgovara na najvišem nivou posle tromesečnog zastoja, ona je mišljenja da će se nastaviti pritisci na Srbiju koja treba da pristane na stolicu za Kosovo u UN, a da zauzvrat dobije formiranje Zajednice srpskih opština na KiM koja bi imala mršave ingerencije.

I predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun je istog viđenja.

- Mi se nalazimo u fazi kada Priština hoće da iznađe mogućnosti da natera Beograd da prihvati Kosovo kao nekakvu državu i da se ne protivi članstvu u UN i to će na sastanku u nedelju u Briselu biti glavna tema, kako bi se ušlo u drugu fazu pregovora koja se tiče konačnog dogovora u vezi sa Kosovom - kaže Drecun.

AP/fotomontaža

I on, kao i Vukoičićeva, ukazuje da su početne pozicije jedne i druge strane kada je u pitanju rešavanje konačnog statusa Kosova potpuno suprotstavljene.

- To je taj paket sve za ništa i to je to sa čim dolazi Hašim Tači. Ne vidim da će nešto ozbiljnije biti ponuđeno Srbiji. Mislim da će Tači izaći sa istom onom pričom: 'Očekujemo da nas Srbija prizna do kraja godine' - kaže Vukoičićeva i dodaje da ne vidi kako u ovom trenutku te sukobljene pozicije mogu da se približe.

KIJEV KRENUO NA DONBAS?! Obistinila se predviđanja da će UKRAJINA ISKORISTITI SP U FUDBALU U RUSIJI DA NAPADNE!

- Ne mislim da će Albanci krenuti u formiranje ZSO. Mislim da će ostati neka pat pozicija - kaže ona.

 Ona, međutim, ukazuje da se Zapadu i Americi očigledno žuri sa postizanjem tog pravno obavezujućeg sporazuma koji je, kako je prvobitno najavljivano, trebalo da bude postignut do kraja 2019. godine, a sada se insistira da se to učini za najviše šest meseci.

Tu žurbu Amerike pre svega objašnjava sve složenijom situacijom u međunarodnim odnosima, ekonomskim problemima koje SAD rešavaju carinskim ratom ne samo sa Kinezima, već i sa saveznicima u EU, i njenim zaoštravanjem odnosa sa Rusijom.

- Imaju dosta problema da održe svoju dominaciju u međunarodnim odnosima i prosto hoće da završe neka politička pitanja, a jedno od tih je i kosovska priča - kaže ona.

Zato smatra da Beograd ne bi trebalo sada da popusti ako neće dobiti ništa, a sve će izgubiti. Ukoliko bi Srbija sada i pristala na sve šta god oni u ovom trenutku traže, to ne bi bilo dovoljno, a ucene i pritisci bi bili nastavljeni, ističe Vukoičićeva.

- Svako popuštanje Prištini, odnosno Vašingtonu, samo bi uvelo zemlju u spiralu koja bi vodila u dalje probleme i destabilizaciju, jer verujem da se Amerikanci ne bi zaustavili na tome. Išli bi u dalje komadanje Srbije. Cilj je da destabilizuju ovaj prostor jer je Srbija etablirana kao zemlja koja je Zapadu na putu kao ruska saveznica - objasnila je Vukoičićeva.

MAKEDONIJA KLJUČA! IVANOV: IZAZIVAM ZAEVA DA ME SMENI, AKO MOŽE: Republika Severna Makedonija neće proći!

Potvrdu daljeg rastakanja Srbije ona vidi u "pretećim, drskim, nepolitičkim" porukama Prištine kada su predlog o podeli Kosova vezali za teritorijalne zahteve prema Sandžaku i jugu Srbije. To, kaže ona, jesu stavovi Albanaca, ali su i poruke Vašingtona.

- U ovom trenutku moramo da sačekamo, da izdržimo taj pritisak da bi nam kasnije, kada vide da ne odustajemo, u nekom trenutku neko nešto ponudio. Popuštanje bi samo značilo prihvatanje nezavisnosti Kosova, što bi bio katastrofalan istorijski poraz za Srbiju - nema dilemu Vukoičićeva.

Na pitanje ima li šanse za kompromis na kojem Beograd uporno insistira kada je u pitanju taj završni dokument, Drecun kaže da na prvi pogled izgleda da nemamo manevarskog prostora. 

ŠOJGU: KO KRENE NA KRIM IZ MESTA JE NADRLJAO: Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu otkrio šta čeka neprijatelje Rusije!

- Stav SAD, drugih zapadnih država i Prištine je da mi samo treba da prihvatimo Kosovo kao nekakvu državu i da se ne protivimo njegovom članstvu u UN. Sa naše strane to je neprihvatljivo i to smo jasno i glasno rekli, ali smo ostavili prostor da se sedne za sto i o tome razgovara i da se onda postigne konačno rešenje kosmetskog pitanja. To bi bio interes ne samo Srba i Albanaca, već i celog regiona i međunarodne zajednice - smatra on.

fotomontaža

Drecun kaže da se iz ponašanja SAD čini da kod njih postoji mogućnost da se otvori taj manevarski prostor.

JOŠ JEDNA POBEDA SRBIJE! Liberija povukla priznanje nezavisnosti Kosova

- Priznali su Kosovo kao državu, ali ipak smatraju da mora da bude postignut dogovor između Beograda i Prištine. U takvom njihovom stavu treba tražiti mogućnost da se ipak u jednom trenutku razgovara o tome kako da se dogovorom i kompromisom postigne završni deo tog sporazuma - kaže predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Zana

pre 5 godina

Neka se paze, svi tuto kompleto, karma je čudo. Sve se vraća...

Kolja

pre 5 godina

Očekujem pomoć Kine i Rusije. Kakve zemlje Kvinte, kakvi Ameri...

Joca

pre 5 godina

Americi ovo ne bi bio prvi put da zeli da nam rasturi zemlju.

Marija

pre 5 godina

Izdržala je Srbija mnogo jače i snažnije protivnike, ultimatume i razaranja, pa se nadam da će i američkom slomu doći kraj. Vidi se da iz istorije Srba ništa nisu naučili.

Milanko Kosovar

pre 5 godina

Sve to smo znali mnogo ranije da ćemo imati problem onog dana kad počnemo da se odupiremo kosovskom separatizmu. Nadam se da imamo rešenja koja nas neće odvesti u neke nove sukobe.

tanja

pre 5 godina

pa dokle više? pa evo, verujte mi, prva cu krenuti u odbranu svoje zemlje i necu dozvoliti ni amerima ni siptarima ni saji ni paji da razore moju domovinu i da ugnjetavaju moj narod

Margo

pre 5 godina

Hajde vise, dosta sa njima - okrenimo se Rusiji, neka nas zastite sa Kinom, i ostalima i da vise zastitimo i sacuvamo SEBE! Sa ovakvim "prijateljima" cemo propasti i biti upisani kao neodlucni izdajnici svoga naroda, svoga vremena... Pozdrav!

MISA

pre 5 godina

mi necemo dozvoliti da nam rasture zemlju tek tako.

pavle

pre 5 godina

Dokle god albanci budu imali njihovu podršku nećemo se sa njima moći dogovoriti

Maki

pre 5 godina

Mi ne žurimo. Polako, sve će doći na svoje, i svako će dobiti po zasluzi. Tako i Albanci, Ameri i ostali.

boki

pre 5 godina

Србији је сад потребна мирна и стабилна држава која мора бити једиствена у свим сегментима како политичким тако и економским .

slađa

pre 5 godina

Ako je Priština razgovarala sa državama Kvinte, onda Srbija da se dogovara sa Rusijom i Kinom.

Milan

pre 5 godina

Шта уопште хоће ти КВИНТАШИ? Ко зове госпођу Меј да решава питање Србије? Шта тржи Италија, шта Француска па и Немачка хоће од Србије? Како их није срамота да тако простачки и фуњарски гурају своје носеве у туђу чорбу? Мало им све зло које су нам наносили у прошлости и хоће још, још и још? Каква зла је Србија њима чинила?

Maja

pre 5 godina

Zar njihovo priznanje nije dovoljno,ne razumem čemu toliki pritisak na Srbiju ako je sve gotovo?

Maja

pre 5 godina

Trebalo bi malo ignorisati ove pritiske.Nećemo dozvoliti da nas brzaju i navode na rešenje koje narod ne podržava.

Nikolina

pre 5 godina

Priština je osvedočena marioneta SAD. Očigledno da je marioneta posle sastanka sa državama "Kvinte" dobila krila. Pod hitno je potrebno da se kao balans u pregovore uvedu i velike svetske sile, Rusija i Kina.

trn

pre 5 godina

I treba bombarderi da se uključe, da neće možda NAS da prikažu kao negativcima!?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija