• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. Vukčević - M. Dobromirović

30.06.2018

23:07

VATIKAN U DIPLOMATSKOJ OFANZIVI NA SRBIJU:  Papa Franja hoće da održi misu NA ZVEZDINOM STADIONU!

Politika

VATIKAN U DIPLOMATSKOJ OFANZIVI NA SRBIJU: Papa Franja hoće da održi misu NA ZVEZDINOM STADIONU!

Podeli vest

Kardinal Pjetro Parolin došao da ugovori posetu pape Franje našoj državi. On traži da održi molitvu na 'Marakani'! * SPC protiv, zahteva da se papa javno izvini za ustaške zločine

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja čvrsto je odlučio da 2019. poseti Srbiju i tu poruku je našim vlastima i čelnicima SPC poslao preko ličnog izaslanika, kardinala Pjetra Parolina. Papa, kako saznajemo, traži da mu se dozvoli da tokom posete organizuje veliku misu za katoličke vernike iz Srbije i regiona, i to na stadionu Crvene zvezde u Beogradu!?!

Kardinal Parolin, državni sekretar Vatikana i praktično drugi čovek Katoličke crkve, došao je danas u Beograd, gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.

DRŽAVNI SEKRETAR VATIKANA STIGAO U BEOGRAD: Na aerodromu ga dočekao Dačić, sledi susret s Vučićem

Obilazi region

Da papa Franja zaista priželjkuje skori dolazak u Srbiju, indirektno je potvrdio i kardinal Pjetro Parolin, koji je juče boravio u Crnoj Gori.

- Sveti otac je u septembru 2014. otišao na prvo apostolsko putovanje u Evropi, i to u Albaniju, sa željom da potvrdi veru albanske crkve i pruži ohrabrenje zemlji koja je dugo patila zbog posledica ideologije prošlosti. Naredne godine otišao je u Sarajevo, simbol balkanskog rata 1992-1995, kao hodočasnik mira i dijaloga, predstavljajući se narodu. Mislim da uskoro može doći vreme da poseti Crnu Goru. 

Franja baš voli stadione...

BiH - 6. juna 2015. održao molitvu na stadionu "Koševo"

Gruzija - 1. oktobra 2016. služio misu na stadionu u Tbilisiju

Egipat - 29. aprila 2017. misa na stadionu u Kairu

Mjanmar - 27. novembra 2017. održao misu na stadionu u Jangonu
Italija - 25. marta 2017. služio molitvu na stadionu u Milanu

Papa je pokazao veliku pažnju za ovu geografsku zonu evropskog kontinenta i veliko interesovanje da ovamo i dođe, i u Crnu Goru i u Srbiju... - rekao je Parolin za crnogorsku "Pobjedu".

VUČIĆ S DRUGIM ČOVEKOM VATIKANA: Kompromisom do rešenja za KiM!

Slične informacije objavio je i portal "Vatikan njuz", koji navodi da je Parolin prvi put u poseti dvema zemljama i da mu je cilj "jačanje odnosa sa Vatikanom i podrška crkvama".

U SPC, na drugoj strani, većina vladika se i dalje oštro protivi dolasku pape.
- Većina vladika nikako ne može i neće da pređe preko onoga što su katolički sveštenici činili u Jasenovcu i drugim ustaškim logorima. 

Oni imaju jasan zahtev: Ako hoće u Srbiju, papa mora prvo da poseti Jasenovac i zatraži oproštaj. Na drugoj strani, neke vladike smatraju da papa može da poseti Srbiju, ali samo kao državnik, a ne kao verski poglavar - prenosi Informerov izvor, koji je zbog "osetljivosti teme" insistirao na anonimnosti.

Kardinal služi misu u Novom Sadu

Posle zvaničnih susreta, kardinal Parolin bi drugog dana vikenda trebalo da odsluži misu u Novom Sadu, a potom i da osveti novo sedište Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metodija, koju sačinjavaju biskupi Srbije, Crne Gore i Makedonije.


I dok niko u SPC nije želeo zvanično da komentariše ove navode, verski analitičar Željko Injac ocenjuje da je papi Franji u interesu da poseti Srbiju, pre svega zbog kontakta sa Rusijom, ali da se to neće skoro desiti.

- Verovatno će biti reči o mogućnosti da nas papa poseti. Ipak, ne verujem da će se SPC sa tim saglasiti. Iako su odnosi sa Vatikanom dobri, jer oni nisu priznali Kosovo, postoje pitanja koja opterećuju odnose. To su, pre svega, kanonizacija Alojzija Stepinca i odnos Vatikana prema Jasenovcu. Kad bi SPC prešla preko toga i saglasila se sa posetom, izgubila bi poverenje i podršku naroda. Vatikanu je stalo do toga šta misli SPC, čak i više od stava vlasti u Srbiji - zaključuje Injac.

(FOTO) BRNABIĆ I PAROLINO razgovarali o odnosima i saradnji Srbije i Vatikana




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Читајте депеше - Вилкиликса...Ватикан је први "ДЕ ФАКТО" признао Независно Косово и честитао Хашиму Тачију - Независност...!! А онда када су му рекли, да тиме прекида ЕКУМЕНСКИ ПРОЦЕС, Папа је порекао - признање...Тако да су "де факто" признали али званично " Де јуре" ( немају амбасадора!)...НИСУ...! Они играју једну "прљаву" и подлу игру. Чак је и амбасадорки САД-е у Ватикану, први секретар Ватикана рекао: да су ПРИЗНАЛИ НЕЗАВИСНО КОСОВО и она је о томе својом шифрованом депешом - одмах известила Стејт Дипартмент...!! Та депеша такође постоји... Ватикан игра ... - на српску наивност...

Ljubo

pre 5 godina

Samo i samo kao drzavnik ,prestavnik Vatikana ,a sluzbe - mise na stadionima ,da se udovoljuje Hrvatima iz regiona ,da se prse po Srbiji u centru prestonice ,to nikako .Valjda imamo malo pameti .Sto to katolici ,ne organizovase za pravoslavce ili protestante ,i njihove poglavare iz Jerusalim ,Moskva ,London ,mise i sluzbe po stadionima gradova gde se dogodise strasni zlocini ...

slađa

pre 5 godina

Mislim da je Jasenovac nezaobilazna stanica pape Franje na putu ka Srbiji. Ali SPC mora postići saglasnost unutar sebe kakvog formata bi poseta bila. Srbija je iskreno zahvalna na doslednom pristupu Vatikana u odnosu na pitanje KiM.

Remarkus

pre 5 godina

Što se mene tiče on može da se obrati ovdašnjim vernicima preko skypa. Nemam ništa protiv katoličkih vernika, ali protiv pape da.

Anarhista

pre 5 godina

Ако је извињење цена да се поништи усташки масакр, па они ће то радо урадити. Никад краја српској глупости. Док они нас касапе, наш једини захтев је да се извину. Никад из каменог доба.

Dragan

pre 5 godina

Prvo da da se izvine pa onda kao drzavnik nek poseti Srbiju.

Okupacija u 26 slika

pre 5 godina

Ta poseta će biti toliko značajna za Srbiju da ne možemo da poverujemo. Papa je dobar, zanimljiv i nadasve pošten čovek, i ne samo to on je prosto živi svetac. Kada papa održi tu misu na Marakani odma će i Srbiji i srpskom narodu a pogotovu fudbalskom klubu sa istog stadiona da krene ekstremno dobro. Ne samo da ćemo biti posle toga lideri u regionu već i u Evropi i u celom svetu.

Jeremija

pre 5 godina

Paolini je došao da kaže da neće još dugo proći kada će priznati Kosovo. E, to je istina, a ostalo priče za malja deca.

MikiJ75

pre 5 godina

Da se Vatikan izvini?? Kakvo licemerje od strane SPC. Ustašku državu NDH priznalo je svega tri države u svetu: Hitlerova Nemačka, Musolinijeva Italija i Nedićeva Srbija. Vatikan nije priznao NDH , ali zato jeste posredno SPC preko Nedićeve vlade sa kojom su blisko sarađivale njene vladike, poput Nikolaja Velimirovića, koga čak hoće i u sveca da kanonizuju.

Orthodox

pre 5 godina

Može da dođe na Marakanu ali da gleda derbi i to samo ako uredno kupi ulaznicu.

Marko

pre 5 godina

NE, pokrstili su milione srba,pobili milione srba,protjerali milione srba i oteli srpsku teritoriju i to sve po naredbi i okriljem katolicke crkve i katolickih poglavara

Hrvoje

pre 5 godina

Pravoslavni popovi dobro znaju da je katolicka crkva iskljucila sve iz crkve koji su se prikljucili ustašama,ukljucujuci i ekskomuniciranog fra Majstorovica.. Pravoslavni popovi dobro znaju da katolicka crkva nema nista sa zlocinima nacista (npr i svetac maximilian kolbe je ubijen u aushwitzu jer je istupio da zamjeni jevreja koji je trebao biti ubijen i dobrovoljno se javio da njega ubiju). Popovi isto znaju,ako procitaju knjigu jevrejske historicarke Esther Gitman da je Stepinac rizikujuci vlastiti zivot spasio desetke jevreja krijuci ih na svom imanju,te da je u tajnom pismu poslao svecenicima naputak ako je u pitanju smrtna opasnost da prime u katolicku vjeru sve koji zatraže koji se mogu vratiti u svoju vjeru kada ludilo prestane. K tome popovima su itekako poznati pozitivni stavovi sveca spc velimirovica o Hitleru i nacistima i negativni o jevrejima,kao i da je Bg bio prvi jugenfrei grad u Europi. K tome patrijarsija je pozdravila dolazak nacisticke vlasti,a Stepinac je javno na misi u Zg na propovjefi rekao da je Jasenovac najveca sramota hrvatskoga naroda. Ali koga briga... Papa ne smije pojketiti 6% katolika u Srbiji (oko 400 000), ali zato patrijarh svako par dana posjecuje katolicku austriju,italiju...

Gradjanin

pre 5 godina

Ne vidim ništa dramatično da Papa poseti Srbiju, čak i da održi misu, Beograd je uvek bio kosmopolitski grad, verska tolerancija je vrhunac razumevanja religije.

Giša

pre 5 godina

Prvo bal i parada pedera sada misa štali će treće izmisliti.

Nebojša

pre 5 godina

Da sačekamo šta će odlučiti za stepinca, pa onda da li ćemo mu dozvoliti da dođe u Srbiju.

Maverik

pre 5 godina

И ја хоћу да ми жена буде Моника Белучи или Шарлиз Терон или барем Гал Гадо, али ми нешто не иде од руке. Ако већ онда кад ове неће да ми буду жене, бар да сви католици и остали не православни се врате у православље. Опет не иде. Е па онда ни господин Фрања нема шта да тражи на Рајку Митићу. Ни на Рајку ни на једном другом стадиону ни хали. Има католичких храмова по Србији па нек изволи тамо да служи, јер ће и то тешко да напуни, сем можда у Војводини где има грађана Србије католичке вероисповести и који имају сва права на исповедање своје вере. И треба да је исповедају. Али као што каже СПЦ, прво да се створе предуслови да уопоште може да дође до посете, па онда полако.

BOROVO

pre 5 godina

To vam je gospodo rimokatolicka poruka Rusiji i pravoslavlju da je tu sapa na Balkanu odavno stavljena Vatikana....al su se zajebali....

Ja

pre 5 godina

Ja sam zato da Vatikan pridobijemo na nasu stranu kako znamo i umemo,vrlo su uticajni cak i na MMF dok sebi dozvoljava da daje izjave da je pravoslavlje Srbiji nanelo vise stete nego koristi.Nasa crkva samo prica a nista konkretno ne preduzima,(ne moze da resi ni svoje unutrasnje probleme)lako je samo inat terati.Nece nista strasno da se desi ako ugostimo Papu mozda ce da nam koristi,bar da probamo pa se mozda nesto i promeni na bolje za Srbiju.

milan lala

pre 5 godina

Papa normalno moze da poseti Srbiju : no u programu mora da bude dogovena poseta straitstu "Sajmiste " da se na tom svetom mestu gde su ustase ubijale Srbe,Jevreje i Rome odrzi sveta misa i liturgija, te da Papa sa pijetetom uprilici trenutak davanjem izvinjenja u ime Katolicke Crkve i u svoje ime, Srpskom, Jevrejskom i Romskom narodu za sve zlocine koje su pocinili svestenici Katolicke crkva u NDH , i da vikar genocidne fasisticke NDH Alojzije Stepinac nemoze biti kanonizovan kao svetac. Da javno osudi zlocine nad nevinim Srbima na KiM i podrzi celovitost Srbiji, da kaze da Vatikan nikada nece priznati mafijasku narko kvazi drzavu "kosove " . Tad ce Papa biti postovan od strane celokupnog Srpskog naroda i njegov dolazak u Srbiju biti sa odusevljenjem pozdravljen. Da vidimo sad, jeli papa pravi Papa sluga Boziji na zemlji ili je sve politika .

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija