• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

22.06.2018

22:47

AMERI OTKRILI PLAN! SRBIJA MORA U EU, UBITI SEVERNI TOK 2: Ves Mičel jasno stavio do znanja da Beograd očekuje pakao!

Politika

AMERI OTKRILI PLAN! SRBIJA MORA U EU, UBITI SEVERNI TOK 2: Ves Mičel jasno stavio do znanja da Beograd očekuje pakao!

Podeli vest

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Ves Mičel izjavio je da SAD i Evropska unija kao zajednički cilj imaju reformisan Balkan na putu ka Uniji, ali i "ubijanje Severnog toka 2"

Mičel je u govoru u sedištu fondacije Karnegi za Evropu u Briselu u četvrtak rekao da, uprkos razlikama u mišljenju između SAD i Evropske unije, postoje mnoga pitanja koja ujedinjuju saveznike.

Amerika i Evropa imaju zajednički interes da svet bude slobodan, da Rusija odgovara za aneksiju Krima, da prestanu upotreba hemijskog oružja i nepoštene kineske trgovinske politike, rekao je Mičel.

Među zajedničkim prioritetima, Mičel je naveo i da "Balkan bude reformisan i na putu ka EU", kao i da Rusija ne može da energetski ucenjuje Evropu.

Kao moguće rezultate američke politike, Mičel je naveo i "ubijanje Severnog toka 2", kao i da bi za koju godinu moglo da se kaže da su rešena pitanja koja opterećuju Balkan.

On je naveo da SAD sarađuju s EU oko Srbije i Kosova, kao i BiH i da su američke diplomate "satima bile na telefonu" posredujući s evropskim kolegama, između Atine i Skoplja u odlučujućim trenucima pregovora o rešavanju spora te dve države. Amerika je "vrlo zadovoljna" što je došlo do sporazuma, dodao je Mičel.

Mičel je u jednom od retkih obraćanja zvaničnika administracije predsednika Donalda Trampa u Briselu rekao da će sadašnja politika Vašingtona ojačati transatlantske veze i da je deo strategije za ostvarivanje tog cilja uvođenje taksi za uvoz aluminijuma i čelika iz EU u SAD, tvrda politika prema Iranu i zahtev Vašingtona da evropske zemlje više izdvajaju za odbranu.

DONJECK RASTURIO UKRAJINCE! ČAČKAČLI SU IH DANIMA, A ONADA... Neutralisane vatrene tačke kijevskih snaga kod Mariupolja!

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je rekao da mere Trampove administracije možda neće odmah doneti rezultate, ali da treba dugoročno gledati.

Mičel je rekao da će američke takse na uvoz čelika i aluminijuma iz EU okončati "strukturni trgovinski debalans" i "predatorne trgovinske prakse" koje na kraju mogu oslabiti zajedištvo saveznika.

On je rekao da bi se videlo koliko toga ujedinjenje SAD i EU, treba pogledati njihov odnos prema Rusiji i Kini koje, prema njegovim ocenama, ne štite pojedinca, ne poštuju vladavinu zakona i slobodu medija.

SRBIJA DOBILA PORUKU EU, KAZNITE RUSIJU BEZ ODLAGANJA?! Brisel bi da nas zavadi sa Putinom, a zauzvrat NUDI VELIKO NIŠTA!

SAD koordiniraju s EU u zaštiti njenih spoljnih granica, kao i u energetici - dele zabrinutost Brisela oko Severnog toka 2 i podržavaju južni gasni koridor i interkonektor između Grčke i Bugarske.

Reuters/Ap/Fotomontaža

Pomoćnik državnog sekretara se založio za "stratešku obnovu Zapada" kako bi bio "jači u geopolitičkom nadmetanju". Rekao je da će SAD zahtevati da se na predstojećem sastanku NATO "kristalno jasno" stavi do znanja da je savez i dalje angažovan oko Ukrajine i Gruzije.

(VIDEO) MEJ: BRITANIJA ĆE BITI NA ISTURENIM POLOŽAJU PREMA RUSIJI: Engleze plaši šta će dogovoriti Putin i Tramp!

- Podržavamo napore EU za poboljšanje evropskih odbrambenih kapaciteta, ali je NATO glavni garant evropske bezbednosti - rekao je Mičel i dodao da zato svaka takva aktivnost mora biti usmerena na jačanje NATO a ne na njegovo slabljenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rus

pre 5 godina

Jednom recju Zapad hoce da pokori Istok, ali malo morgen!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija