• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.06.2018

14:50

STEFANOVIĆ: Srbija neće biti tampon zona za migrante

Politika

STEFANOVIĆ: Srbija neće biti tampon zona za migrante

Podeli vest

 "Srbija neće biti tampon zona za migrante, a to nije bio ni predmet nedavnog razgovora lidera Evropske unije" izjavio je dnas potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a povodom nekih tumačenja tog sastanka

Neke od država članica jesu imale ideju da se centri za procesuiranje migranata izmeste van njihovih teritorija i da se proflisanje radi u zemljama severne Afrike, ali nije postignut dogovor po ovom pitanju, precizirao je Stefanović za Tanjug.

 - Fokus Samita bio je na postizanju rešenja oko ravnomernog preuzimanja odgovornosti svih država članica, kada su pitanju migranti koji se iskrcavaju na teritorije Grčke i Italije, gde je opet primetno da postoji jaz između zemalja Centralne Evrope koje odbijaju da budu deo predloženog evropskog rešenja i država Zapadne Evrope koje insistiraju na principu solidarnosti -  dodao je.

Kako je rekao iskustvo Srbije u koordinaciji mešovitih mgracionih tokova prethodnih godina čini je pouzdanim i stabilnim partnerom Evropske unije, a tome u prilog govori i činjenica da između Srbije i EU postoji konstantan dijalog u oblasti migracione politike što na minimum svodi mogućnost donošenja jednostranih odluka u ovoj oblasti i sa jedne i sa druge strane.

 - Navode o Srbiji kao tampon zoni imali smo i tokom prethodnih godina kada je kroz Srbiju prošlo oko million migranata. Naša zemlja ni tada nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti - poručio je Stefanović.

Kaže da imamo sveobuhvatan zakonodavni i strateški okvir u oblasti azila, migracija i kontrole granica, redovno ažuriran plan reagovanja u slučaju velikog priliva migranata i administrativne i tehničke kapacitete za reagovanje u svim situacijama izmenjenih migracionih kretanja. 

Svakodnevno, dodaje, razmenjujemo podatke o svim prekograničnim aktivnostima na svim nivoima i kao regionalni lider u ovoj oblasti pravovremeno ćemo reagovati u slučaju domino efekta koji mogu izazvati odluke nekih zemalja članica EU koje su zemlje destinacije migranata.

 - Sada, iz ove perspektive, vidimo pozitivne rezultate politike Vlade Srbije, ono što je najvažnije za naše građane, nije bilo incidenata povezanih sa migracijama, pokazali smo koliko smo humani i koliko nam je važno poštovanje ljudskih prava i postali smo ravnopravan partner zemljama članicama EU, ali i regionalni lider u oblasti koordinacije migracionih tokova - ukazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima Srbija je iz tog razloga sada u poziciji da postavlja uslove i predlaže rešenja, a nikako nije u poziciji da bespogovorno prihvata nametnute odluke, niti je to moguće uzimajući u obzir nivo odnosa koje kroz različite inicijative ostvarujemo sa EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 5 godina

Problem je sto su u blizini Smedereva smestili oko 45000 migranata, a nama lazu i mazu....

Nena

pre 5 godina

Migranti ni sami ne žele da ostanu u Srbiji, oni kroz Srbiju samo prolaze na svom putu ka zemljama Zapada!

Milan

pre 5 godina

Naša zemlja ni pre par godina nije postala sabirni centar za migrante, niti će to biti u budućnosti.

Maja

pre 5 godina

Secam se svedocenja migranata koji su prolazili kroz nasu zemlju a koji su izjavili da su prvi put tretirani kao ljudi tek u Srbiji.

mirko

pre 5 godina

Mislim da nase rukovodstvo ima pravi stav i pravu meru sto se tice politike prema migrantima.

misa

pre 5 godina

Postoje granice koje moraju da se postuju sto se tice migranata. Srbija je uvek bila i bice humana zemlja spremna da pomogne.

Milka

pre 5 godina

Srbija je pokazala humanost na delu, kada su migranti u pitanju, ali Srbija nece postati sabirni centar za migrante.

Mirtko

pre 5 godina

Iako smo mala drzava, pokazali smo se kao veoma humani, kada su migranti u pitanju.

Ljiljana

pre 5 godina

Hvala Bogu, pa incidenata nije bilo, nadamo se da ih nece biti ni u buducnosti.

Nikolina

pre 5 godina

Oni koji su učestvovali u destabilizaciji i ratnim dejstvima u zemljama iz kojih se kreću migrantski talasi, prvenstveno SAD i njeni sledbenici i članovi NATO, su dužni da rešavaju migranstku krizu i zbrinjavaju migrante.

Beba

pre 5 godina

Tako treba Stevanoviću.Neka pomognu ljudima koje su sami oterali iz svoje zemlje.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija