• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rtrs

25.06.2018

18:11

Kad porušena kuća postane “ogromno skladište vojne opreme u blizini džamije” (ISPRAVKA)

Politika

Kad porušena kuća postane “ogromno skladište vojne opreme u blizini džamije” (ISPRAVKA)

Podeli vest

“Srna”, “RTRS”, “Sputnik” i drugi mediji nastavljaju širiti teorije zavjere o tajnim planovima za napad na Republiku Srpsku. Ovaj put je za to iskorišten pronalazak oružja prilikom rušenja kuće u Matuzićima, tako što je originalnoj vijesti dodato par ključnih riječi - “džamija”, “skladište” i “vojna oprema”.

U selu Matuzići (opština Doboj Jug), prilikom rušenja privatne kuće koja je bila prazna dvadesetak godina, pronađeno je oružje, što je zatim prijavljeno policiji. Prema izjavi šefa odjeljenja Federalne uprave Civilne zaštite za uništavanje eksplozivnih sredstava, Seada Vrane, policija je pretražila okolinu kako bi utvrdila da li u blizini postoji još oružja, a pronađena eksplozivna sredstva su uništena u petak, 22. juna.

Vijest je prvi put objavljena 22.6.2018. na stranici tešanjske radio-stanice ZOS i u originalu je izgledala ovako (na fotografiji je kuća u kojoj je pronađeno oružje):

Doboj Jug; Pronađene granate i municija u Matuzićima

Kako nezvanično saznajemo danas 22.06.2018.godine u Matuzićima općina Doboj Jug prilikom rušenja stare kuće naišlo se na granate i municiju, te se pretpostavlja da je spomenuto ostalo iz zadnjeg rata.
Kako je za ZOS radio potvrdio ovu informaciju komandir PS Doboj Jug Sejo Kadribašić u toku uviđaj i ono što je najbitnije stanovništvo nije u opasnosti, te će se nastojati na što jednostavniji i bezbjedniji način riješiti problem bez ikakvih posljedica. Ekipa ZOS radija je na terenu, te ćemo u skorije vrijeme imati više zvaničnih informacija kako bi stanovnici ovog područja bili što bolje informisani o trenutnom događaju.


Dva dana kasnije, istu informaciju objavila je i agencija SRNA, u čijoj je interpretaciji vijest izgledala ovako:

U MATUZIĆIMA PRONAĐENO SKLADIŠTE ORUŽJA
MATUZIĆ, 24. JUNA /SRNA/ - U blizini džamije u gornjem dijelu sela Matuzići, opština Doboj jug, policija je pronašla skladište oružja i vojne opreme, saznaje Srna.
U toku je uviđaj, a na licu mjesta su priadnici policije i Civilne zaštite.

U "Srninoj" vijesti nema ni traga činjenici da je oružje pronađeno prilikom rušenja de facto napuštene kuće, a izostala je i informacija da je prva pretpostavka policije bila da se radi o oružju zaostalom iz rata. Umjesto toga, ruševna kuća je opisana kao “skladište vojne opreme”, te je istaknuto da se nalazi u blizini džamije - očito sa namjerom stvaranja utiska da između džamije i “skladišta” postoji neka veza, koja implicira vjerski radikalizam, terorizam i/ili paravojne formacije. 

Dalji razvoj priče pokazuje da je upravo to bila namjera autora/ke agencijske vijesti. Od trenutka kada je predstavljena kao vijest o “skladištu oružja u blizini džamije”, informacija o oružju pronađenom u napuštenoj kući za samo jedan dan narasla je do priče o oružanom napadu na Republiku Srpsku, kako u “Srninom”, tako i u člancima drugih medija:  

PRONALAZAK ORUŽJA - PORUKA DA SE U FBiH RAZMATRA OPCIJA SUKOBA (SRNA, 25.06.2018.)

SARAJEVO SPREMA NAPAD NA SRPSKU! Skriveni arsenal kod Doboja jasna je poruka Banjaluci, iza svega stoji IZETBEGOVIĆ?! (Informer, 25.06.2018.)

“Srnina” verzija vijesti, u kojoj je naglašena “blizina džamije”, uskoro se našla na portalima “Glas Srpske”, “Dnevnik”, “Nezavisne”, “Mondo”, “Hrvatski medijski servis”, “TVK3”, “B1”, “Hrvatsko nebo” i drugim.   

Ovakav razvoj priče nije samo posljedica njene tabloidizacije, niti senzacionalističkog izvještavanja. Vijest se, naime, odlično uklopila u teorije zavjere koje već mjesecima objavljuju javna novinska agencija i javni medijski servis Republike Srpske, a koje revnosno prenose brojni online mediji iz BiH i okolnih zemalja, sa naglaskom na tabloide iz Srbije. Kulminaciju istih imamo priliku pratiti u seriji nevjerovatnih “vijesti” baziranih na “dokumentima obavještajnih službi“ koje u proteklih par sedmica objavljuje entitetski javni servis, među kojima je i navodno ekskluzivno otkriće naoružavanja paravojnih struktura oko SDA (više o tome u tekstu “RTRS: “Ovlašteni diler” nepostojećih dokumenata”). 

“Blizina džamije”

I prije nego što je ekspresno uklopljena u postojeće teorije zavjere, vijest o “oružju u blizini džamije” djelovala je bizarno sa novinarskog stanovišta. U selu Matuzići, koje prema posljednjem popisu broji 2.500 stanovnika/ca, nalaze se dvije džamije: džamija Salihija i Kuvajtska džamija. Obje se nalaze u centralnom dijelu nevelikog sela, što u praksi znači da se u rasponu od jednog kilometra od bilo koje postojeće džamije, dolazi ili do kraja sela - ili do druge džamije.

Nijedan od medija koji su objavili agencijsku vijest sa ovim “dodatkom” nije naveo u blizini koje od ove dvije džamije je pronađeno oružje, niti šta tačno znači “blizina džamije” koja je naglašena u izvještajima. 

(Bijeli krugovi predstavljaju lokacije džamija, a crne linije teritoriju naselja Matuzić)

Kako nam je rekao Arnes Grbešić, dopisnik “Radija Slobodna Evropa” iz dobojske regije, za većinu kuća u selu Matuzići se može reći da se nalaze “u blizini” jedne od dvije džamije:

“Pronalazak oružja, odnosno kuća u kojoj je pronađeno, nema nikakve veze sa džamijom ili Islamskom zajednicom. Kuća se nalazi pedesetak metara od džamije, međutim u Matuzićima za svaku kuću možemo reći da je “u blizini džamije”, s obzirom na veličinu sela. Kuća u kojoj je pronađeno oružje prazna je već bar 20 godina. Također se još od kraja rata nalazi u ruševnom stanju. Kao što je navedeno iz FUP-a, tokom izvođenja građevinskih radova, tačnije rušenja ostataka kuće, slučajno se otkrilo i naoružanje zaostalo iz rata”.

Prvu eksplicitnu vezu sa navodnom urotom protiv Milorada Dodika i/ili Republike Srpske, napravila je sama RTRS u članku “Doboj Јug - pronađeno skladište oružja”, objavljenom istog dana kada i vijest agencije SRNA. Tu se, na kraju vrlo šturog teksta, našao i link na već pomenute članke o “dokumentima obavještajnih službi”:

Kako saznajemo, policija je pronašla veliko skladište oružja i vojne opreme.
Naša televizija sinoć je objavila podatke iz dokumenta o naoružavanju u BiH.

Isti tretman je ponovljen nekoliko sati kasnije, u članku “ORUŽЈE U MATUZIĆIMA - Pronađeni raketni bacači, bombe, mine…”, uz snimak Dnevnika 2 u kojemu je emitovan prilog o “paravojnim strukturama”:

Pronađeni su šest raketa za raketni bacač RPG7, dva ručna raketna bacača M80 64 milimetra, tri tromblonske mine, dvije ručne bombe, jedna improvizovana mina ratne proizvodnje i 1.350 metaka kalibra 7,62 milimetra", precizirao je Vrana.
(...)
POVEZANE VIЈESTI:
Doboj Јug - pronađeno skladište oružja
Detalji iz dokumenta stranih obavještajnih službi – o naoružavanju paravojnih struktura oko SDA

Tako je samo jednom rečenicom, bez bilo kakve uzročno-posljedične veze, pronalazak oružja povezan sa ilegalnim naoružavanjem “paravojnih bošnjačkih formacija”.

Tezu su uskoro prihvatili i razradili i drugi mediji. Po već ustaljenom principu, nijedan od njih za to nije ponudio nikakav dokaz. Umjesto toga, tražene su i objavljene izjave nekoliko istaknutih članova/ica SNSD-a koji su priči pridodali neizbježne optužbe na račun opozicionih stranaka iz Republike Srpske; te izjave standardnih sagovornika medija bliskih ovoj partiji kada su u pitanju teme kojima se podstiče strah od oružanih sukoba i terorizma.

Istaknuto mjesto u nekoliko ovakvih članaka još jednom je dobio Dževad Galijašević, koji se u većini ovdje pomenutih medija redovno predstavlja kao “stručnjak za bezbjednost/terorizam”, a čije su neutemeljene izjave više puta bile predmet analiza “Raskrinkavanja”.

PRONALAZAK ORUŽJA - PORUKA DA SE U FBiH RAZMATRA OPCIJA SUKOBA
Pronalazak arsenala oružja u selu Matuzići, u federalnoj opštini Doboj jug, nije bezazlen i jasna je poruka da se u Federaciji BiH /FBiH/ ozbiljno razmatraju opcije sukobljavanja, izjavio je Srni stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.
"Sada imamo pronalazak oružja i opreme, raketnih bacača, eksplozivnih naprava, bombi i municije u naselju koje je na granici sa gradom Dobojem. Sve to pokazuje da prijetnje koje je svojevremeno Bakir Izetbegović iznosio o zloupotrebama namjenske industrije nisu bile bez osnova", istakao je Galijašević.
"Sada vidimo da pronalazak oružja nije uopšte bezazlen, da prijetnje koje Izetbegović stalno iznosi nisu bezazlene i da treba strahovati koliko su one dio šire političke strategije pojedinih zapadnih zemalja, prije svega, britanske tajne službe i njihovog djelovanja", upozorava Galijašević.
"Imate privatnu kuću u kojoj je to pronađeno, a niko nije uhapšen. O ovako važnom događaju nema nikakvih saopštenja iz policije, što samo pokazuje u kom pravcu se kreće političko drušvo kojim se upravlja iz vrha SDA, a to je u pravcu sukobljavanja i naoružavanja", konstatovao je Galijašević.

Među Galijaševićevim špekulacijama o “stvarnom značenju pronalaska oružja” našla se i potpuno netačna tvrdnja o tome ko je prvi objavio podatak o pronalasku oružja prilikom rušenja napuštene kuće:

On je istakao da je dobro što su mediji iz Republike Srpske prvi objavili vest i detektovali Matuziće, jer je očigledno da je cela aktivnost skrivana od javnosti.
- Imate privatnu kuću u kojoj je to pronađeno, a niko nije uhapšen. O ovako važnom događaju nema nikakvih saopštenja iz policije, što samo pokazuje u kom pravcu se kreće političko društvo kojim se upravlja iz vrha SDA, a to je u pravcu sukobljavanja i naoružavanja - konstatovao je Galijašević.

Kako smo vidjeli, prvi medij koji je objavio ovu vijest nije bio iz Republike Srpske - radilo se o lokalnoj radio-stanici iz Tešnja, koja je vijest objavila dva dana prije “Srne”. No, radio ZOS zaista nije, kako je to ovdje rečeno, “detektovao Matuziće” - samo je prenio informacije koje su bile poznate u tom trenutku, bez dodatnih interpretacija ili špekulacija. “Detekcija” je uslijedila tek nakon što im je dodat čitav niz zapaljivih, huškačkih i potpuno neprovjerenih tvrdnji koje su predstavljene kao činjenice.

Tvrdnja da je oružje pronađeno “u privatnoj kući, a niko nije uhapšen”, zaista djeluje sumnjivo kada se izostavi ključna informacija - da je oružje pronađeno u trenutku rušenja iste, te da u njoj niko nije živio duže od dvije decenije (vrlo je vjerovatno da su upravo vlasnici kuće bili ti koji su otkriveno oružje prijavili policiji). No, ovako formulisana, izjava navodi na zaključak da se radi o namjernom prikrivanju identiteta osoba koje su u svom posjedu imale nelegalno oružje, te da ih policija štiti jer ih nije uhapsila.

Identičan članak je istog dana (25.6.2018.) objavljen na portalu RTRS pod naslovom “Galijašević: Oružje poruka da se u FBiH razmatra opcija sukoba”, ponovo uz prilog emitovan u drugom Dnevniku ove televizije. Sutradan se u širenje panike uključio i portal “Sputnik”, uz izjave još jednog redovnog komentatora teorija zavjere, Anđelka Kozomare. Kozomara za Sputnik, baš kao i Galijašević za Srnu, potpuno neosnovano dovodi u vezi pronalak oružja u Matuzićima sa “planskim naoružavanjem Bošnjaka”. Ruševna kuća je ovdje od “velikog” narasla u “ogromno” skladište. Članak je prenesen i na portalima RTRS-a i “Srne”, pod naslovom: "Plansko naoružavanje znači da će Bošnjaci i oružjem pokušati da uguše Srpsku".

Spremaju poslednji čin gušenja Srpske: Bakirova „vojska“ skladišti oružje i kraj džamija

Najnovije otkriće skladišta raznih vrsta naoružanja i municije u blizini džamije u selu Matuzići kod Doboja upravo je potvrda informacije o planskom naoružavanju paravojnih struktura u režiji Stranke demokratske akcije (SDA), smatra sagovornik Sputnjika, banjalučki analitičar Anđelko Kozomara.
„Međutim, juče je otkriveno ogromno skladište neposredno uz džamiju u selu Matuzići kod Doboja sa raznim vrstama naoružanja i municije. Dakle, očigledno je da su oni tajno proizvodili i sklanjali naoružanje na lokacije za koje su mislili da će ostati neotkrivene“, kaže Kozomara i dodaje da to znači samo jedno, da će i oružjem pokušati da uguše Srpsku.
„Pokušavali su to raznim merama, finansijskim, političkim, suđenjima i kada im sve to nije pošlo za rukom, a od tih perfidnih pritisaka je RS još i ojačala, očigledno razmišljaju da, kako je rekao Bakir Izetbegović, ako jednog dana zatreba, povade naoružanje i ponovo pokušaju nasilno da proteraju Srbe sa ovih prostora. Šta je moguće i šta će se događati teško je predvideti“, ističe ovaj analitičar.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Сарајево...Бехара ти твога, ти изгледа не мож* без... - "Мојега"...?

vlah alija

pre 5 godina

ha ha pa vece kolicine oruzja ima jedan obicni diler u beogradu nego ovo sto je navedeno ovde ako srpska ima ovako dobre strucnjake kao galijasevic daleko ce dogurat

Drnda

pre 5 godina

Nema od tog nista Bakir kad su izbori onbi ratovao jer na tom dobija glasove, a sad vise nemoze se kanditovati nide pa ajde udri mujo u tarabe. Vojske nema pola srba muslimana i hrvata svi idu svome jatu sta ostade Bakiru jedino migrante da naoruza i natera da ratuju.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija